Pielea bărbaților este diferită de cea a femeilor. Stratul superficial este mai gros, semnele de îmbătrânire apar cu circa 5-7 ani mai târziu, este mai puțin sensibilă, se ridează mai greu, ridurile sunt mai rare, dar mult mai adânci, este intens vascularizată, are mai mult colagen, produce mai mult sebum, este mai bine hidratată natural, iar numărul foliculilor piloși este de aproape cinci ori mai mare. Stimulați intens de hormonii masculini, aceștia produc fire de păr groase, cu un ritm de creștere accelerat. Toate la un loc fac ca problemele dermatologice frecvente ale bărbaților să fie diferite, iar unele dintre ele să aibă drept cauză principală bărbieritul.
Ce tip de bărbierit ți se potrivește?
Așa cum femeile aleg anumite creme și metode pentru îngrijirea tenului în funcție de caracteristicile pielii, la fel este indicat și pentru bărbați. Stilul de bărbierit depinde de tipul pielii (sensibilă sau normală) de grosimea firelor de păr și de densitatea acestora, dar și de stilul personal (barbă rasă, de o zi sau fire mai lungi care trebuie conturate periodic). Se mai adaugă și tipul de bărbierit folosit, care poate să fie umed sau uscat și care depinde de preferințele fiecăruia, lungimea firului nebărbierit, dar și rezistența lamelor în timp, viteza de încărcare și durata de funcționare neîntreruptă a mașinii de bărbierit. Alegerea unui aparat de barbierit si ingrijire corporala trebuie să ia în calcul toate acestea.
Bărbații preferă aparatele multifuncționale care pot tunde, contura şi rade orice lungime de păr, precum și pe cele care au accesorii speciale atât pentru față cât și pentru corp. Astfel, nu mai este nevoie de mai multe aparate separate pentru fiecare zonă a corpului sau de aparate separate pentru tuns și bărbierit. Unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba despre alegerea aparatului de bărbierit este tehnologia prin care aparatul protejează pielea și asigură un bărbierit fără iritații sau tăieturi, eficiente pentru toate tipurile de fire de păr, indiferent de grosime și lungime.
Cum previi afecțiunile cutanate
Bărbieritul este considerat un factor de risc care poate genera probleme cutanate sau le poate agrava pe cele existente. Există însă metode simple prin care pot fi evitate.
Cele mai importante reguli sunt:
- utilizarea unui aparat de bărbierit electric cu tehnologie dedicată pielii sensibile;
- folosirea un lubrifiant (cremă sau gel);
- bărbierirea la piele după duș, când părul este mai moale, indiferent de lungimea lui;
- manevrarea lentă a aparatul de bărbierit, fără grabă;
- utilizarea aparatului în direcția de creștere a firului de păr;
- alegera unui aparat de bărbierit electric eficient, care bărbierește din mai puține treceri prin aceeași zonă.
Iritațiile nu apar imediat după bărbierit, ci după un oarecare interval de timp. Semnele sunt mâncările, roșeață, puncte roșii, usturime. Pentru a evita aceste situații clătește-te cu apă rece și aplică mereu o soluție pentru după bărbierit, mai ales atunci când te razi. Nu alege la întâmplare loțiunea, ci una care este adaptată la nevoile reale ale pielii tale. Cele pentru piele sensibilă, cu tendință de iritare pot conține un dezinfectant, un antiinflamator și un compus cu efect hidratant.
Este de dorit să nu folosești alcool sanitar, pentru că acesta poate afecta pH-ul natural al pielii și deshidratează pielea, ceea ce poate genera sau accentua iritațiile.
Regulile de aur
Există câteva reguli de aur care contribuie în egală măsură la prevenirea iritațiilor, infecțiilor și îți pot oferi un bărbierit plăcut.
- Aparatul de bărbierit este un bun de folosință personală. Nu-l utiliza în comun cu nimeni altcineva, nici măcar cu fiul tău, chiar dacă după folosire cureți lama. Nu este sănătos nici pentru tine, nici pentru altcineva.
- Curăță cu atenție aparatul de bărbierit, indiferent de timpul lui, după fiecare utilizare.
- Ține cont că un bărbierit „la piele' este echivalentul unei exfolieri, iar aparatele electrice care nu bărbieresc ca o lamă clasică protejează eficient pielea. Exfolierea este recomandată ca măsură care previne creșterea firelor de păr sub piele, dar nu trebuie făcută niciodată nici înainte, nici după bărbierit, ci la 10-12 ore înainte de această operație.
- Nu trata cu superficialitate nicio leziune cutanată care persistă, oricât ar părea de minoră. Cea mai frecventă problemă, foliculita, poate deveni o problemă serioasă dacă nu este tratată la timp și în mod corect.
Solicită un consult dermatologic dacă unele probleme par recurente (acneea, iritațiile, dermatita, foliculita) pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.
Îndepărtarea părului nedorit de pe față sau corp poate fi dificilă, una dintre soluții fiind aceea de a alege mereu un aparat de bărbierit care protejează pielea și are accesorii speciale pentru zonele sensibile.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Philips