Cum să întreții corect canapeaua: 5 metode de curățare

.

O canapea frumoasă are puterea de a schimba aspectul întregii încăperi. De asemenea, de regulă, canapeaua reprezintă piesa centrală și o investiție pe termen lung, așa că îți dorești să o păstrezi în stare excelentă pentru cât mai mult timp.

Iar pentru a reuși să ai o canapea care arată bine chiar și după câțiva ani, ai nevoie de o rutină constantă de curățare și de îngrijire. Iată multiple metode care te vor ajuta să te bucuri de canapeaua ta în condiții perfecte!


1. Aspiră canapeaua regulat

Când folosesc aspiratorul, multe persoane se rezumă la pardoseală, covoare și, eventual, anumite piese de mobilier, pe suprafața cărora praful este întotdeauna vizibil.

Ei, bine, trebuie să știi că praful, părul, firimiturile și alte particule minuscule se așează și pe canapea, astfel că aceasta are nevoie de aspirare frecventă.

Dacă alegi canapele extensibile Mezoni, vei observa că materialul lor este foarte ușor de aspirat, iar impuritățile sunt eliminate rapid, cu un capăt special pentru curățarea textilelor, pe care majoritatea aspiratoarelor moderne îl oferă.


Așadar, aspiră săptămânal canapeaua, pentru a îndepărta praful și alergenii. Dacă este posibil, îndepărtează pernele și părțile corespunzătoare șezutului, pentru a aspira în profunzime toate zonele.

2. Spală husele detașabile de două ori pe an

Unele canapele au huse care se pot îndepărta complet și se pot pune în mașina de spălat. Dacă este și cazul canapelei tale, fă acest lucru cel puțin o dată pe an sau chiar de două ori, pentru rezultate optime.

Spală husele la o temperatură joasă, cu un detergent pentru materiale sensibile, respectând indicațiile producătorului. Lasă-le să se usuce natural, într-o cameră aerisită, pe un uscător de rufe. Nu întinde materialul mai mult decât trebuie, pentru a nu deforma husele.


Iar dacă șezutul canapelei nu poate fi detașat, spală astfel doar husele de pernă sau elementele care pot fi scoase.

3. Curăță canapeaua cu aburi fierbinți

Dacă husele nu se pot scoate sau observi că materialul s-a murdărit doar într-un anumit loc, este timpul pentru o curățare cu aburi.


Pe piață există nenumărate aparate ce curăță textilele cu ajutorul aburilor fierbinți, fără a afecta structura țesăturii. Este o curățare blândă și eficientă, pe care o poți face oricând!

4. Curățarea în cazul petelor

În cazul în care cineva a vărsat un lichid colorat pe canapea sau a murdărit materialul cu diverse substanțe ce lasă pete în urma lor, este important să acționezi rapid, înainte ca pata să se usuce.

Pentru început, îndepărtează cu grijă murdăria folosind un șervețel. Înlătură bucățile de mâncare sau tapotează ușor, pentru a absorbi lichidul. Nu freca suprafața canapelei, căci este posibil să extinzi zona pătată!


Apoi, cu un detergent de vase sau cu o substanță specială de curățare, apasă ușor zona murdărită, cu o cârpă din bumbac sau o lavetă umedă, pentru a „ridica’ pata din țesătură. Dacă este nevoie, freacă ușor materialul, însă fără a depăși zona deja pătată. Lasă canapeaua să se usuce în mod natural.

5. Verifică indicațiile producătorului înainte de a folosi produse noi de curățare

Ai descoperit un detergent nou sau cineva ți-a recomandat o soluție excelentă de curățare a canapelei? Înainte de a te entuziasma și de a aplica produsul pe material, verifică indicațiile producătorului.


De regulă, acestea îți spun dacă poți folosi formule pe bază de apă sau diferiți solvenți, în concordanță cu specificitățile materialului din care este confecționată canapeaua.

Iar dacă nu deții astfel de informații, testează produsul pe o zonă limitată a canapelei, care nu este foarte vizibilă (de exemplu, partea din spate, lipită de perete, sau un colț interior al husei).

Respectând toate sfaturile de mai sus, vei reuși să-ți menții canapeaua mereu curată și îngrijită, fără pete inestetice sau zone care trădează vârsta piesei de mobilier.

Sursa foto: Pexels