Cum se tratează gingivita?

 advertising.ringier
.

Ai remarcat vreodată o inflamație dureroasă a gingiilor? Cel mai probabil, vorbim despre gingivită, o afecțiune frecventă, ce apare prin formarea plăcii bacteriene la suprafața dinților. Aceasta afectează predominant adulții, însă poate apărea și la copii, progresând cu timpul și punând în pericol sănătatea orală de mai târziu.

De cele mai multe ori, părinții apelează pentru copiii lor atunci când gingivita provoacă dureri celor mici, eventual sângerare, însă o mare parte din cazuri trec neobservate, fiind ignorate, mai ales că este posibil ca părintele să nu recunoască semnele specifice atunci când copilul nu este adus la consult regulat. 

Gingivita este asociată cel mai frecvent cu o igienă bucală slabă, incompletă. Placa bacteriană cauzează infecție la limita între dinte și gingie și provoacă sângerări și inflamația acestora. Ea se formează în special atunci când periajul dentar nu este efectuat regulat, permițând formarea filmului de bacterii pe suprafața dinților. Placa progresează către tartru, mai greu de înlăturat, care favorizează acumularea unei cantități și mai mari de bacterii.

Simptomele predominante, sunt respirația urât mirositoare chiar și după periajul dentar, gingiile roșii, umflate, inflamate, care sângerează ușor în timpul periajului, hipersensibilitatea la alimente reci sau calde și chiar sensibilitatea în timpul mestecatului. În stadiile avansate, poate apărea retracția gingivală, ajungând în stadiul de parodontoză, chiar cu pierderea timpurie a dinților.

Riscul cel mai mare de gingivită apare la femeile însărcinate sau în cursul unor schimbări hormonale, la persoanele cu diabet, cu istoric familial de boală gingivală, la fumători și la cei care nu își îngrijesc dinții și nu apelează la medicul stomatolog în mod regulat.

La copii, gingivita poate acompania erupțiile dentare, poate apărea în contextul purtării aparatelor ortodontice (mai ales că, în această perioadă, igiena orală este afectată, mai greu de realizat), sau poate fi asociată cu mușcătura deficitară, obstrucția nazală, polipii nazali sau prezența cariilor dentare. 

Diabetul zaharat de tip I, infecțiile herpetice sau cu virusul herpes-zoster, malnutriția sau deficiența de vitamina C pot fi și ele implicate în apariția gingivitei. 

La adolescenți, această patologie poate fi o oglindire a modificărilor hormonale caracteristice perioadei, însă necesită tratament, deoarece progresia poate duce la consecințe pe termen lung.

Gingivita apare înaintea parodontozei, însă nu este obligatoriu să evolueze până în acest stadiu. În lipsa tratamentului, progresia poate continua, iar consecințele sunt nefavorabile. 

Partea bună este că gingivita poate fi prevenită și poate chiar regresa cu o igienă bucală riguroasă, constând în periajul dentar de 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi și vizitele periodice la medicul stomatolog pentru consult și curățare profesională.

Tratamentul depinde de stadiul bolii, de starea generală a pacientului și de răspunsul la tratamente efectuate anterior. Se poate opta pentru terapii nechirurgicale, destinate controlului creșterii plăcii bacteriene, până la metode chirurgicale pentru reconstrucția țesutului de susținere.

Schimbarea stilului de viață este și el important în prevenirea gingivitei la adult, de exemplu: oprirea fumatului, întrucât acesta crește exponențial riscul de boală gingivală, dar scade și răspunsul la tratament, de asemenea, reducerea stresului, căci scade imunitatea și dieta echilibrată, sănătoasă, cu conținut redus de glucide și de alimente acide, care afectează smalțul dentar. Evitarea încleștării și scrâșnirii dinților este importantă pentru a nu produce presiune pe țesuturile din jurul dinților, accentuând distrucția acestora. 

Cum se diferențiază gingivita de parodontită? Ei bine, vârsta este un prim factor, deoarece parodontita este rară la adolescenți și copii, care pot suferi însă de gingivită. Durerea la mestecat poate fi un semn de evoluție a bolii către parodontită, de asemenea și dinții slăbiți, care se pot mișca. Respirația neplăcută persistentă este tot un semn care duce mai degrabă către parodontoză, fiind asociată prezenței bacteriilor în exces în cavitatea bucală.

Vrem să scapi de teama de stomatolog, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Medicul stomatolog pentru copii și adulți, dr. Alexandra Maxim, oferă servicii de prevenție și tratamente stomatologice de ultimă generație, contribuind la sănătatea zâmbetului tău, care trebuie să fie cât mai larg. 

Ne concentrăm profesionalismul și expertiza pentru a îți oferi o experiență fără durere, dar care să trateze problema sângerărilor gingivale pentru totdeauna.

Programează-te la medicul stomatolog pentru diagnosticul și tratamentul gingivitei sau a parodontitei. Vino la clinica Physiomedica pentru a îți menține mereu dinții curați și gingiile sănătoase, programându-te pentru consult și igienizare regulată, o dată la 6 luni.
De asemenea medicina sportiva este un serviciu nou la clinica Physiomedica care se adreseaza sportivilor profesionisti si amatori. Sportivii pot beneficia de evaluari periodice si de recomandari pentru a-si mentine sanatatea si performanta la un nivel ridicat. Acest serviciu poate fi util pentru prevenirea si tratarea traumatismelor, precum si pentru a ajuta la recuperarea dupa accidentari.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton