Ai bufeuri, dureri de cap, tulburări de somn, stări anxioase, palpitații și te confrunți cu lipsa libidoului? Dacă ai trecut de 40 de ani, este foarte posibil ca acestea să fie primele semne ale instalării menopauzei. Iată ce poți face pentru a ușura tranziția spre acest moment marcant din viața oricărei femei!
Menopauza este asociată cu vârsta a doua și, în general, cu îmbătrânirea, iar asta în primul rând din cauza pierderii capacității de procreare, ce are niște implicații uneori devastatoare la nivel psihic. Din nefericire, această fază firească în viața oricărei femei, care se instalează, de obicei, între vârsta de 40 și 55 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade, vine la pachet și cu alte simptome neplăcute, de ordin fizic… Menopauza se poate instala brusc sau progresiv, iar în perioada de perimenopauză, ce poate dura de la câteva luni la câțiva ani, apar simptome extrem de deranjante. Menstruația devine neregulată, neplăcutele bufeuri își fac apariția, începi să transpiri noaptea, kilogramele se adună în special în zona abdominală și par tot mai greu de dat jos, iar starea generală, fizică și psihică, se alterează.
Menopauza – simptome și manifestări
Deși până mai ieri totul funcționa la capacitate maximă, parcă peste noapte organismul tău începe să nu te mai asculte… Părul îți e uscat, lipsit de strălucire și se rupe ușor, la fel și unghiile, pielea este aspră, apar edeme ale ochilor, pungile și cearcănele se accentuează, articulațiile te dor, osteoporoza bate la ușă, tensiunea poate crește, iar lipsa libidoului, cauzată și de uscăciunea vaginală, se instalează. Și de parcă n-ar fi de ajuns, te poți confrunta cu dureri de cap, amețeli, pierderi involuntare de urină în timp ce râzi, strănuți sau faci efort, amorțeală, crampe musculare și creșteri ale pulsului.
Toate aceste simptome neașteptate duc la schimbări de dispoziție, atitudinea devine pesimistă, depresivă. Te poți trezi plângând aparent fără motiv, iar de aici și până la scăderea stimei de sine, nervozitate, atacuri de panică și chiar gânduri suicidare mai e un singur pas… Din păcate, netratarea acestor simptome poate duce chiar la declanșarea unor patologii psihiatrice grave, de tipul depresiei severe.
Cum să diminuăm efectele menopauzei
În acest context, viața profesională, cea socială și în special cea de cuplu au de suferit. Femeia aflată la menopauză se ferește, de obicei, să vorbească despre momentele dificile prin care trece, iar astfel tranziția devine și mai complicată. Să nu uităm că nu este vorba doar despre perioada de premenopauză, menopauza în sine, ci și despre postmenopauză, anii de după apariția menopauzei, pentru că, aceasta odată instalată, simptomele nu dispar imediat.
Femeile sunt supuse schimbărilor hormonale în perioade mai mari din viață, de exemplu la menopauză, asta ducând la o mai mare vulnerabilitate către stări de irascibilitate, labiliate emoțională (emoții contradictorii care te năpădesc și pe care nu le poți controla), anxietate generalizată, atacuri de panică
sau chiar depresie. Echilibrul hormonal influențează la nivel chimic funcționarea organismului, mintea fiind sabotată de
către corp prin gânduri negative iraționale și disfuncționale. Soluții? Da, adoptând un stil de viață sănătos (alimentație echilibrată caloric, mișcare fizică, hidratare
corectă, ore suficiente de somn, evitarea situațiilor tensionate/conflictuale, viață socială mai activă care poate duce la creșterea stimei de sine și reducerea simptomelor depresive (acolo unde este cazul) și, nu în ultimul rând, suplimente alimentare.
E foarte important să nu uităm, de asemenea, de igiena mentală prin restructurare cognitivă, relaxare, exerciții de mindfulness, acceptare și conștientizarea faptului că menopauza nu conduce și nu ne prejudiciază de rolul de femeie’, ne-a declarat Corina Molău, psiholog clinician & psihoterapeut.
De aceea este foarte important să nu neglijăm simptomele menopauzei încă de la început, deoarece viața nu se sfârșește odată cu această etapă. Chiar dacă este dificil pentru orice femeie să accepte și poate chiar să mărturisească intrarea la menopauză, acum există o mulțime de posibilități de a ne ameliora starea de sănătate. Pe lângă schimbările stilului de viață – ce implică alimentația corectă, odihna, mișcarea – sunt binevenite și suplimentele alimentare, care ameliorează simptomele menopauzei. Pentru a le veni în ajutor femeilor aflate în această situație, Fiterman Pharma a dezvoltat o serie de produse speciale pentru această etapă:
Mastrelle Meno I,un supliment alimentar pe bază de extracte vegetale (Cimicifuga racemosa, Vitex agnus-castus, Rhodiola rosea, Melissa officinalis) și vitamina B6, calmează simptomologia specifică menopauzei fără hormoni de niciun fel: ameliorează bufeurile și transpirațiile nocturne, combate oboseala, tulburările de somn, neliniștea și iritabilitatea.
Mastrelle Meno II este un produs complex și inovativ care restabilește echilibrul hormonal la menopauză și post-menopauză. Susține sănătatea sistemului osos, protejează sistemul cardiovascular și îmbunătățește elasticitatea pielii și fortifică părul.
Prin aportul de izoflavone din soia, vitamine și calciu, Mastrelle Meno II se adresează tuturor tulburărilor care intervin în perioada menopauzei.
Mastrelle Madame 45+ gel vaginal previne și tratează uscăciunea vaginală cauzată de deficitul de estrogeni la menopauză. Rehidratează, asigură o bună lubrifiere și îmbunătățește calitatea țesutului vaginal. Are o textură ușoară, negrasă, sub forma unei emulsii ulei în apă, care asigură un pH (pH=5) apropiat de cel al mucoasei vaginale la menopauză. Este ușor de aplicat. Permite măsurarea exactă a dozei administrate cu ajutorul aplicatorului vaginal gradat.
Ostart®Plus Ca + K2 + D3 comprimate filmate este un produs complex care se recomandă în perioade caracterizate de pierderi de minerale cum ar fi pierderea masei osoase la persoane în pre- și postmenopauză sau la persoane vârstnice, precum și în cazul pierderilor excesive de lichide și electroliți (de exemplu, în timpul activității fizice intense sau în perioadele de caniculă) sau în cazul în care organismul necesită un aport crescut de calciu, cum ar fi perioadele de creștere la adolescenţi. Respectă principiul ‘triunghiului osului sănătos’, care are la bază asocierea dintre calciu, vitamina K2 și vitamina D3. Ajută la funcţionarea optimă a mușchilor și a nervilor. Contribuie la coagularea normală a sângelui. Protejează sistemul cardiovascular.
Produsele Fiterman Pharma pot fi achiziționate de aici.