Cum să îți planifici un program echilibrat, evitând stresul urban

.

Viața în marile orașe poate fi destul de agitată. Ocupați cu jobul în timpul săptămânii și căutând mereu opțiuni de relaxare și distracție în weekend, cei ce locuiesc în metropole par să aibă mereu programul încărcat, să fie mereu pe fugă, fără prea multe momente de respiro pe parcursul zilei. Uneori, pare că timpul curge de două ori mai repede în marile orașe, iar acest lucru se întâmplă deoarece viața este presărată aici cu multe situații ce nu depind de tine, pe care nu le poți controla și care îți pot da peste cap programul, astfel încât rămâi cu prea puțin timp de relaxare peste zi.

Dar lucrurile pot fi diferite. Respectând câteva sfaturi utile, te poți bucura de o viață ușoară într-un oraș aglomerat. Iată ce poți face:


1. Organizează-ți orientativ programul zilei

Alcătuiește o listă cu ceea ce trebuie să termini în fiecare zi și timpul alocat fiecărei sarcini. Urmând-o, vei economisi timpul care ar putea fi pierdut alegând între sarcini și, de asemenea, te va motiva să fii eficient. 

Folosește timpul economisit pentru a te odihni atunci când termini fiecare punct de pe listă, savurând o cafea, răsfoind niște reviste sau pur și simplu luând o pauză de la birou și de la calculator.

2. Eficientizează-ți mobilitatea


Un sfat practic în ce privește mobilitatea ar fi să-ți stabilești un traseu de acasă la job și să iei mijloacele de transport în comun, dacă acestea te ajută să economisești timp.

Poți parcurge un segment de traseu cu mașina, apoi poți lua metroul sau tramvaiul pentru a evita aglomerația. Iar dacă reușești să-i convingi pe cei mici să-și facă o obișnuință din a-și pune în rucsacul pentru scoala toate manualele cu o seară înainte, ai putea chiar să ieși pe ușă cu zece minute mai devreme dimineața, evitând astfel ora de vârf în trafic.

2. Refuză întâlnirile inutile

Crearea de conexiuni este importantă atât pentru muncă, cât și pentru viața socială, însă nu trebuie să participi la fiecare eveniment organizat de colegi.

Stabilește-ți prioritățile în materie de ieșiri în oraș, astfel încât să devină momente de relaxare și nu ieșiri de complezență. În schimb, alege să faci altceva cu timpul liber de după job, poate să mergi la un film sau să-ți rezervi un moment de „Turn Off'. Oferă-ți câteva momente departe de gadgeturi și petrece aceste momente citind dintr-o carte și savurând o ceașcă de ceai. Odihnește-ți atât mintea, cât și corpul.


3. Cinează acasă cât mai des

Renunță la mesele pe fugă, la mâncatul pe drum sau la ieșirile zilnice la masă. Propune-ți ca măcar două zile pe săptămână să iei cina acasă. Stabilește din weekend meniul și petrece mai mult timp cu familia în fața televizorului sau discutând după savurarea preparatelor.

Prinși într-o rutină încărcată, uităm cât de relaxant poate fi să petreci timp în confortul casei tale, așa că exersează acest lucru până când cina acasă, cu familia, devine parte din programul zilnic.


4. Simplifică programul de weekend

La sfârșit de săptămână, obișnuim să planificăm multe activități, în speranța că vom avea timp să le facem pe toate. Dacă ți-ai programat să mergi două ore la sală, cumpăraturi,  mese în oraș și vizite la prieteni pentru un singur weekend, cel mai probabil luni la birou vei fi mai extenuat decât la finalul săptămânii de lucru.

Ce-ar fi să ai de fapt câteva ore relaxante? Dormi două ore în plus, mergi la salon sau la spa, bucură-te de un joc de societate cu familia. Dacă obișnuiești să faci cumpărăturile în weekend, programează-le pentru o zi din timpul săptămânii când, spre sfârșitul programului supermarketurilor, fluxul de oameni este redus și poți termina rapid.


De asemenea, recompensează-te cu escapade cel puțin o dată pe lună. Din când în când, fugi departe de oraș. O ieșire spontană nu implică prea multe pregătiri și stres, așa că urcă-te în mașină și condu spre o destinație nouă.

Încearcă sa nu alegi locuri prea îndepărtate, pentru a nu pierde mult timp pe drum. În schimb, alege cazările cu atenție. Cu cât este mai relaxantă șederea, cu atât mai reușit va fi weekendul, departe de agitația orașului.

Așadar, învățând cum să faci față factorilor de stres din viața urbană, îți poți îmbunătăți rutina zilnică, starea fizică și emoțională.


Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Officedirect.ro