Cea mai populară băutură acidulată din Italia este un vin spumant ușor de băut, despre care se spune că se potrivește cu orice ocazie. După cum ai ghicit, este vorba despre prosecco, un vin fresh și delicios.
Deși acesta este adesea asemănat cu șampania, cele două băuturi sunt diferite, din motive pe care le vei descoperi în continuare. Astfel, dacă îți dorești să afli mai multe despre vinul alb spumant care a cucerit întreaga lume, ai ajuns unde trebuie!
Cum se obține vinul spumant de origine italiană?
Produs în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia din nordul Italiei, prosecco este un vin obținut din soiul de struguri Glera. Totuși, există excepții când se folosesc și alte soiuri de struguri în cupaj, precum Chardonnay sau Pinot Grigio, însă acestea nu trebuie să depășească 15% din cantitatea totală.
Care este diferența dintre prosecco și șampanie?
Principala diferență dintre cele două băuturi provine din modul în care acestea sunt produse. În ceea ce privește spumantul celebru al Italiei, se recurge la metoda Charmat (Martinotti), cunoscută și sub denumirea de metoda rezervorului sau cea italiană.
Spre deosebire de șampanie, fermentarea este realizată în cisterne din otel inoxidabil. Din moment ce vinul spumant alb se produce mai rapid și mai ușor, prețul său reflectă acest aspect.
Alt aspect interesant este reprezentat de faptul că regiunea italiană în care se produce băutura din strugurii Glera ocupă un total de 23.000 de hectare. Astfel, aceasta este considerabil mai mică decât zona Champagne, care acoperă aproximativ 33.000 de hectare.
Este o băutură cu gust dulce sau sec?
Cele mai populare sortimente din acest vin, indiferent de țara în care au fost produse, au gust brut și uscat. În funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin, sticlele de prosecco sunt etichetate în următorul mod: brut (0-12g de zahăr per litru), extra sec (12-17g de zahăr per litru) și sec (17-32g de zahăr per litru).
Chiar dacă alegi să savurezi un sortiment brut, există șanse să descoperi arome fructate de mere verzi, pepene galben, pere și altele. Acestea sunt însă foarte discrete și completează perfect gustul vinului alb spumant.
De ce variază prețul unor sticle din această băutură?
Dacă vei accesa un magazin online cu experiență în domeniu, precum BeiCeVrei, vei observa că prețul asociat cu această băutură poate varia. De exemplu, o sticlă de Vinopera Bervini 1955 este disponibilă la prețul excepțional de 30,48 Lei. În ciuda prețului redus, acest vin spumant este produs chiar în inima Italiei și are un aspect limpede, cu perlaj fin.
La polul opus, vei descoperi o sticlă elegantă și atrăgătoare de Bottega Stardust. Prețul său extravagant este explicat de faptul că această băutură intră în categoria de luxury brands sau premium drinks. Ideal pentru a fi savurat la ocazii speciale ori pentru a fi oferit în dar, acest sortiment este impresionant și seducător atât în interior, cât și la exterior.
Cum se servește?
În general, prosecco se servește rece (la o temperatură situată între 3 și 7 grade), în pahare de tip lalea sau flute. Fiind o băutură extrem de versatilă, aceasta poate fi savurată simplă, pe post de aperitiv ori asociată cu diferite tipuri de mâncare. În plus, este adesea folosită pentru prepararea unor cocktailuri geniale, care îi cuceresc și pe cei mai pretențioși consumatori.