Printre cele mai importante proiecte de amenajare dintr-o locuință se numără și amenajarea băii. Am ajuns la această concluzie datorită numărului de factori care ne influențează alegerile. Dimensiunea băii și instalațiile sunt principalele aspecte datorită cărora întâlnim tot mai multe băi amenajate cu cabine de duș. Dacă nu dispui de prea mult spațiu și ești o persoană practică, cu siguranță cabinele de duș sunt soluția și pentru tine!
Indiferent că alegi cabine de duș pătrate, dreptunghiulare, semirotunde sau walk in, beneficiezi de două avantaje principale. În primul rând, economisești spațiu, iar în al doilea rând beneficiezi de comoditate. Cabinele de duș reprezintă o soluție ergonomică, dar în același timp elegantă. Poți amenaja o baie mică la fel de elegant, atunci când faci alegerile corecte.
Criterii de alegere a cabinei de duș
Înainte de a face o alegere, trebuie să știi că există două categorii principale de cabine de duș, și anume cu cădiță sau de tip walk in. Cabinele walk in sunt mai practice, mai ușor de montat și de întreținut, însă necesită o podea bine izolată.
- Dimensiunea
Dimensiunea băii dictează mărimea pe care trebuie să o alegi pentru viitoarea ta cabină de duș. Într-o baie de dimensiuni modeste poți alege o cabina de până la 120 cm lungime. În schimb, această lungime poate fi mult prea mare pentru o baie de apartament extrem de mică. În acest caz, poți alege o cabină de duș pătrată, de 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm.
- Forma
În funcție de preferințele pe care le ai, poți alege din gama de cabine de duș pătrate, dreptunghiulare sau semirotunde. Orice alegere ai face, asigură-te că și celelalte obiecte sanitare vor fi în aceeași forma. În caz contrar, decorul va fi unul haotic.
- Stilul
Îți dorești o baie amenajată modern, vintage sau ceva mai retro? Stilul pe care îl alegi în baie trebuie să se regăsească în toate obiectele sanitare și piesele de mobilier. De asemenea, ar fi bine să păstrezi același stil în întreaga locuință, pentru a beneficia de un decor liniar.
Cabinele de duș walk în sunt potrivite în băile amenajate modern, în care se dorește evidențierea rafinamentului prin linii simple și multă luminozitate. Celelalte tipuri de cabine de duș sunt potrivite în băile retro, minimaliste sau vintage.
- Materialul de fabricație
Pentru a beneficia de o cabină de duș rezistentă, trebuie să ai în vedere materialele folosite în procesul de fabricație. Sticla cabinei trebuie să fie securizată, de o grosime generoasă, și cu suprafață care nu aderă murdăria și calcarul. Cădița de duș fabricată din acril sau compozit este rezistentă la șocuri și are un raport preț-calitate excelent. Chiar și elementele de îmbinare trebuie să fie din materiale de bună calitate, astfel încât să nu se deterioreze sau să ruginească. Evită componentele din plastic, căci se strică destul de repede.
Cum întreții o cabină de duș?
Cabinele de duș walk in sunt ceva mai ușor de întreținut. Panourile din sticlă se pot curăța ușor, o dată pe săptămână, cu spray de geamuri sau detergenți speciali. Dacă nu dispun de cădiță, podeaua se poate curăța cu mopul în același timp cu restul suprafeței, în rutina obișnuită.
În schimb, cabinele de duș cu cădiță au spații mai greu accesibile unde se depozitează murdăria. Mai ales cele cu paravane pe role. În acest caz, ești nevoit să aloci mai mult timp curățeniei.
Pentru a evita zgârieturile, folosește întotdeauna lavete sau perii moi. De asemenea, curăță în mod constat cabina, pentru a nu se acumula prea multe reziduuri, cu produse profesionale, pentru a evita degradarea materialelor și depunerea mucegaiului.