Deparazitarea animalelor de companie: Care este procedura?

 advertising.ringier
.

Animalul tău de companie este mai mult decât un companion, este chiar un  membru al familiei. Din acest motiv, el trebuie îngrijit cu cea mai mare atenție, începând cu mâncarea oferită și terminând cu deparazitarea, respectiv menținerea unei stări de sănătate. Medicul veterinar este cel care te va însoți în această prietenie de lungă durată și te va învăța tot ce ai nevoie să știi. Orice modificări ale comportamentul, apetitului sau aportului de apă, precum și apariția stărilor de disconfort cum ar fi scărpinatul sau agitația excesivă, pot reprezenta apariția unor paraziți. Aceștia nu vor afecta doar starea de sănătate animalului de companie ci poate reprezenta chiar o amenințare la siguranța familiei tale.

Paraziții interni sau externi sunt o afecțiune destul de comună pentru animalele de companie. Fiecare dintre aceștia poate afecta animalul în multe feluri, de la o simplă iritație apărută pe piele, până la declanșarea unor afecțiuni care îi pun viața în pericol. În plus, unii paraziți pot infesta sau transmite boli oamenilor. Trebuie menționat că mulți paraziți pot fi aduși de afară pe haine sau încălțăminte, din acest motiv un animal de companie poate avea paraziți, chiar dacă stă numai în casă. De asemenea, paraziții interni pot fi transmiși prin mâncare infectată. 

Puricii, căpușele și viermii intestinali sunt cei mai cunoscuți paraziți cu care se confruntă animalele de companie. Pentru eliminarea lor completă poți apela la serviciul de deparazitare la clinica The Vets, astfel încât animăluțul tău să se poată bucura de tot confortul pe care îl merită.

Vezi și: Iepurele ca animal de companie. Ce rase de iepuri să alegi

Află în continuare care sunt cele mai importante informații referitoare la deparazitare:

  1. Paraziții pot fi prezenți chiar dacă nu îi vezi

Controalele periodice la veterinar sunt importante, deoarece acesta poate identifica anumiți paraziți, care nu pot fi văzuți destul de ușor. Uneori, viermii intestinali pot apărea în fecale, iar puricii pot fi ușor văzuți, dar nu este întotdeauna obligatoriu. 

  1. Puii trebuiesc deparazitați mai des

Atât pisoii cât și cățelușii, trebuiesc urmăriți cu atenție până la vârsta de 3 luni. Veterinarul îți va spune cât de des trebuiesc deparazitați, în funcție de mediul în care trăiesc. De cele mai  multe ori puii se nasc cu paraziții interni transmiși de mama lor, înainte de a se naște. Chiar dacă mama lor este deparazitată, asta nu le oferă protecție și puilor. 

  1. Există factori care pot crește expunerea la paraziți

Cel mai important este dacă animalul tău de companie iese afară, dacă intră în contact cu alte animale de companie sau dacă frecventează parcuri aglomerate. 

  1. Paraziții apar indiferent de sezon

Există mituri conform cărora paraziții nu rezistă la temperaturi scăzute. Din păcate, în sezonul rece animalele de companie sunt și mai expuse infestării cu paraziți, în special deoarece parcurile și spațiile verzi nu sunt stropite de autorități cu substanțele necesare. Viermii rotunzi intestinali depun în fiecare zi 10.000 de ouă. Acestea sunt protejate de o coajă, care le protejează de agresiunile externe, asigurându-le supraviețuirea chiar și pana la 5 ani, ele păstrându-și potențialul infestant.

  1. Deparazitarea se face la veterinar

Deși anumite pastile sau pipete cu soluție pot fi foarte ușor administrate la domiciliu de către proprietari, ideal este ca deparazitarea să fie făcută de către medicul veterinar, la cabinet. În acest fel,  va fi păstrată mult mai bine și evidența deparazitărilor, deoarece vor fi consemnate în fișă. În plus, odată cu deparazitarea, medicul poate face și o examinare rapidă a animalului de companie, pentru a-i monitoriza starea de sănătate. 

Ține cont de recomandările de mai sus, iar animalul tău de companie va avea parte de o îngrijire adecvată. Apelează întotdeauna cu incredere la medicul veterinar, iar orice incidente neplăcute legate de sănătatea animăluțului  vor fi ținute la distanță. 

Sursa foto: piqsels.com

Vezi şi animale care trăiesc la Polul Sud!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton