De ce iubirea de sine nu este egoism și cum să ne bucurăm de dragostea autentică. Interviu cu Diana Lupu, psihoterapeut relațional

.

Luna februarie este asociată cu Valentine’s Day și Dragobetele și s-a instalat eronat ideea că aceste două sărbători ale iubirii sunt destinate exclusiv cuplurilor. De fapt, cea mai importantă relație de care oamenii ar trebui să aibă grijă mereu este cea cu ei înșiși, iar Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional, ne-a explicat ce este iubirea de sine și de ce acest sentiment nu înseamnă egoism, așa cum este perceput uneori.


Iubirea poate fi sărbătorită oricând, iar Ziua Îndrăgostiților, fie că este sărbătorită pe 14 sau pe 24 februarie, este un moment potrivit pentru a începe noi ritualuri în relație sau momentele de solitudine – cu accent pe ideea de a vrea’, și mai puțin pe faptul că trebuie’. Ideea principală din spatele acestei sărbători este până la urmă exprimarea iubirii. Este important să arătăm grija pentru relațiile cu sine și cu cei dragi într-un mod conștient și oricând în timpul anului.


„Conceptul de self-love se află mai mult ca niciodată în viața noastră. Fie că e imprimat pe tricouri, afișe, hashtag-uri sau conversații cu prietenii. Cu toate acestea, a ajunge la esența grijii față de sine poate să fie mult mai greu de obținut decât am crede. Și cu ideea asta nu vreau să descurajez, ci să reamintesc faptul că de multe ori a ne alege pe noi, a ne identifica nevoile în relații și a fii primii care le îndeplinesc se poate opune cu mesajele cu care am crescut și cu stereotipurile societății: când lași de la tine ești o persoană valoroasă vs. când te prioritizezi pe tine, ești un om egoist. Astfel, dacă te-ai întreba pe tine ce ai avea nevoie să îți oferi în momentele în care te apreciezi ori ai o stare de disconfort, ce ai răspunde?’, a menționat Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional.



Explorarea ideii că avem nevoie de un partener pentru a fi fericiți

Oamenii rămân adesea în relații în care sunt nefericiți – și asta doar pentru că le este frică să nu fie singuri. Cu toate acestea, nu este o regulă ca oamenii care se află într-o relație de cuplu să fie automat mai fericiți decât cei singuri, deoarece satisfacția nu se bazează pe faptul că suntem sau nu într-o relație.

Snickers încurajează consumatorii să nu renunțe la iubirea de sine și să aibă parte de momente dulci alături de Snickers Creamy Smooth Peanut – noul baton de ciocolată cu un strat cremos ce conține arahide, caramel fin și alune proaspăt măcinate acoperite într-un strat generos de ciocolată delicioasă.


Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional, ne-a explicat de ce unii oameni confundă iubirea de sine cu egoismul și ce putem face pentru a ne acorda nouă înșine aceeași iubire pe care o oferim sau o așteptăm de la ceilalți:


Ce înseamnă iubirea de sine?

Știm, în linii mari, că iubirea de sine înseamnă a face ceea ce îți place, a avea grijă de corpul tău, dar dacă mergem mai în adânc, ne dăm seama că este un sentiment greu de atins. În special pentru noi, cei din societatea românească, care am învățat că a fi un om bun și valoros presupune să lași nevoile tale deoparte și să fii mereu în serviciul celuilalt.

Însă iubirea de sine ne și învață să avem grijă de limitele noastre, când să spun „Nu, nu pot acum / Nu vreau asta / Nu-mi place asta’, fără a fi percepuți drept egoiști. Noi vedem, cumva, în alb-negru toată povestea cu iubirea de sine. A spune „Nu’ te duce în extrema de a fi egoist sau narcisist, ceea ce este ceva rău, iar pe de altă parte, a fi altruist este premiat.


Iar pentru unii oameni apare vinovăția sau chiar rușinea atunci când spun „Nu’ și pun nevoile lor pe primul loc, fie că sunt nevoi de timp, emoționale sau ale corpului fizic. Parcă o voce îi spune „Ești rău și egoist dacă nu stai trei ore să-ți asculți prietenul plângându-se de o anumită problemă’. Și atunci ce fac? Las de la mine, chiar dacă după aia mă încarc și cu ce mi-a rămas de la el, dar și cu frustrarea și dezamăgirea că nu m-am ocupat de lucrurile mele. „Da’-ul pe care îl ofer celuilalt nu este unul autentic, ci unul pentru a mă liniști pe mine că nu sunt egoist.


„Noi venim încă din copilărie cu ceea ce înseamnă a fi un om bun'

De fiecare dată când părinții sau bunicii ne spuneau să oferim jucăria noastră preferată altui copil sau ciocolata pe care așteptam cu nerăbdare să o savurăm, practic ni s-a inoculat gândul că nu prea contează nevoile noastre și trebuie să punem pe primul loc dorințele altcuiva.

Noi am învățat, în primii ani de viață, că suntem valoroși dacă ceilalți ne dau valoare! Și pentru că am fost învățați să punem valorile celorlalți pe primul lor, noi nu mai ajungem să ne ocupăm de ale noastre și o să ne simțim obosiți, limitați, dezamăgiți, frustrați în relațiile amoroase și o să dăm tot timpul vina pe celălalt pentru nefericirea noastră. Asumarea responsabilității față de propriile nevoi este un semn de iubire de sine!


