Îngrijirea pielii în timpul iernii: 3 sfaturi și recomandări

.

Iarna este anotimpul în care pielea are de înfruntat numeroase amenințări, de aceea este bine ca rutina de îngrijire să fie adaptată sezonului rece.

Pielea asigură protecție organismului și reprezintă prima linie de apărare împotriva factorilor de mediu dăunători. Vântul, temperaturile mult prea scăzute și aerul uscat sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta funcția de barieră a pielii.


În sezonul rece, pot fi exacerbate unele afecțiuni inflamatorii, ceea ce poate cauza roșeață (eritem), uscăciune și mâncărime (prurit). De pildă, persoanele care suferă de eczeme piele pot observa o agravare a simptomelor în timpul iernii.

Filagrina, una dintre cele mai importante proteine din piele, cu un rol esențial în menținerea funcției de barieră și a factorilor naturali de hidratare, scade în timpul iernii. Înaintarea în vârstă și modificările hormonale pot, de asemenea, să ducă la o scădere a nivelului acestei proteine. De aceea, mai ales, în cazul persoanelor vârstnice, se pot observa schimbări la nivel cutanat, din cauza condițiilor meteorologice.


Dacă pielea nu își mai poate îndeplini corespunzător rolul de protecție, riscul de agravare a unor afecțiuni alergice și inflamatorii, precum dermatita de contact, rozaceea și psoriazisul, crește.

Din fericire, există mai multe modalități de a combate daunele provocate de condițiile meteorologice din timpul iernii și de a menține pielea netedă și luminoasă, pe tot parcursul sezonului rece.

Adaptarea rutinei de îngrijire a pielii

Dacă pielea este uscată, este bine să eviți utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin alfa-hidroxi acizi (AHA) și retinoizi, deoarece aceste ingrediente pot cauza agravarea problemei.

Totodată, când pielea este uscată, este bine să nu folosești produse care conțin alcool și parfum. În schimb, sunt recomandate uleiurile și cremele hidratante.

În timpul lunilor de iarnă, evită demachiantele dure și folosește, pentru îndepărtarea machiajului, produse de curățare blânde, hidratante, fără parfum.

Noaptea, este bine să folosești o loțiune hidratantă pentru corp, care conține ingrediente ce sigilează umiditatea în piele. Umectanții, precum acidul hialuronic și glicerina, sunt ideali pentru rutina zilnică de îngrijire a pielii.


Nu în ultimul rând, este important să protejezi buzele în timpul sezonului rece. Folosește un balsam hidratant, astfel încât să eviți crăparea buzelor, din cauza aerului rece și a vântului.

Pentru a adapta rutina de îngrijire sezonului rece, este bine să știi ce tip de piele ai, astfel încât să alegi produsele potrivite.

Hidratarea constantă a mâinilor

Spălarea mâinilor este vitală pentru menținerea stării de sănătate, mai ales în sezonul rece, când răceala și gripa reprezintă o amenințare. Însă, spălarea mâinilor prea des poate duce la uscarea pielii.


Pentru a evita crăparea mâinilor, este recomandată folosirea unei creme hidratante după fiecare spălare. În plus, este bine ca, în timpul realizării unor treburi casnice (spălarea vaselor, de exemplu), să porți mănuși impermeabile, pentru a proteja mâinile.

Evită dușurile cu apă fierbinte

Vremea răcoroasă din timpul iernii te poate determina să faci dușuri lungi și fierbinți, însă pielea are de suferit din această cauză. Apa fierbinte usucă și mai mult pielea. De aceea, este bine să limitezi dușurile la 15 minute și să folosești apă călduță, nu fierbinte, pentru a evita iritarea pielii.


Totodată, în această perioadă, este recomandat să eviți scrub-urile dure, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni ale pielii, precum eczema. Produsele exfoliante pot usca și mai tare pielea și pot agrava simptomele unor boli de piele.

Chiar dacă razele soarelui nu sunt la fel de puternice iarna, acestea sunt prezente și pot afecta pielea. Motiv pentru care este bine să folosești produsele cu factor de protecție solară în fiecare zi. Nu în ultimul rând, consumă alimente sănătoase, bea cel puțin doi litri de apă în fiecare zi, odihnește-te suficient și evită activitățile stresante. Astfel, pielea ta va putea face față cu brio provocărilor din timpul iernii.

Sursă foto: Freepik