Sănătatea orală este importantă pentru a preveni parodontoza, abcesele dentare și pierderea dinților. Pentru a preveni afecțiunile dentare și pentru a le trata la timp, este necesar consultul stomatologic la fiecare 6 luni. În cadrul acestuia, trebuie realizată igienizarea profesională de rutină, care include detartraj, periaj profesional și airflow. Însă din păcate, multe persoane neglijează sănătatea danturii și ajung la dentist prea târziu, când nu se mai poate face nimic pentru a salva dintele. Astfel, în unele cazuri, extracția dentară rămâne singura soluție de tratament. Pe de altă parte, extracțiile dentare au și alte indicații. Iată ce trebuie să știi despre procedura de extracție dentară.
Când este necesară?
Medicii dentiști apelează adesea la alte tratamente dentare, cum ar fi tratamentul de canal radicular, pentru a salva dinții pacienților. Extracția dentară este ultima soluție de tratament la care se apelează în cazul unor afecțiuni dentare, atunci când nu se mai poate face nimic pentru a salva dintele. Este recomandat să ceri și a doua opinie atunci când primești indicația de extracție dentară.
Procedura este efectuată la recomandarea medicului dentist, în anumite situații, cum ar fi:
- Atunci când nu există destul loc în cavitatea bucală pentru toți dinții, dantura fiind aglomerată.
- În cazul tratamentului ortodontic (cu aparat dentar), poate fi nevoie de extracția unui dinte în scopul alinierii corecte a dinților.
- În cazul traumatismelor dentare.
- Pentru extracția dinților de lapte care nu cad în mod natural și care nu le permit dinților definitivi să crească.
- Uneori, poate fi necesară și în cazul molarilor de minte.
- Pentru tratarea infecției dentare profunde, care nu poate fi tratată prin tratament endodontic (de canal radicular). Medicul dentist endodont va stabili acest lucru.
Ce presupune procedura?
Pasul 1
Medicul va efectua o anestezie locală în prealabil, pentru amorțirea dintelui, gingiei și țesutului osos din jur. Aceasta se efectuează cu ajutorul unei seringi subțiri, ceea ce va produce un oarecare disconfort. Pentru a minimiza disconfortul din timpul injectării anestezicului, medicul poate aplica în prealabil un gel anestezic dentar. Anestezia te ajută să nu simți nimic în timpul extracției.
Pasul 2
O extracție simplă presupune slăbirea țesuturilor din jurul dintelui cu un elevator dentar și extracția dintelui cu un clește. Aceasta poate fi făcută într-un cabinet stomatologic obișnuit. În schimb, extracția chirurgicală se efectuează de medicul dentist specializat în chirurgie dentară și extracții. Acest tip de extracție se realizează atunci când dintele este în interiorul gingiei sau când nu este erupt complet. În acest caz, este necesară o incizie la nivelul gingiei.
Pasul 3
După extragerea dintelui, în gingie va rămâne o cavitate (o gaură). Medicul va îndepărta orice urmă de infecție de la acest nivel, precum și resturile de dinte. Apoi, va spăla zona. La final, va aplica un pansament compresiv pentru oprirea sângerării. Va fi nevoie să aplici presiune pe zonă timp de aproximativ o oră. În cazul extracției chirurgicale, incizia trebuie închisă prin cusături. Dacă te confrunți cu inflamație, va trebui să aplici comprese reci în următoarele zile.
Ce e de făcut mai departe?
Medicul te va instrui cu privire la cum să îți îngrijești dantura în următoarele zile după extracție. Deși problema principală pentru care s-a efectuat extracția dentară s-a rezolvat, mai există o procedură la care trebuie să apelezi. După vindecarea leziunilor, extracția dentară trebuie completată cu un implant dentar. Lipsa unui dinte afectează sănătatea întregii danturi. Aceasta favorizează pierderea masei osoase de la acest nivel, precum și deplasarea dinților sănătoși. Cu timpul, alinierea dinților va fi afectată, iar acest lucru va modifica forma feței (deoarece dinții dau forma acesteia).
Implantul dentar presupune inserarea în os a unei rădăcini artificiale (un șurub metalic), urmată de montarea unei coroane dentare care imită dintele natural. Implanturile dentare ajută la menținerea integrității danturii și gingiei. Implantul dentar este recomandat nu numai după extracția dentară, ci și în cazul în care ai pierdut și alți dinți. Implantul dentar poate necesita și adiție osoasă, dacă masa osoasă a fost deja pierdută.
Prin urmare, extracția dentară este ultima soluție de tratament la care se apelează în cazul unor probleme dentare. Aceasta trebuie completată cu un implant dentar, pentru menținerea sănătății danturii. Dacă ai primit indicație pentru extracție, nu mai ezita și programează-te acum la dentist.
Sursa foto: shutterstock.com