Lucruri pe care nu le știai despre ceaiul verde

.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/p99ZKwVGBRA 

Se spune că ceaiul verde este o adevărată ‘licoare magică anti-îmbătrânire’. În Japonia, în orașul Okinawa, trecerea pragului de 100 de ani de viață nu mai este, nici pe departe, o raritate. Aici, consumul zilnic de ceai verde este literă de lege, iar locuitorii au un obicei aproape sfânt de a savura dimineața, pe stomacul gol, o combinație formată din frunze de ceai verde, flori de iasomie și turmeric.


Consumul de ceai verde este important?

Potrivit cercetărilor științifice, consumul de ceai verde ajută la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă și chiar a maladiei Alzheimer, dar este benefic și în menținerea densității osoase la un nivel mai ridicat, la prevenirea afecțiunilor oculare și a celor vascular-cerebrale.

Câte tipuri de ceai verde există?

La nivel mondial există mai multe tipuri de ceai verde, dar cel mai cunoscut este sencha, fiind mai ușor de găsit. Deopotrivă sunt și alte soiuri de ceai verde, mai puțin cunoscute, cum ar fi: Hojicha, Tencha, Fukamushi Sencha (sau Fukamushi Ryokucha), Genmaicha, Gyokuro, Kabusecha, Matcha (care începe să capete tot mai multă vizibilitate).


Ceaiul verde matcha, de exemplu, este un ceai concentrat și măcinat foarte fin, de foarte bună calitate. De regulă, matcha este folosit în ceremoniile japoneze ale ceaiului, cu tradiție de milenii, însă în ziua de azi tot mai multe persoane îl preferă datorită conținutului ridicat de antioxidanți. 

Valorile nutriționale ale ceaiului verde

Multe dintre efectele anti-ageing ale ceaiului verde, pe care-l poți comanda și de la Vedda, sunt datorita conținutului ridicat de flavan-3-olilor, un tip de flavonoizi care se găsesc în mai multe tipuri de ceaiuri. Polifenolii din ceaiul verde, care poartă denumirea de catechine, au cele mai puternice efecte antioxidante. 


Cel mai renumit compus al acestui tip de ceai este epigallocatechin-3-gallate (EGCG), al cărui scop este de a preveni creșterea în greutate și de a reduce pofta de mâncare. În plus, în ceaiul verde se regăsesc și alți compuși cu rol de protecție, precum: acidul linoleic, metilxantina (cofeina, teofilina și teobromina), quercetina, aginenina, diferiți aminoacizi și enzime, molecule de carbohidrați(glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza și pectinele), cantități mici de minerale și oligoelemente (magneziul, calciul, cromul, fierul, manganul, cuprul și zincul), clorofila și carotenoizi, compuși volatili (alcooli, aldehide, lactone, esteri și hidrocarburi).


O cană de ceai verde neîndulcit conține doar două calorii. De asemenea, în ceea ce privește conținutul de cofeină, ceaiul verde conține cam 29 miligrame, spre deosebire de ceaiul negru (cu 47 mg pe cană) sau cafeaua (95 mg pe cană). 

De ce să consumi ceai verde?

Scade pofta de mâncare

Potrivit ultimelor descoperiri ale cercetătorilor, ceaiul verde te poate ajuta să scapi de câteva kilograme datorită antioxidanților din compoziție – catechinele și EGCG. De asemenea, ceaiul verde reduce apetitul și inhibă angiogeneza, proces prin care sunt formate noi vase de sânge în organism.


Piele strălucitoare

Dacă ți-ai dorit întotdeauna să ai o piele strălucitoare, încearcă ceaiul verde! Atât băut, cât și folosit în diverse creme și loțiuni, ceaiul verde ajută la stimularea microcirculației pielii și la eliminarea inflamațiilor. 

De ajutor în reducerea colesterolului

Ceaiul verde, consumat sub formă de băutură sau capsule, reduce semnificativ nivelul lipoproteinelor de densitate mică (sau colesterolul rau’).