Sticlele pentru băuturile alcoolice sunt prezente pe piață într-o gamă variată de culori, forme și dimensiuni, de la cele mai sofisticate, până la cele mai simple și elegante modele.
Ambalajul unei băuturi este un element distinctiv pentru brandul respectiv, tocmai de aceea este important ca acesta să fie ales într-o manieră creativă. Așa că iată un mini-ghid, cu câteva sfaturi folositoare în ceea ce privește îmbutelierea produselor alcoolice.
Forma sticlei
În fiecare bar, băuturile alcoolice se remarcă printr-un ambalaj aparte. Spre exemplu, sticlele de rom, whiskey și coniac au întotdeauna o formă rotundă, spre deosebire de sticlele de gin sau tequila, care au un format pătrat, cu colțuri ascuțite. La rândul lor, și sticlele pentru vodka au un format aparte, fiind înalte și rotunjite în capete.
Totuși, cele mai populare modele de sticle sunt cele pentru vinuri, care au umerii rontunjiți și gâtul lung. Producătorii au păstrat acest format timp de secole, iar astăzi, sticla de vin este cea mai populară în rândul băuturilor alcoolice.
Însă, pentru băuturile tradiționale românești există o serie de sticle speciale, cum ar fi sticla Păun pentru băuturi alcoolice 500ml, potrivită pentru pălincă, țuică sau vișinată. Sticla Păun este mult mai largă, rontunjită în capete și decorată cu modele tradiționale la bază.
Culoarea sticlei
Razele UV pot să schimbe calitatea anumitor băuturi alcoolice, precum berea sau vinul. Tocmai de aceea, producătorii au încercat să găsească divese soluții pentru a evita expunerea directă la soare a acestor băuturi.
Studiile au demonstrat că soarele poate să schimbe și să tulbure aroma răcoritoare a berii, așa că soluția a fost alegerea unor sticle cu gâtul lung, de culoare verde sau maroniu închis. Sticlele colorate ajută la conservarea unei arome efervescente și răcoritoare, iar în același timp oferă un aspect mult mai atractiv pentru bere.
În general, sticlele de culoare maronie oferă o protecție mult mai bună în fața razelor solare, spre deosebire de sticlele de culoare verde. Așa că întotdeauna aceste sticle vor fi o variantă mai bună pentru îmbutelierea berii.
Lucrurie sunt diferite în cazul vinurilor. Pentru vinurile roșii sunt recomandate sticlele verzi, cu reflexe maronii, care protejează băutura de lumina soarelui și de oxidare. În general, vinurile roșii trebuie să fie păstrate în locuri răcoroase, ferite de lumină, cum ar fi beciuri sau crame.
La rândul lor, vinurile albe sunt îmbuteliate în sticle deschise la culoare, care oferă claritate asupra produsului, însă, riscul de oxidare este mult mai ridicat. Tocmai de aceea este indicat ca vinurile albe să fie consumate într-o perioadă de timp mai scurtă.
Mărimea sticlei
Sticlele pentru băuturi alcoolice sunt disponibile pe piață în diverse mărimi, în funcție de nevoia de consum. Spre exemplu, acum poți comanda sticle pentru alcool de pe Depozituldeambalaje.ro, unde vei găsi atât modele standard, cât și sticle de mici dimensiuni, ideale pentru cantități reduse de pălincă, dar și sticle de mari dimensiuni, pentru cantități mai mari de vișinată sau lichior.
În general, băuturile alcoolice precum vodka, ginul, coniacul sau romul sunt îmbuteliate în sticle de mărime standard, de 750ml, sau 1l. Însă, există și variante magnum – de 1,5l pentru diverse sortimente de whiskey, gin sau bourbon.
De asemenea, există și variante sub 500ml, cum ar fi sticla Moritz pentru băuturi alcoolice 200ml, ideală pentru îmbutelierea vișinatei sau a afinatei. O astfel de sticlă, de mici dimensiuni, poate fi folosită și pentru mesele festive, la nunți sau botezuri, și poate fi oferită ca mărturie.
Așadar, băuturile alcoolice pot fi ușor de recunoscut pe rafturile barurilor datorită sticlelor care sunt folosite pentru îmbutelierea lor. Întotdeauna o sticlă înaltă de vodkă va fi ieși în evidență mult mai repede, pe lângă o sticlă rotundă de whiskey.