Poate că nu știai, dar meseria de machior sau make-up artist cum mai este cunoscută, este o meserie ce datează încă din Egiptul Antic, de la frumoasă Cleopatra. Astăzi, această meserie, deși este una de înfrumusețare, poate fi încadrată cu succes la nivelul de artă.
În continuare, îți vom explica tot ce trebuie să știi pentru a te putea angaja ca make-up artist în doar câteva luni.
Ce presupune meseria de make-up artist?
Meseria de make-up artist nu este o meserie complicată, dar necesită câteva informații teoretice și foarte multă practică. Ca să te poți angaja în domeniu, trebuie să deții un certificat de competență profesională. Certificatul se eliberează de un centru de formare profesională în urma absolvirii unor cursuri de make-up.
Deci, pentru început, trebuie să cauți un centru și să te înscrii la un curs acreditat. Doar așa vei putea primi la final o diplomă acreditată care îți va permite să practici această meserie oriunde în Uniunea Europeană.
Cursurile de make-up durează în medie între 2-3 luni, în funcție de tipul de orar pentru care optezi (Matinal, after work sau weekend). Pe perioada cursurilor, traineri te vor învăța toate secretele acestei meserii, atât cele teoretice cât și cele practice. După finalizarea cursurilor de make-up se va susține un examen în urma căruia vei obține certificatul de calificare în domeniu.
Apoi, vei putea începe cu adevărat practicarea meseriei. Vei avea posibilitatea fie să te angajezi într-un salon de înfrumusețare, fie să practici meseria în sistem independent, având colaborări cu mai multe entități.
Unde te poți angaja cu o diplomă de make-up artist?
Dintre toate meseriile din domeniul înfrumusețării, meseria de make-up artist este cea mai versatilă. De ce? Pentru că nu presupune ca spațiu de desfășurare doar un salon sau un centru de specialitate, ci poate fi practicată cu succes și în alte locuri. De asemenea este utilă în multe domenii precum:
- cinematografie – după cum toată lumea știe, orice film necesită și un make-up artist care să ajute la realizarea efectelor speciale de pe chipul actorilor. Meseria de make-up artist va fi mereu complementară chiar și acolo unde multe efecte speciale sunt realizate pe calculator.
- teatru – machiajul de teatru este o componentă importantă în actul artistic, de care orice regizor din lume nu se poate dezice. Degeaba ai un actor foarte talentat care să interpreteze impecabil un rol, dacă nu are și un machiaj potrivit.
- televiziune – este domeniul unde machiajul este obligatoriu. Nu exista crainic, prezentator sau invitat care să nu treacă prin mâna make-up artistului înainte de a ajunge în fața camerei de luat vederi, deoarece luminile artificiale ale televiziunii nu pot capta o imagine perfectă decât cu ajutorul unui machior.
- reviste – pictorialele revistelor sau chiar fotografiile din timpul interviurilor nu pot fi prelucrate digital 100%. Astfel se va apela întotdeauna la corecturile pe care le poate face un make-up artist din machiaj ca mai apoi să se intervină digital.
- prezentări de modă – în general, o prezentare de modă este un concept întreg. Trebuie să existe o armonie de la îmbrăcăminte la păr și machiaj. Nicio prezentare de modă nu se va realiza fără intervenția unui make-up artist, pentru că acesta dă valoarea finală a conceptului pe care creatorul de modă îl conturează.
- ședință foto – ca și în cazul pictorialului de revistă, ședințele foto, fie că vorbim de cele în scop comercial, fie de cele în scop personal, necesită întotdeauna intervenția make-up artistului.
- evenimente unice – cele mai cunoscute momente din viața unei persoane, în care se apelează la priceperea și talentul unui make-up artist este nunta. Atunci orice femeie își dorește să fie unică și în jurul ei să se creeze imaginea de prințesă. Toate acestea sunt posibile doar dacă rochia este însoțită și de un machiaj adecvat, fiind același principiu ca la prezentările de modă.
În concluzie, meseria de make-up artist își oferă posibilitate de a lucra în foarte multe domenii, fie ca angajat fie pe perioada unui proiect. Rămâne doar ca tu să alegi în ce mediu dorești să o practici. Totodată, este o meserie ce sa poate practica atât full timp cât și part-time iar satisfacțiile financiare și cele profesionale sunt foarte mari.