Ce tipuri de lentile de contact există și ce caracteristici au

.

Lentilele de contact sunt dispozitive cu scop medical al căror rol este acela de a facilita vederea în situațiile în care ochii sunt afectați. Fiind inventate cu mai bine de 100 de ani în urmă, acestea au fost îmbunătățite de-a lungul timpului astfel încât să poată deservi atât unora dintre cele mai frecvente probleme oculare, cât și din raționamente estetice. Astfel, în funcție de dimensiune, culoare, perioada în care pot fi folosite, dar și materialul sau afecțiunea pe care o tratează, aceste accesorii pot fi de mai multe feluri. 

Este important de menționat că, deși pot fi purtate chiar și de persoanele care nu se confruntă cu probleme de vedere, lentilele de contact ar trebui utilizate doar cu recomandarea medicului oftalmolog. În caz contrar, pot apărea iritații sau infecții din cauza folosirii necorespunzătoare sau a alegerii unor produse nepotrivite pentru particularitățile ochilor tăi. Lentilele, fie ele cu dioptrii sau estetice, se clasifică în funcție de:


Perioada în care pot fi purtate 

Regimul de purtare al lentilelor de contact poate fi diferit în funcție de particularitățile de fabricare ale producătorului. Vei găsi disponibile pe piață:

  • Lentile de unică folosință – odată ce au fost cumpărate și aplicate, le poți purta până la 12 ore;
  • Lentile zilnice – ideale pentru a fi folosite de dimineața până seara. Poți comanda lentile de contact colorate cu 7 purtări, cu sau fără dioptrii, acestea fiind potrivite pentru o săptămână. În mod similar, vei găsi produse cu valabilitate lunară, trimestrială sau semestrială. 

Scopul pe care îl au 

În funcție de rolul pe care îl au atunci când sunt purtate, lentilele de contact pot fi potrivite pentru:

  • Afecțiunea ochilor uscați – acest tip de dispozitive medicale este indicat pentru persoanele care se confruntă cu hidratarea necorespunzătoare a globului ocular;
  • Corectarea viciilor de refacție – concepute special pentru a înlocui ochelarii de vedere în majoritatea situațiilor;
  • Prostetice – sunt colorate și se folosesc în cazul anumitor afecțiuni sau traumatisme;
  • Ortokeratologice – concepute special pentru a încetini sau opri evoluția miopiei în cazul copiilor. Acestea trebuie purtate pe perioada somnului, între 6 – 8 ore pe noapte;
  • Terapeutice – similare unui pansament de contact, acestea pot fi lăsate pe ochi mai multe zile, în funcție de gravitatea afecțiunii și sfatul medicului.

Materialul din care sunt fabricate

În funcție de ingredientul pe care îl au la bază, lentilele de contact se împart în trei categorii:

Lentile soft (moi)


Lentilele moi pot fi fabricate din silicon, hidrogel sau silicon-hidrogel, acestea fiind materiale care permit trecerea aerului la nivelul ochiului. În funcție de particularitățile pe care le au, permeabilitatea lor poate fi mai scăzută sau mai ridicată. Sunt disponibile atât în varianta de unică folosință, cât și pentru purtări zilnice sau extinse. 

Lentile hibride 

Fiind un mix între cele moi și cele dure, lentilele hibride au partea centrală rigidă și marginile maleabile. 


Lentile dure 

Principalul lor avantaj este perioada extinsă de viață, lentilele dure (complet rigide) fiind recomandate pentru majoritatea tipurilor de afecțiuni de vedere. Deși sunt mai accesibile la preț și rezistente la depunerile proteice, acestea pot fi mai dificil de acomodat pe anumiți ochi sau pot crea un disconfort mai mare. 

Alegerea lentilelor de contact potrivite pentru nevoile ochilor tăi ar trebui făcută doar în urma unui consult oftalmologic de specialitate. Ia în considerare diferențele și caracteristicile fiecărui tip de lentile disponibile și cere sfatul medicului înainte de a le achiziționa.

Sursa: Shutterstock