Dacă fumezi, probabil ai auzit de foarte multe ori că ar trebui să renunți la acest obicei. Poate și tu te-ai gândit că ar fi cazul să cauți diverse soluții pentru a nu mai fuma, însă nu ai avut motivația necesară. Știi foarte bine că fumatul afectează sănătatea, însă te gândești că sunt doar statistici și ție nu ți se poate întâmpla. Din nefericire, este posibil să întâmpini tot felul de neplăceri din cauza țigărilor, pe parcursul vieții.
Știai că fumatul afectează și sănătatea danturii? Este nevoie să mergi mai des la detartraj și de asemenea, dacă vei avea nevoie de un implant dentar, va trebui să renunți la fumat. În cele ce urmează, îți vom explica exact de ce nu mai poți fuma. De asemenea, este important sa întrebi medicul stomatolog care sunt contraindicatiile unui implant dentar.
Cum afectează fumatul sănătatea dentară?
Fumul de țigară intră în contact direct cu gura și din cauza temperaturii acestuia, în timp va arde țesuturile moi (în special gingiile). De asemenea, inhibă producerea salivei sau chiar blochează glandele salivare, ceea ce va rezulta în efectul de gură uscată. Dacă saliva nu se mai produce în mod corespunzător, nu va mai putea curăța bacteriile și resturile alimentare și de asemenea se va modifica și pH-ul cavității bucale.
Nu doar fumul este periculos, ci și nicotina. Aceasta este vinovată de constricția vaselor de sânge de la nivel bucal și astfel țesuturile și dinții nu mai sunt hrăniți și oxigenați corespunzător.
Cum afectează fumatul implantul dentar?
Trebuie să știi că fumatul este strict interzis în perioada de după inserarea implantului, din numeroase motive. Vom enumera în continuare doar câteva dintre acestea:
- încetinește fluxul sanguin
- poate cauza inflamația țesuturilor din jurul implantului
- afectează felul în care se integrează grefele de os
- încetinește vindecarea gingiei și procesul de osteointegrare.
Este important de știut că pentru a evita toate aceste neplăceri, trebuie să renunți la fumat și înainte de procedură, cu minim patru săptămâni, pentru a da suficient timp țesuturilor să se vindece și fluxului sanguin să revină la normal.
Poți fuma după vindecarea implantului?
Dacă implantul a fost un succes, probabil te gândești că poți relua fumatul. Este alegerea ta, însă trebuie să știi că riscurile nu au dispărut după vindecare. Așa cum ți-am explicat, fumatul încetinește fluxul sanguin spre și dinspre țesuturi și oase, ceea ce duce la resorbție osoasă. Conform ultimelor studii, un fumător pierde anual aproximativ 0,16 mm de volum osos. Poate nu îți pare mult, însă având în vedere că implantul trebuie să stea fix în os, orice schimbare va duce la pierderea acestuia. De asemenea, tot conform studiilor efectuate pe o perioadă de 5 ani, pacienții fumători au un risc de a pierde implantul de 15,8%, comparativ cu doar 1,4% al pacienților nefumători. Dacă fumezi peste 20 de țigări pe zi, riscul crește la 30,8%.
Așadar, este alegerea ta dacă vei continua să fumezi și îți asumi că vei trece printr-o altă procedură de implant și poate chiar de adiție osoasă sau dacă vrei să faci un pas important pentru sănătate și să renunți la fumat!