De ce ar fi bine să începi să citești cărți de istorie?

.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pCfJKUB5bes 

Istoria, o materie greoaie și evitată de către elevii de toate vârstele, mai ales din cauza anilor de domnie sau a desfășurării Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit tot mai populară în rândul persoanelor trecute de 30 de ani, care vor să înțeleagă cum a fost construită lumea modernă în care trăiesc și cum evenimentele importante au schimbat cursul întregii omeniri.


Spre deosebire de manualele de istorie, cărțile istorice prezente în librăriile fizice și online relevă o imagine mult mai clară asupra facerii lumii, a societăților și a diverselor forme de guvernare, astfel încât cu toții să înțelegem mai bine cum funcționează tehnologia, oamenii, sistemele de guvernare per ansamblu.

Care este utilitatea cărților de istorie pentru publicul larg?

Cărțile de istorie au o finalitate precisă, dar cei mai mulți optează pentru acest domeniu din următoarele considerente:


Îi ajută pe cititori să înțeleagă în profunzime cum oamenii s-au comportat și cum au arătat societățile în trecut

Pentru a putea înțelege obiectiv firul evenimentelor, este important să îl analizăm pe timp de pace. Astfel, comanda carti de istorie de la Librex pentru a căpăta informații legate de evenimente și fapte, astfel încât să îți creezi propriile teorii cu privire la evenimentele trecute.

Cărțile de istorie îi ajută pe oameni să-și descopere propria identitate


De fapt, acesta este principalul motiv pentru care istoria este predată la școală. Istoria ajută cititorul să afle cum a fost creata harta lumii și cum s-au dezvoltat civilizațiile, de la triburi, până în prezent. 

Cărțile de istorie îi fac pe oameni să înțeleagă problemele actuale ale societății

Un alt motiv pentru care persoanele trecute de 25-30 de ani citesc cărți de istorie este pentru a înțelege de ce lucrurile stau așa și nu altfel. Spre exemplu, de ce au fost importante cele două Războaie Mondiale? Ce a vrut Hitler? Cum a apărut comunismul în lume? 


Istoria îi ajută pe cititori să înțeleagă schimbările

Nu doar politica este în continuă schimbare, ci și istoria. Deși cele două se întrepătrund, trebuie căutat de la origine și apoi descoperiți factorii care au declanșat schimbări în societățile moderne. 

Istoria îi ajută pe oameni să devină cetățeni mai informați

Cu alte cuvinte, istoria ne face să înțelegem cine suntem noi, ca indivizi, dar și din punct de vedere al colectivității. Doar înțelegând aceste teorii, oamenii vor avea un rol activ în dezbaterile publice, indiferent de domeniu.


O carte inițiatică în istorie este Eroi ai istoriei, scrisă de Will Durant. Cartea prezintă viețile și ideile care au definitivat civilizația modernă, explicând evenimentele trecute și viitoarelor generații. Astfel, cartea realizează o analiză rațională a personalităților istorice și a acțiunilor acestora.

O altă carte interesantă pentru pasionații de istorie este Scurta istorie a Europei de la Pericle la Putin, al cărui autor este Simon Jenkins. Autorul spune povestea evoluției continentului european, de la luptele cu suișuri și coborâșuri dintre triburi, până la bătăliile și revoluțiile din Roma și Grecia Antică, Evul Mediu, Revoluția Franceză. Astfel, autorul face o analiză asupra personajelor istorice variate, de la Iulius Caesar și Ioana dArc, până la Angela Merkel sau Vladimir Vladimirovici Putin.


O ultimă carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca pasionaților de istorie, mai ales în contextul actual, este Actorii invaziei din Ucraina. De la Zelenski la Zolotov, via Putin, redactată de Taras B. Ignatenko. Războiul din Ucraina nu este doar unul pentru putere, cât mai ales unul mediatic, între cei doi conducători de țări, dar și oamenii din cercul lor: Volodimir Zelenski, Vitali Khlitschko, Miss Ucraina ori castigatoarea de la Eurovision sau, de cealalta parte, de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, mercenarii din Grupul Wagner, Serghei Soigu sau enigmaticul general Zolotov.