Cum recunoști perlele adevărate: 6 pași de urmat

.

Sursa foto: freepik.com

Perlele nu seamănă cu nici o altă piatră prețioasă, mai ales datorită faptului că sunt create de o ființă vie. Acestea emană o eleganță aparte și pot completa o varietate de ținute. Din acest motiv, în întreaga lume, există o cerere mare pentru această piatră prețioasă unică în felul ei. Din păcate, însă, o consecință a popularității lor a fost creșterea producției de perle false. 


Dacă vrei să știi care perlele sunt adevărate și care sunt false, iată câțiva pași simpli și câteva informații de bază. 

Ce sunt perlele naturale 

Știai de ce vezi adesea bijuterii cu perle foarte scumpe? Deoarece această piatră este un adevărat miracol. Perlele naturale sunt produse de stridii, midii sau scoici. Procesul de formare pornește de o particulă de nisip care irită mucoasa moluștei și care, cu timpul, este integrată în mușchiul acesteia. Molusca acoperă această particulă treptat cu o substanță ce în câțiva ani se transformă într-o perlă. 


Procesul se întâmplă în mediul liber, dar există și varianta unui proces controlat, prin care această particulă este introdus în moluscă printr-o incizie delicată. Perlele rezultate se numesc perle de cultură, dar sunt tot naturale, fiind rezultatul unui proces biologic. Diferența este că perlele produse în mediul liber sunt extrem de rare și foarte scumpe, fiind adesea vândute ca bijuterii de epocă la licitații sau de către branduri de lux, iar cele de cultură sunt mai accesibile.


Ce sunt perlele false

Perlele false sunt nimic altceva decât produse sintetice. Se mai numesc perle contrafăcute, artificiale sau de imitație. Acestea sunt fabricate în laboratoare, folosind materiale precum plasticul și sticla. 

Atât timp cât sunt cumpărate cu bună știință și vândute ca atare, cu eticheta și prețul adecvate, nu există nicio problemă în comercializarea lor. Din păcate, însă, mulți împătimiți ai bijuteriilor rafinate cad pradă înșelătoriilor când perlele false sunt vândute ca perle autentice.


Cum recunoști perlele adevărate

Producătorii de perle false devin tot mai pricepuți în a-și deghiza perlele ca fiind reale. Iată ce semne ar trebui să urmărești pentru a-ți da seama dacă ce ai în fața ta sunt perle reale sau contrafăcute. 

  1. Forma

Majoritatea perlelor reale sunt rareori perfect rotunde. Ele au mici neregularități care apar natural în procesul de formare. Așadar, dacă ai un șirag de perle, vei putea observa întotdeauna diferențe mici între ele, însă dacă sunt complet rotunde, perfecte și identice, probabil că sunt false.


  1. Culoarea

Perlele naturale au un soi de supra ton, adică o culoare translucidă care apare pe suprafața exterioară. De cele mai multe ori vei vedea o nuanță de roz, crem sau lila. Aceasta este vizibilă mai ales în cazul perlelor de calitate fină. Așadar, dacă observi că perlele au doar o singură culoare uniformă și sunt lipsite de profunzime, este posibil să fie false. 

  1. Strălucirea

Perlele false au o strălucire uniformă, adică toate părțile radiază lumina în același mod. Deoarece sunt făcute de moluște, perlele adevărate au ușoare imperfecțiuni, astfel încât strălucirea nu este exact aceeași pe toate părțile. În plus, perlele adevărate au o strălucire mult mai profundă, astfel încât pare aproape ca și cum bijuteria este luminată din interior. 


  1. Greutatea

În mod normal, perlele adevărate sunt mai grele decât cele false. Așadar, dacă ții în mână un colier sau o brățară din perle și ți se pare mult prea ușoară, acestea ar putea fi sintetice.  

  1. Temperatura

Perlele adevărate sunt reci la atingere în primele câteva secunde, înainte de a se încălzi pe piele. Perlele false, însă, absorb temperatura mediului ambiental. 

  1. Senzația suprafeței la atingere

Perlele naturale au o suprafață texturată datorită procesului de formare. Așadar, la atingere, vei simți că sunt foarte fin granulate. În schimb, perlele false se simt de obicei perfect netede sau sticloase.


Uneori, comercianții obișnuiți s-ar putea să nu-ți poată spune dacă  ar dacă perlele achiziționate sunt reale sau false. De aceea este important să cumperi bijuterii cu perle de la bijutieri de renume, de încredere sau de la specialiști în perle. Totodată, ar trebui să fie însoțite de un certificat de autenticitate.