Cum să speli corect hainele? 3 sfaturi utile și produse recomandate

.

Dacă îți place să te bucuri de haine proaspăt spălate și călcate în fiecare zi, cel mai probabil coșul dedicat rufelor murdare nu este niciodată gol. În plus, atunci când deții o garderobă destul de variată, pentru ca fiecare ținută să arate ca nouă pentru un timp cât mai îndelungat, este important să asiguri un tip de spălare potrivit pentru fiecare material și culoare în parte. Din fericire, de cele mai multe ori, eticheta hainelor oferă anumite instrucțiuni de care trebuie să ții cont pentru a obține rezultate optime. 

Vrei să afli mai multe despre cum să speli corect hainele? În cele ce urmează, poți descoperi atât trei sfaturi utile, cât și câteva recomandări de produse. 


  1. Selectează tipul potrivit de detergent

Pentru ca spălarea hainelor să conducă întotdeauna la rezultatele așteptate, este important să utilizezi tipul potrivit de detergent de fiecare dată. Uneori, inclusiv etichetele hainelor specifică necesitatea de a folosi, spre exemplu, o formulă pentru rufe delicate. În principal, poți considera detergenți:

  • Pudră – aceștia sunt recomandați pentru majoritatea hainelor de uz general și au de obicei un preț mai accesibil. Unele opțiuni nu se dizolvă complet la temperaturi scăzute, motiv pentru care pot lăsa anumite reziduuri de culoare albă pe rufele spălate;
  • Lichizi – acest tip de detergent conține adesea enzime și este util pentru pretratarea petelor și spălarea hainelor la temperaturi scăzute pentru ca se dizolvă rapid;
  • Sub formă de capsule – în acest caz, nu mai este necesară măsurarea cantității potrivite, putându-se evita mai ușor excesul de detergent. Prețul acestei opțiuni este de regulă mai mare.

Există și detergenți de rufe care datorită formulei unice sunt indicați pentru spălarea țesăturilor mai delicate precum lâna sau mătasea sau a celor în nuanțe diverse care se pot decolora cu ușurință. Totodată, anumite variante pudră sunt recomandate inclusiv pentru spălarea la temperaturi mai joase, contribuind la economisirea de energie electrică. 

  1. Alege o temperatură potrivită

Hainele tale preferate nu se vor deteriora în mașina de spălat dacă selectezi de fiecare dată temperatura potrivită. De regulă, ciclurile de spălare la temperaturi scăzute sunt recomandate pentru țesăturile mai delicate care intră cu ușurință la apă și pentru cele care își pierd culoarea rapid la temperaturi ridicate și trebuie spălate doar împreună cu haine de culori similare. 

Apa călduță este adesea potrivită pentru hainele ușor murdare și materialele sintetice în timp ce temperaturile ridicate, în special cele care depășesc 60 de grade Celsius, sunt indicate pentru lenjerii de pat, prosoape și rufe albe din bumbac. Uneori, și hainele de lucru pătate cu ulei sau grăsimi necesită o astfel de temperatură de spălare.


Pentru a determina cu certitudine tipul de material și temperatura potrivită, este important să verifici eticheta hainelor pe care le deții. Este recomandat să ajustezi corespunzător și viteza de rotație pentru a evita deformarea articolelor de îmbrăcăminte. 

  1. Nu folosi detergent în exces

O greșeală comună care poate conduce la un aspect și miros neplăcut al hainelor este utilizarea unei cantități prea mari de detergent. În acest caz, spuma excesivă rezultată va capta o parte din murdăria pe care vrei să o îndepărtezi și o va depozita înapoi pe haine. Pentru a determina cantitatea potrivită, este important să ții cont de greutatea rufelor spălate, de gradul de murdărie al acestora, de tipul de detergent și de duritatea apei. 


Inițial, poți încerca să utilizezi mai puțin detergent decât este recomandat și să verifici dacă rezultatele sunt satisfăcătoare. Uneori, și tehnologiile utilizate de mașina de spălat pot influența gradul de curățare al hainelor. Modelele moderne sunt adeseori capabile să asigure o economie suplimentară de detergent. 

Hainele tale vor arăta mereu impecabil dacă ții cont de aceste trei sfaturi utile. Este esențial să alegi un detergent de rufe potrivit și să te asiguri, consultând eticheta, că hainele pot fi curățate în mașina de spălat automată la anumite temperaturi și viteze de rotație. Altfel, fie va trebui să optezi pentru spălare manuală, fie va trebui să te adresezi unei spălătorii/curățătorii profesionale.