Cum reciclezi corect diferite materiale?

 advertising.ringier
.

Reciclarea reprezintă unul dintre procesele care ne pot ajuta să protejăm mediul înconjurător, însă doar dacă este realizată corespunzător. Din păcate, mulți oameni se simt copleșiți, pentru că nu primesc suficiente informații sau acestea nu sunt complete. Cum anume funcționează reciclarea? Ce poate fi reciclat de fapt? Cum trebuie pregătite deșeurile pentru a fi colectate? Ce înseamnă răspunderea extinsă a producătorului? Îți răspundem în continuare la toate aceste întrebări, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce trebuie să faci.

Importanța reciclării 

Reciclarea reprezintă „drumul' prin care trec anumite deșeuri, fiind procesate astfel încât să poată fi reutilizate. Unele materiale pot fi reciclate la nesfârșit fără a-și pierde calitățile, în timp ce altele își pierd proprietățile cu fiecare reciclare, iar materialul rezultat trebuie combinat cu unul virgin. 

Beneficiile pentru economie și planetă includ:

Conservarea resurselor. Pentru că materialele uzate sunt transformate în produse noi, nevoia de a consuma resurse naturale scade. Astfel, nu irosim materii prime, ci le refolosim pe cele deja existente.

Reducerea cantității de deșeuri ajunse la groapa de gunoi. Gropile de gunoi ocupă suprafețe enorme de pământ care ar putea fi utilizat în alte scopuri. Mai mult, nimic nu se poate biodegrada în aceste spații din cauza lipsei de condiții propice. Pentru că tone de saci de gunoi sunt aruncate unele peste altele, lumina și oxigenul necesare procesului de biodegradare nu pot pătrunde.

Reducerea cantității de deșeuri ajunse în natură. Atunci când reciclăm, protejăm în mod direct apele și zonele verzi pentru că nu permitem deșeurilor să ajungă în acele zone. Evităm astfel poluarea aerului, a solului și a apei.

Economisirea energiei. Procesul de reciclare utilizează mai puțină energie decât cea necesară pentru producerea obiectelor din materii prime.

Cum se reciclează plasticul

Există 7 tipuri de plastic, iar în acest moment doar o parte pot fi reciclate. Verifică simbolul de pe ambalaj pentru a afla dacă deșeul poate fi colectat.

  • 1 PET (polietilen tereftalat): ușor reciclabil, nu se recomandă reutilizarea sa
  • 2 HDPE (polietilenă de înaltă densitate): reciclabil, reutilizabil
  • 3 PVC (clorură de polivinil): nu este reciclabil, eliberează substanțe toxice în timpul ciclului de viață
  • 4 LDPE (polietilenă de densitate mică): uneori reciclabil, reutilizabil
  • 5 PP (polipropilenă): reciclabil; reutilizabil
  • 6 PS (polistiren): în general nu este reciclabil
  • 7 Altele: nu se reciclează

Ambalajele și recipientele trebuie clătite (sau spălate cu detergent, dacă este cazul) și uscate, altfel vor contamina și deșeurile din jur. Apoi, sunt colectate în containerul galben, alături de metal. 

Plasticul poate fi reciclat de maxim 5-10 ori. În plus, trebuie combinat de fiecare dată cu material virgin.

Cum se reciclează hârtia

Hârtia și cartonul se pot recicla dacă sunt curate, deci ambalajele murdare de grăsime sau mâncare trebuie să ajungă la gunoi. E bine ca ambalajele să fie îndoite sau pliate, însă nu trebuie tăiate în bucăți prea mici. Acest material poate fi reciclat de 6 ori și se colectează în containerul albastru.

Cum se reciclează metalul

Acest material poate fi reciclat la nesfârșit, motiv pentru care e bine să alegi astfel de recipiente în favoarea celor din plastic. Și acestea trebuie curățate pentru a nu contamina celelalte deșeuri. Se colectează în containerul galben, alături de plastic.

Cum se reciclează sticla

La fel ca metalul, și sticla poate fi reciclată de nenumărate ori fără a-și pierde calitățile. Atenție, nu se colectează geamuri, oglinzi, ceramică, porțelan și vase rezistente la căldură. Pe restul le cureți, lași la uscat, apoi le depozitezi în containerul verde.

Ce este răspunderea extinsă a producătorului?

Agenții economici care introduc pe piață produse ambalate sunt obligați să respecte o serie de măsuri implementate pentru protejarea mediului. Legea se bazează pe principiul „poluatorul plătește', nu consumatorul final. Astfel, Administrația Fondului Pentru Mediu aplică o serie de taxe, contribuții și sancțiuni companiilor care generează deșeuri din ambalajele puse pe piață. 

În acest moment, țintele anuale de reciclare sunt: 

  • 60% din greutate pentru hârtie și carton;
  • 60% din greutate pentru sticlă;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
  • 20% din greutate pentru aluminiu;
  • 15% din greutate pentru lemn

Iar din 2023 obiectivele vor crește la:

  • 65% din greutate pentru hârtie și carton;
  • 65% din greutate pentru sticlă;
  • 60% din greutate pentru metal;
  • 35% din greutate pentru plastic și 57% pentru PET;
  • 30% din greutate pentru aluminiu;
  • 20% din greutate pentru lemn

În cazul în care țintele de reciclare și valorificare a deșeurilor nu sunt atinse, agenții economici trebuie să plătească 2 lei per kg pentru diferența dintre obiectivul stabilit și cel efectiv realizat. Se pot stabili și sume de plată retroactive, dacă reprezentanții Fondului de Mediu constată că obiectivele din ultimii 5 ani de activitate nu au fost îndeplinite.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, companiile pot apela la Organizații care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP). Rolul acestor entități este de prelua responsabilitatea pe care firma ta o are și de a raporta, calcula și plăti taxele către Fondul de Mediu.

Colaborarea cu o astfel de organizație permite business-urilor să îndeplinească mai ușor țintele de mai sus. În plus, se conservă astfel resursele interne pentru că angajații unei OIREP sunt cei care preiau sarcinile. Aceștia au deja toate cunoștințele necesare valorificării eficiente a deșeurilor, fiind o soluție eficientă pentru companii.

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton