Demisia în alb - ce este, cum te poate afecta și de ce este important să ceri părerea unui avocat din Suceava

.

Despre demisie trebuie să știi că este un instrument pe care îl are la îndemână salariatul și reprezintă intenția sa de a încheia contractul individual de muncă. Potrivit Codului Muncii, articolul 81, demisia este actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după îndeplinirea termenului unui termen de preaviz'. 

Dacă îți dorești ca demisia redactată de tine, în scris, să fie valabilă, să ducă la încetarea contractului de muncă pe care l-ai încheiat, trebuie să i-o înmânezi angajatorului. Acest lucru este valabil pentru demisia clasică, definită de articolul 81 din Codul Muncii. Care e diferența dintre demisia clasică și cea în alb? Afli în rândurile ce urmează.


Ce este demisia în alb?

Dacă recitești articolul de mai sus din Codul Muncii, vei vedea că nu reglementează și demisia în alb’. Asta înseamnă că este nelegală și încalcă prevederile legislației muncii, cu toate că este des întâlnită în practică. 

Dacă angajatorul tău te pune să semnezi o demisie în alb, să știi că o mulțime de avocati din Suceava sunt pregătiți să îți apere drepturile la locul de muncă. Printre ei se numără și avocat Denisa Nimigean, a cărei date de contact le găsești pe avocatdenisanimigean.ro.


Revenind, demisia în alb este actul pe care ți-l impune angajatorul. Cum se întâmplă acest lucru mai exact? Ei bine, ești adus în situația în care fie accepți demisia în alb și implicit primești și contractul de muncă, fie renunți la ea, cu riscul ca viitorul tău contract de muncă să nu se încheie.

Mai există și situația în care angajatorul tău te roagă, pe parcursul contractului de muncă, să semnezi o demisie în alb pentru orice eventualitate.

La ce riscuri te supui atunci când semnezi o demisie în alb?

Așa cum avocat Denisa Nimigean îți va spune, avocat din Suceava, efectele semnării unei demisii în alb sunt asemănătoare cu cele de la încetarea contractului din inițiativa salariatului, respectiv de la demisie.


De asemenea, un alt risc la care te supui atunci când semnezi o demisie în alb este să fii dat afară fără o înștiințare în prealabil. Angajatorul tău poate veni să te anunțe că de la data x, contractul de muncă va înceta. De aceea este extrem de important să citești cu atenție toate documentele înainte să le semnezi! Poți face acest lucru împreună cu un avocat din Suceava pentru a fi sigur că înțelegi pe deplin toate clauzele și obligațiile pe care le poți semna sau nu.


Demisia în alb poate fi anulată în instanță?

Da, demisia în alb poate fi anulată în instanță atunci când angajatul motivează faptul că demisia nu reprezintă voința sa reală, mai exact este afectată de viciul de consimțământ al violenței.

Instanța de judecată va verifica dacă lucrurile afirmate de salariat intră sub vreo incidență a noțiunii de violență. Viciul de consimțământ al violenței va fi apreciat de către judecători în mod subiectiv, ținându-se cont de vârsta salariatului, starea socială și orice împrejurări ce i-ar fi putut influența starea în momentul semnării demisiei în alb.


Ce se întâmplă cu demisia în alb după ce este anulată de instanța de judecată?

Apelează la avocat Denisa Nimigean dacă ești din Suceava pentru a reuși să îți demonstrezi nevinovăția. Dacă instanța de judecată constată că încetarea contractului de muncă s-a produs în mod ilegal, va lua următoarele măsuri:

  • anulează decizia de concediere;
  • obligă angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate și reactualizată și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul (conform art. 80, alin. (1) din Codul Muncii);
  • dacă angajatul solicită în mod expres acest lucru, angajatorul trebuie să îl reintegreze pe postul deținut anterior.

Reține că demisia în alb este un instrument nereglementat în dreptul intern, însă cu toate astea, destul de utilizat în rândul angajatorilor. Cu toate că demisia în alb este ilegală, nu există și o sancțiune expresă în legislația muncii pentru această practică.

Sfatul tuturor avocaților este ca atunci când angajatorul îți impune să semnezi o foaie în alb, să refuzi să pui semnătura.