Cum să reduceti umiditatea din casă: 5 metode care funcționează

.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/uUFh5odVJtc

Umiditatea unei locuințe influențează în mod direct confortul, dar și starea de sănătate a ocupanților acesteia. Excesul de umiditate este foarte periculos, deoarece acesta poate produce mucegai, dar și o serie de boli ale sistemului respirator. Dacă și casa ta suferă din cauza excesului de umiditate, iată care sunt metodele care te pot ajuta să scapi de aceasta. 


Alege un aparat de aer condiționat

Atunci când vrei să elimini umiditatea din casă, un aparat de aer poate fi o soluție la îndemână. Principiul de funcționare al unui aparat de aer condiționat include răcirea sau încălzirea aerului prin reducerea cantității de vapori din aer. Astfel, tot ce trebuie să faci este să alegi un aparat eficient de aer condiționat, pe care să îl pornești atunci când ai nevoie de acesta și să beneficiezi astfel și de o calitate mai bună a aerului.


Tehnologiile folosite în prezent în cazul aparatelor de aer condiționat permit folosirea acestora într-un mod economic, astfel că nu va trebui să te îngrijorezi cu privire la consumuri. De asemenea, cele mai multe tipuri de aparate de aer condiționat sunt dotate cu diferite opțiuni de utilizare, cum ar fi modul silențios, posibilitatea de ajustare a fantelor sau oprirea automată atunci când se atinge temperatura dorită.

Folosește un dezumidificator

Atunci când umiditatea relativă a aerului este foarte mare, se poate observa fenomenul de condensare a vaporilor de apă pe suprafețe. Cele mai expuse sunt ferestrele și zona pereților, iar pentru a preîntâmpina aceste probleme poate fi utilizat un dezumidificator. 


Acesta are rolul de capta umiditatea astfel încât procesul de condensare să nu se mai producă. 

Dezumidificatoarele pot fi de mai multe feluri, dar cele mai multe dintre acestea colectează apa într-un recipient, astfel încât vaporii de apă să nu se mai depună pe suprafețe. 


Dezumidificatoarele nu au prețuri foarte mari și sunt și foarte eficiente, așadar investiția în ele este una perfectă dacă vrei să te bucuri de confortul mult visat în locuința ta.

Închide ușa când gătești sau instalează o hotă 

Hota ajută foarte mult la reducerea umidității deoarece elimină aburul care se formează ca urmare a proceselor de preparare a alimentelor. Cu ajutorul hotei se reduce cantitatea de vapori, iar acest lucru este benefic atât pentru locuințele în care există uși separatoare, dar și în cazul locuințelor cu dispunere de tip studio sau în cazul bucătăriilor open space.


De asemenea, atunci când gătești este recomandat să închizi ușile pentru a nu permite aburului să intre în restul încăperilor. Același lucru este valabil și pentru băi, pentru a putea proteja locuința de condens. Băile, mai ales cele care nu sunt dotate cu geam sau aerisire, pot contribui la menținerea umidității în locuințe, iar din acest motiv trebuie instalat un sistem de ventilare care să ajute la păstrarea unui nivel cât mai scăzut a acesteia. 

Aerisește frecvent

Pentru a menține un aer curat în casă, dar și pentru a elimina surplusul de umiditate este nevoie să aerisești frecvent încăperile. Pentru aceasta, cel mai simplu mod de a egaliza temperaturile este să aerisești camerele. Deschide ferestrele pentru minim 30 de minute pe zi, zilnic, iar astfel te vei putea bucura de o reducere a umidității. 


Umiditatea crescută în locuințe produce un disconfort major. Pe lângă aerul greu respirabil și senzația acută de exces de umiditate, este de asemenea favorizată și dezvoltarea bolilor de plămâni și răcelile care produc complicații. 

Este nevoie să alegi pentru locuința ta cele mai bune soluții de reducere a umidității pentru a te asigura că te protejezi pe tine și pe cei dragi de efectele negative ale excesului de umiditate. Soluțiile prezentate anterior te pot ajuta, așadar le poți pune în practică pentru a te putea bucura de confort și pentru a-ți proteja sănătatea.