Infecția cu norovirus: ce o cauzează și ce simptome prezintă / Focar la un colegiu din Timişoara

.

https://www.pexels.com/photo/person-suffering-from-a-stomach-pain-5938363/

Norovirusul este un virus foarte contagios care provoacă infecții digestive manifestate printr-o serie de simptome neplăcute care i-au atribuit numele de virusul vărsăturilor de iarnă’. Cu toate că focarele de norovirus pot apărea oricând, acestea sunt mai frecvente în lunile reci, din noiembrie până în aprilie [1]. Citește în continuare și află cum se manifestă infecția cu norovirus și ce poți face să o previi.


Ce este norovirusul?

Norovirusul este considerat cea mai frecventă cauză a gastroenteritei acute la nivel mondial. Inițial, norovirusul a fost numit virusul Norwalk după orașul în care a apărut primul focar în anul 1972 [2]. Norovirusurile sunt foarte rezistente la factorii de mediu și pot supraviețui în condiții extreme precum înghețul sau temperaturilor ridicate (până la 60 de grade). De asemenea, norovirusurile supraviețuiesc timp îndelungat pe diferite suprafețe și rezistă inclusiv la concentrații de clor superioare celor folosite în sistemele de apă curentă [3].


Cum se manifestă norovirusul?

Simptomele infecției cu norovirus sunt se manifestă în special la nivel digestiv și apar brusc la 1-2 zile după momentul infectării. Cel mai frecvent infecția cu norovirus provoacă simptome precum:

  • Senzație de greață;
  • Diaree;
  • Vărsături;
  • Febră;
  • Durere de cap;
  • Dureri la nivelul brațelor și picioarelor [4].

Cum se transmite norovirusul?

Norovirusul este extrem de contagios, fiind necesare mai puțin de 100 de particule virale pentru a infecta un individ. Principala cale de transmitere este calea fecal-orală, fie prin consumul apei sau al alimentelor contaminate, fie prin răspândire de la persoanele infectate.

Vărsăturile creează aerosoli cu o încărcătură virală mare ce pot contamina suprafețele din jur sau pot ajunge pe mucoasele persoanelor aflate la distanță mică. Având în vedere capacitatea norovirusului de a supraviețui perioade îndelungate pe suprafețe, acestea pot servi ca noi surse de infecție [3].

Ce poți face pentru a preveni infecția cu norovirus?


Pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe ceilalți de infecția cu norovirus este important să respecți principiile de bază de igienă precum:

  • Spală-te pe mâini cu rigurozitate folosind apă și săpun;
  • Spală fructele și legumele înainte să le consumi;
  • Gătește corespunzător fructele de mare;
  • Stai acasă dacă nu te simți bine și încă două zile după dispariția simptomelor;
  • Evită să pregătești mâncare pentru alte persoane atunci când te simți rau și în primele două zile după dispariția simptomelor [1].

În concluzie, norovirusul provoacă infecții digestive și se răspândește foarte ușor, putând da naștere unor focare infecțioase, în special în lunile de iarnă. Respectă regulile de igienă pentru a preveni infecția cu norovirus, iar dacă te confrunți cu simptome digestive, ia legătura cu medicul tău pentru a te asigura că primești cele mai bune recomandări pentru a te pune cât mai repede pe picioare.

Focar de norovirus la un colegiu din Timişoara

S-a iscat panică la un colegiu din Timișoara, după o serie neașteptată de îmbolnăviri. Se pare că un norovirus este cauza infecției pentru care zeci de elevi, dar și cadre didactice, au avut nevoie de îngrijiri medicale, unii inclusiv de spitalizare. În prezent, 14 copii copii mai sunt internaţi în spital, iar patru dintre aceștia au fost confirmați cu norovirus. Astăzi și în cursul zilei de mâine se fac cursuri online, iar instituția va fi curățată și igienizată, notează observatornews.ro.


Direcţia de Sănătate Publică a anunţat astăzi, la primele ore ale zilei, cauza îmbolnăvirii în masă de la colegiul din Timişoara: un focar de norovirus. În plus, analizele au confirmat deja diagnosticul pentru patru dintre elevii bolnavi.

„În urma analizelor pacientilor internati, Suspiciunea focarului de infecţie cu norovirus s-a confirmat. ancheta epidemologica este in desfasurare si unitatii de invatamant i/a fost recomandata efectuarea zilnica a triajului epidemiologic precum si intarirea masurilor igienico sanbitare’, a transmis Cornelia Bubatu, de la DSP Timiș.


„Este o situaţie alarmantă. Am transmis un comunicat spre toate unităţile din judeţul Timiş să fie monitorizată starea de sănătate a copiilor’, a declarat și Aura Danielescu, de la ISJ Timiș.

Primele simptome le-au apărut copiilor în urmă cu două nopți, atunci când primii copii au început să se simtă rău. Toți bolnavii au avut aceleași simptome: greaţă, vărsături, dureri abdominale puternice şi diaree. Cel mai mic dintre elevi are doar 11 ani. Inclusiv directoarea liceului a ajuns la spital pe perfuzii, mai scrie sursa citată.


Surse informative:

  1. Norovirus.’ Centers for Disease Control and Prevention, 4 May 2022, www.cdc.gov/norovirus/index.html.
  2. Bhargava, Hansa. Norovirus.’ WebMD, 10 Aug. 2020, www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/norovirus-symptoms-and-treatment.
  3. Facts about Norovirus.’ European Centre for Disease Prevention and Control, 21 Mar. 2022, www.ecdc.europa.eu/en/norovirus-infection/facts.
  4. Norovirus (Vomiting Bug).’ NHS, 17 Jan. 2021, www.nhs.uk/conditions/norovirus/.