Despre detartraj si alte metode de profilaxie dentara

 advertising.ringier
.

Zâmbetul frumos și sănătos este dorința fiecăruia dintre noi. Întotdeauna o dantură sănătoasă ne va da mai multă încredere în noi și ne ajută să interacționăm cu cei din jurul nostru fără „zâmbete ascunse”.

Însă pentru a avea parte un zâmbet frumos, este nevoie de implicarea noastră constantă.

Profilaxia dentară este chiar prima și, putem spune, cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor! Ea ne salvează de disconfortul personal și financiar al tratamentelor stomatologice.

Noi suntem primii responsabili de un zâmbet sănătos pe termen lung, prin păstrarea obiceiului zilnic de igienă dentară.

Igienizarea orală zilnică de acasă realizată corect, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a menține sănătatea dinților și a gingiilor.

Există mai mulți factori care influențează apariția cariei dentare și a bolii parodontale:

  • factorul infecțios
  • cel alimentar
  • predispoziția genetică.

Microbii și bacteriile sunt pe primul loc în ceea ce privește cauzele îmbolnăvirilor dentare și parodontale.

Studiile ne demonstrează că este important să facem o vizită la cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.

De ce este important să faci profilaxie dentară periodică

  • Îți menții dinții sănătoși
  • Eviți formarea plăcii bacteriene
  • Vei detecta întotdeauna afecțiunile dentare incipiente
  • Previi bolile gingivale
  • Dacă ai lucrări protetice, îți vei menține garanția lor pe termen lung. Este important să verificăm dacă igiena noastră zilnică de acasă este corect efectuată asupra lucrărilor.
  • Ședința de profilaxie te ajută să elimini majoritatea petelor de cafea, ceai sau tutun. De asemenea, datorită tehnicii air-flow dinții vor avea un aspect mai alb și mai strălucitor, iar respirația urât mirositoare (halitoza) va fi reîmprospătată.
  • Poți să previi cancerul oral. La ședința de profilaxie dentară poți opta pentru testul de depistare a celulelor canceroase, dacă e cazul. Cancerul oral depistat în faza incipientă este tratabil în proporție de aprox. 80%.
  • Vei obține beneficii pentru întreg organismul. Deoarece parodontoza, gingivita, abcesul dentar netratat corect și alte boli ale gingiei se pot răspândi ușor.
  • prin intermediul circulației (vase de sânge sau limfatice) în mediastin (spațiu cuprins între cei doi plămâni). Odată ajunsă la acest nivel infecția poate afecta toate organele situate în acest spațiu: inimă, plămâni, esofag, trahee dar și vase mari de sânge precum artera, aorta sau vena cavă superioară. De aici
  • pot conduce la alte afecțiuni ale organismului precum atacuri de inimă, etc.
  • Și nu în ultimul rând, profilaxia este mai puțin costisitoare decât tratamentele sau lucrările protetice care sunt necesare în urma unei igiene precare.

Metodele de profilaxie dentară practicate în clinicile de stomatologie sunt următoarele:

Detartrajul

Depunerile de tartru sau placa bacteriană pot apărea la orice vârstă, indiferent dacă pacienții păstrează o igienă dentară corectă sau nu. Este dovedit faptul că placa bacteriană care nu a fost îndepărtată pentru o perioada mai lungă de timp, nu se poate înlătura prin periajul normal, realizat de către pacient, la domiciliu.

Prin detartraj, aceste depuneri sunt îndepărtate de pe suprafețele dentare (supra și subgingivale). Acesta reduce riscul dezvoltării afecțiunilor gingivale, prevenind deteriorarea țesuturilor, retracția gingivală sau chiar parodontoza. De asemenea previne apariția cariilor ce se pot ascunde sub plăcile de tartru, nu impune restricții ulterioare, nu doare și nu afectează smalțul dinților sau gingiile.

Detartrajul poate fi efectuat manual sau cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete se face în siguranță și este o tehnică foarte ușor de tolerat de pacienți și mult mai confortabil față de un detartraj manual.

Când vorbim despre detartraj cu ultrasunete putem alege, Guided Biofilm Therapy (GBT) care este cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentară existent în acest moment în lume, inovație a companiei elvețiene EMS și recomandat de către EFP (European Federation of Periodontology). Prețul unui detartraj cu ultrasunete este foarte mic, comparativ cu afecțiunile dentare pe care le poate preveni sau care pot fi depistate la timp în cadrul detartrajului.

Guided Biofilm Therapy – GBT se realizează utilizând AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland, tehnologie revoluționară dezvoltată în colaborare cu parodontologi și stomatologi experimentați. Protocolul de igienizare GBT este unul sistematic, predictibil, și prietenos pentru utilizator, adaptabil oricărei categorii de vârstă și fiecărui pacient în parte.

„Placa dentară este factorul principal care cauzează carii, infecții periodontale și periimplantită, iar GBT reprezintă o soluție complexă pentru prevenirea cariilor și îngrijire parodontală. Conceptul inovator GBT are ca scop păstrarea sănătății orale a pacientului și oferirea unei stări de bine acestuia. Durata acestui tratament este de aproximativ 30 de minute și este non-invazivă.” Dr. Dana Popescu, medic stomatolog la DentalMed

Periajul profesional

Periajul profesional este o măsură de prevenire a problemelor dentare care se realizează doar de către medicul stomatolog, în cabinet. Această măsură are scopul de a completa metodele de igienă orală pe care pacientul le poate efectua singur, acasă.