„A te înțelege pe tine, a fi bun cu tine și a te ierta țin de iubirea de sine'

Iubirea de sine nu este ceva cu care te naști, o ai sau nu o ai! Noi venim pe lume ca un întreg, dar ca să supraviețuim alături de familia noastră, ascultăm mesaje de genul „Ești o fetiță rea că nu ai vrut să împarți jucăria sau ciocolata cu altcineva’ și renunțăm la anumite părți din noi pentru a păstra relația cu ceilalți. În speță, cu părinții atunci când suntem mici. Iar acest lucru se va vedea mai târziu, la maturitate, în felul în care îmi organizez timpul, în câte lucruri cer de la mine, cum mă critic atunci când nu îmi iese ceva, mă învinovățesc și nu-mi ofer compasiune. Pentru că, a te înțelege pe tine, a fi bun cu tine și a te ierta țin de iubirea de sine.

Eu îi invit pe cei care îmi solicită ajutorul să-și imagineze cum ar vorbi unui prieten aflat într-o situație similară, dacă l-ar condamna sau ierta, ce i-ar spune unui om drag aflat în aceeași situație ca a lor. În urma acestui exercițiu ne putem da seama cât de duri suntem cu noi și cât de permisivi cu ceilalți.

„Iubirea de sine nu este egoism’

Luna februarie, pe lângă mesajul foarte frumos de a ne îndrepta atenția spre relațiile noastre de iubire și a le celebra, aduce pe de altă parte tristețe și stigmă pentru cei care nu se află într-o poveste de dragoste. Și mi se pare minunată inițiativa Snikers pentru că de Valentines Day sau Dragobete ni se activează mesajul că nu suntem valoroși, că suntem de neiubit pentru că nu ne aflăm într-o relație. Mulți acordă atenție doar sentimentelor pentru alți oameni și nu pentru propria persoană.

O cale sănătoasă de a trece cu brio peste această perioadă ar fi să ne spunem următorul mesaj: „Este minunat să fii într-o relație de iubire autentică, mi-ar plăcea și mie să primesc flori și inimioare și este în regulă să fiu tristă că nu am parte de aceste lucruri ACUM. Dar de ce am eu nevoie pentru a mă simți bine, cum pot să-mi aduc bucurie, să-mi gestionez această emoție? Poate am nevoie să mă odihnesc, poate să mă plimb, să mă văd cu un prieten, să mănânc ceva bun, să-mi cumpăr ceva drăgut… Sau chiar să plâng și să mă descarc!„.

Este important să-mi găsesc acele ritualuri și strategii care să mă ajute să trec prin emoția pe care o simt și peste ea! Să mă ajute să mă înțeleg, să-mi vorbesc cu blândețe și nu să mă critic.

Iubirea de sine nu este egoism pentru că trebuie să învăț să-mi ofer mie tot ce este mai bun pentru ca mai apoi să-ți pot oferi ție din ceea ce am învățat.

„Iubirea este o emoție universală’

Da, luna februarie este minunată pentru celebrarea unei relații de iubire, însă acest lucru trebuie să se întâmple constant și are legătură cu aprecierea partenerului pentru lucruri cotidiene, dar mai ales cu aprecierea de sine. Zi de zi, chiar și pentru lucruri aparent minore.

Relația cea mai lungă și cea mai constantă din viața noastră este cu noi înșine! Și-atunci de ce să nu celebrăm și asta? Sau mai ales asta. Luna iubirii nu este asociată doar cu relația de cuplu, iar atenția trebuie să se îndrepte în mod special către relația cu noi înșine. Iar mai apoi, către relația cu prietenii apropiați, cu copiii, părinții… Nu este neapărat vorba despre celebrarea relațiilor romantice în această perioadă pentru că iubirea este o emoție universală!

„Ajungem să fim ceea ce gândim despre noi!’

Poate fi complicat să spui „eu mă iubesc’ sau „merit să fiu iubită’ și chiar imposibil în cazul unor persoane, dar atunci trebuie să completăm afirmația cu „acum’ sau „încă’ și deja suntem cu un pas mai aproape de sentimentul de iubire de sine. Și este important să nu ne punem etichete de genul „eu nu pot să (mă) iubesc’ sau „eu nu pot să fiu iubită’ pentru că ajungem să fim ceea ce gândim despre noi.

Afirmațiile pozitive pentru creșterea stimei de sine sau pentru iubirea către propria persoană sunt minunate, dar nu suficiente! Nu este de ajuns doar să ne spunem că ne iubim, dacă nu facem nimic pentru atingerea acestui sentiment, respectiv să ne iertăm, să fim blânzi cu noi, să nu ne criticăm, să ne acordăm timp atunci când simțim că avem nevoie de el, să învățăm să spunem „nu’, să identificăm exact ceea ce ne conferă nouă fericire, pas cu pas.

Iubirea de sine nu îmbracă doar forma unui masaj facial sau a unei vizite la SPA, nu înseamnă doar ciocolată sau un cadou pe care ni-l facem, ci poate fi și despărțirea de un partener care nu ne face fericiți. Este greu, dar mă aleg pe mine, aleg starea mea de bine, calitatatea relațiilor mele ține de iubirea de sine.

Trebuie să înțelegem că înainte de a-l ajuta pe celălalt, trebuie să ne asigurăm că noi suntem OK! Iubirea de sine te duce într-o iubire autentică cu celălalt, am grijă de mine ca să pot avea grijă de tine mai apoi.