Se spune despre cei care nu se plictisesc niciodată, nici chiar atunci când sunt singuri, că fac parte din categoria celor foarte inteligenți. Ideea care stă la baza acestei afirmații este că atunci când ai multe preocupări vei găsi mereu ceva de făcut, inclusiv pentru a te relaxa, pentru a învăța sau pentru a te bucura de tihna pe care o oferă momentele de solitudine. Dacă faci parte dintre aceștia, atunci lista de mai jos te va inspira.
Provoacă-ți mintea
Activitățile simple, dar care pun creierul la treabă sunt foarte relaxante. Din această categorie fac parte cuvintele încrucișate, pasiențele – dar jucate numai cu cărți de joc adevărate, nu pe dispozitive electronice, sau un joc de puzzle. Acestea sunt provocări care stimulează atenția, cresc capacitatea de concentrare, dar în egală măsură, prin simplitatea lor, relaxează și generează satisfacția reușitei. Pentru că sunt printre cele mai amuzante și provocatoare activități, este util să analizezi ce oferte puzzle adulti găsești, astfel încât să ai mereu un joc nou la îndemână.
Desenează
Deși poate părea o activitate destinată doar copiilor, desenatul este recomandat ca modalitate de atenuare a stresului și stimulare a legăturilor neuronale, mai ales persoanelor care lucrează foarte mult la calculator. Gestul de a ține un creion în mână și de a desena are aceleași beneficii ca și scrisul de mână: stimulează logica, perseverența, atenția și scade nivelul hormonilor de stres, reduce tensiunea arterială și reglează ritmul cardiac. Și asta nu este tot, stimulează legăturile neuronale dintre mână și ochi, scade timpul de reacție al mecanismelor reflexe și, nu în cele din urmă, relaxează. Pentru ca satisfacția și beneficiile să fie maxime, alege mereu creioane cu mina foarte moale.
Experimentează o rețetă nouă
Dacă ai câteva ore pe care vrei să le umpli în mod util, încearcă o rețetă nouă. Prepararea unui fel de mâncare, cu calm, atenție la ingrediente și la etapele de lucru, este o sursă de calm. Cel mai bine este să încerci o rețetă dulce, pentru că aromele de vanilie, scorțișoară, lămâie sau portocale induc o stare de confort. Nu în ultimul rând, o rețetă care reușește aduce satisfacție și crește încrederea în sine.
Scrie-ți o scrisoare
Este o modalitate foarte bună de a te pune în ordine și o poți face scriindu-ți ție o scrisoare în care să menționezi tot ceea ce este important pentru tine, ce planuri ai, ce te mulțumește sau nu, ce ai făcut bun sau care sunt acele lucruri cu care nu te mândrești. Vei împleti beneficiile scrisului de mână cu cele ale unei autoanalize.
Un astfel de demers este o formă de refulare, o cale prin care te încurajezi să spui, să faci sau să recunoști unele lucruri pe care altfel le-ai păstra ascunse.
Fă două lucruri deodată
Cu adevărat relaxant este să combini mai multe simțuri în activități complementare. De exemplu: ascultă muzică și împletește cu andrele ori răsfoiește un album de artă sau fotografii de familie, fă o baie relaxantă, într-o atmosferă parfumată cu aromele care îți fac plăcere. Efectul relaxant vine din combinarea a două activități care să solicite un nivel redus de concentrare, astfel încât să poată fi realizate simultan.
Fă gimnastică
Fie găsești un tutorial online care să funcționeze ca un antrenor, fie faci seria obișnuită de exerciții, o oră de mișcare este în egală măsură relaxantă și tonică. Completează ședința de fitness at home cu un duș, o mască pentru păr și alta pentru față, o manichiură și o pedichiură făcute pe îndelete în confortul casei tale.
Lista cu activități este mult mai lungă. Ai putea să citești, să faci ordine într-un dulap sau în bibliotecă, ai mai putea să dormi sau să te uiți la un film, dar la fel de bine ai putea să faci o documentare temeinică pentru a alege destinația viitoare de vacanță, sau să te plimbi, virtual, într-un loc exotic.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Elefant.ro