Când se mai utilizează periajul profesional ?

  • Înainte de tratamente profilactice precum: fluorizare, sigilare șanțuri și fosete ocluzale.
  • De asemenea, periajul profesional este realizat ulterior unei intervenții de detartraj cu ultrasunete pentru o curățare suplimentară și pentru a lustrui dinții (pe un dinte neted și lucios placa bacteriană aderă mult mai greu).
  • Înainte de aplicarea bracketilor aparatelor ortodontice (dentare).
  • Înaintea tratamentelor de albire dentară.

Sigilarea șanțurilor și a fosetelor

Sigilarea șanțurilor și a fosetelor este o procedură profilactică a cărui scop principal este de a preveni apariția și dezvoltarea cariilor dentare. Această zonă ce urmează a fi sigilată reprezintă practic locul cu cel mai mare risc de apariție a leziunilor dentare de natură cariogenă. Riscul crescut de carie se datorează în principal morfologiei (formei) specifice ale acestor șanțuri și fosete ce se găsesc pe suprafețele ocluzale ale dinților laterali și pe fețele orale ale dinților frontali. Datorită spațiului mic (de nivel microscopic) al acestor șanțuri și fosete, prin periajul zilnic acasă, nu se pot îndepărta resturile alimentare și microorganismele pătrunse în aceste locașuri.

Neîndepărtate, bacteriile adunate la acest nivel, au toate condițiile pentru a se dezvolta și a secreta produși de metabolism sub formă de acizi. Acizi implicați în demineralizarea și apoi degradarea structurii smalțului dentar. După cum îi spune și numele, acest tip de tratament are scopul de a sigila , sau mai bine zis izola , spațiul dintre aceste fosete și mediul „extern” reprezentat de cavitatea bucală. Această izolare se realizează prin aplicarea unor materiale de sigilat' cu proprietăți de adeziune chimică.

Fluorizarea profesională

Ce este fluorizarea dentară?

Fluorul este un mineral pe care îl putem găsi în numeroase alimente precum și în apa potabilă. Cantitatea de fluor din apă variază de la regiune la regiune. Deși poate fi și dăunător organismului, folosit în cantități adecvate, fluorul ajută la sănătatea dinților la copii și adulți, întărind smalțul și făcându-l mai rezistent la carii.

Totodată, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente și scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucală îl produc.

Cea mai folosită metodă este aplicarea gelurilor fluorurate în conformatoare standard (asemănătoare lingurilor pentru amprentă). Odată aplicate, preparatele fluorurate, în orice forma de prezentare (soluție, gel, lac, spumă) trebuie menținute în cavitatea orală, în contact cu dinții, un timp de 30 secunde – 4 minute. După aceea, pacientul este rugat să scuipe, iar timp de 30 minute nu trebuie să clătească gura, să mănânce sau să bea, pentru a permite fluorului să penetreze la nivelul structurilor dentare.

Când se indică o fluorizare ?

Fluorizarea profesională este un tratament ușor de realizat, rapid, dar cu beneficii extraordinare pentru o scară largă de pacienți expuși atacului carios, cum ar fi:

  • La copii peste 2 ani, când trebuie evitate „cariile de biberon” ce apar la nivelul dinților de lapte.
  • Ca regulă generală pentru a proteja dinții permanenți se face fluorizare în primii doi ani de la erupția acestora.
  • Persoanelor cu dificultăți în menținerea unei igiene orale satisfăcătoare, printre care pacienților cu diferite grade de handicap.
  • Persoanelor cu o structură deficitară a țesuturilor dure dentare, inclusiv anomalii genetice (amelogeneza imperfectă), la care constatăm o explozie de carii active sau zone incipiente de demineralizare a smalțului.
  • Pacienții cu xerostomie, care nu mai beneficiază de acțiunea protectoare a salivei.
  • Pacienți cu hipersensibilitate dentară.
  • Pacienți care au lucrări protetice în cavitatea bucală.
  • Pacienți care poartă aparate ortodontice.
  • Pacienți cu parodontopatie, care au expuse suprafețe variabile ale rădăcinilor dentare, pentru a preveni
  • caria de colet.
  • Ca regulă generală după fiecare detartraj, dacă medicul recomandă.

Este contraindicată folosirea ei la pacienții cu obturații din compozit, coroane din ceramică și implanturi dentare din titan, deoarece pH-ul acid creează structuri poroase și favorizează coroziunea.

Sfaturi privind profilaxia dentară

În funcție de corectitudinea și eficiența igienei dentare și a riscului de apariție a cariei dentare ale pacientului, constatate de către medicul dentist, acesta va propune un plan de control al igienei orale; prin vizite regulate (la 2-4-6 luni), în decursul cărora se vor realiza evaluări ale indicelui de placă bacteriană pentru a depista locurile în care nu s-a efectuat o igienizare corectă.

Viciile precum fumatul și consumul de alcool influențează sănătatea dinților. Acestea vor crește riscul apariției gingivitei, paradontozei sau cancerului oral, pe lângă faptul că îți colorează dinții și stimulează acumularea plăcii dentare.

Ai grijă de sănătatea ta orală, pentru că nu te costă nici prea mult timp și nici bani. Astfel, vei putea mereu să ai un zâmbet încrezător, deoarece vei știi că ai o dantură sănătoasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton