Un zâmbet frumos și sănătos înseamnă un copil fericit care se va bucura din plin de copilărie. Tocmai de aceea, sănătatea orală trebuie să fie o prioritate pentru părinți. Ei trebuie să aibă grijă atât de igiena orală, dar și să îi obișnuiască pe cei mici cu vizitele regulate la medicul stomatolog.
Despre atmosfera plăcută și primitoare, dar și de prevenție și tratamentele moderne ne-a vorbit dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont în cadrul Smile 4 Kids.
Care sunt problemele cu care se confruntă cei mici și când pot apărea ele?
Tot timpul am susținut că este esențial ca părinții să vină cu copilul la medicul stomatolog încă de la apariția primul dinte pentru că problemele pot apărea în jurul vârstei de 1 an, atunci când caria de biberon poate crea situații neplăcute. Acest tip de carie apare pe suprafața dinților temporari, cauza fiind laptele sau lichidele dulci din biberon, care împreună cu Streptococus mutans, duc la demineralizarea smalțului și implicit la apariția cariei.
Tratamentul cariei de biberon se realizează în cabinetul stomatologic, recomandat fiind și corectarea obiceiurilor de îngrijire, înlocuind metodele greșite de a hrăni copilul.
Care sunt cauzele apariției cariilor la copii?
Caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure (smalțul și dentina) ale dintelui, fără caracter inflamator. Alimentația și igiena orală joacă un rol important în prevenția cariei dentare. Cauzele apariției cariilor cresc atunci când sunt consumate frecvent dulciuri, alimente procesate, iar igiena orală este precară. Cariile pot fi prevenite și cu ajutorul sigilărilor dentare.
La Smile4Kids, în timpul tratamentelor stomatologice, medicul face asocieri cu personaje de poveste, cum ar fi Zâna Măseluță. Ajută această metodă în realizarea tratamentului?
Personal, consider esențiale astfel de asocieri. Încă de la consultație, noi aflăm care sunt personajele preferate ale copiilor, reușind astfel să aducem puțin din magia Zânei Măseluță la fiecare tratament. În timp ce tratăm, vorbim cu copilul și ne asigurăm că îi „desenăm’ personajele preferate pe dințișori. În plus, cei mici sunt recompensați cu daruri la finalul tratamentului.
Ce e de făcut atunci când copiii sunt anxioși și doar poveștile nu îi încântă?
O altă metodă pe care o folosim în clinica noastră pentru astfel de situații este inhalosedarea.
Această metodă de sedare se adresează în special copiilor anxioși sau celor care au avut experiențe neplăcute în trecut. În urma inhalosedarii, cei mici se vor simți relaxați, deși starea conștientă și reflexele nu sunt afectate absolut deloc. În SUA, inhalosedarea este folosită în 90 % din cazuri de către pedodonți, tocmai de aceea am investit într-un aparat de inhalosedare de ultimă generație, care permite pacienților de toate vârstele să se simtă pe deplin relaxați în timpul tratamentelor dentare.
Care sunt metodele de profilaxie în afară de igiena orală și o alimentație corespunzătoare?
În afară de cele menționate mai există și metode precum: sigilarea dinților și fluorizarea generală și locală.
Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare, rapidă, sigură și nedureroasă. Ea se realizează prin aplicarea unui material ce conține fluor aplicat în șanțurile dinților. Sigilarea se poate realiza atât la dinții temporari, cât, mai ales, la cei permanenți, de obicei imediat după ce au erupt.
Cu ajutorul acestei proceduri, protejam atât dinții de lapte, cât și pe cei definitivi, eliminând riscul unor tratamente invazive ce pot afecta dantura chiar și în perioada adultă.
Ce ne puteți spune despre clinica dvs. și servicii?
Smile4Kids este dedicată serviciilor stomatologice pentru copii și adolescenți, oferind copiilor experiențe minunate, iar părinților siguranță și încredere. Prioritatea noastră este să ne manifestăm grija față de dentiția celor mici, fiind concentrați pe prevenție, tratamente fără durere și o motivare permanentă a micilor pacienți. Reușim să creăm o atmosferă confortabilă încă de la prima vizită în clinica noastră, atmosferă pe care cei mici o vor îndrăgi și astfel, vor dori să revină.