Perioada adolescenței este definită ca o etapă de continuă căutare, descoperire și regăsire de sine. Drept urmare, este esențial pentru un adolescent să citească și să asimileze cât mai multă informație din cărți, pentru a-și putea pune ordine în gânduri, pentru a-și calma mintea și pentru a face față trăirilor care-l încearcă în această perioadă agitată și plină de schimbări.
Foarte multe dintre cărțile destinate adolescenților vin cu lecții de viață și sfaturi extrem de utile, ce pot fi de un real folos tuturor tinerilor care se pregătesc să pășească în viața adultă. Și pentru a înțelege mai bine ce tipuri de cărți apreciază adolescenții, îți vom oferi în rândurile următoare câteva recomandări de cărți de copii cu vârsta de 12-14 ani, ce tratează teme din aria lor de interes.
- Seria Harry Potter – J.K.Rowling
Seria Harry Potter include nici mai mult, nici mai puțin de 7 cărți fabuloase și cu siguranță se află în topul cărților preferate de adolescenții de pretutindeni. Cei mai mulți dintre adolescenți probabil au văzut deja ecranizările acestor romane semnate J.K.Rowling, însă cărțile sunt cu siguranță mult mai interesante și mai complexe, motiv pentru care nu ar trebui ignorate în perioada adolescenței.
Seria Harry Potter reprezintă una dintre cele mai de succes serii scrise vreodată și îl aduce în centrul acțiunii pe tânărul vrăjitor Harry Potter, dar și pe tovarășii de magie ai acestuia, Hermione și Ron, alături de care studiază magia la Hogwarts. Povestea în sine este una extrem de complexă și îi poartă pe adolescenți prin numeroase lecții de viață, lecții care au la bază prietenia, curajul, dragostea și înțelepciunea.
- Copacul dorințelor – Katherine Applegate
Copacul dorințelor este de departe unul dintre cele mai bune romane pentru copii, motiv pentru care a fost declarat bestseller New York Times și Publishers Weekly. În această carte, Katherine Applegate reușește să vorbească într-un mod absolut înduioșător despre prietenie, bunătate, toleranță, grijă și acceptare. Întreaga relatare se întâmplă din perspectiva unui copac numit Roșu, supranumit și „copacul dorințelor’.
În fiecare an, în prima zi a lunii mai, oamenii obișnuiesc să-și scrie dorințele pe o hârtie pe care o agață de crengile copacului. Roșu veghează asupra comunității și interacționează cu cele mai diverse vietăți, printre care și Samar, o fetiță de 10 ani care îl vizitează adesea, mai cu seamă că este de origine musulmană și nu reușește să se integreze în societate. Perspectiva acestui roman este una extrem de utilă pentru adolescenți și nu numai.
- Minunea în 365 de zile – R.J.Palacio
Autoarea bestseller-ului Minunea, R.J.Palacio, care l-a adus în prim plan pe Auggie Pullman, un băiat obișnuit cu o față neobișnuită, dar și pe memorabilul profesor Browne, a lansat și cartea Minunea în 365 de zile, în care ajută adolescenții să-l cunoască mai bine pe profesorul Browne, prin prisma conversațiilor avute cu elevi de-ai săi, pe care i-a ajutat să vadă viața într-o lumină mai bună.
În această carte, fiecărei zile din an îi sunt atribuite cuvinte alese ale unor personalități remarcabile, toate aceste 365 de percepte având același scop: celebrarea bunătății sufletului, a tăriei voinței și a puterii inimii.
- Din 7 în 7 – Holly Goldberg Sloan
Considerat unul dintre cele mai apreciate romane pentru adolescenți ale ultimului deceniu, Din 7 în 7 este o carte emoționantă despre ce înseamnă să fii diferit, despre cum poți face față unei pierderi și despre ceea ce înseamnă cu adevărat o familie. Autoarea Holly Goldberg Sloan o aduce în prim plan pe Willow Chance, o fetiță de doisprezece ani, cu o minte de geniu, ce dezvoltă o obsesie pentru natură și stabilirea diagnosticelor medicale.
Atunci când este agitată, Willow numără din 7 în 7 pentru a se liniști, de aici și denumirea romanului. Odată cu dispariția părinților săi adoptivi, Willow este nevoită să ia viața de la capăt, să dea un alt înțeles cuvântului familie și să se adapteze mereu pentru a-și putea găsi locul în lume.
- Vrăjitorul din Oz – Frank Baum
Frank Baum relatează în Vrăjitorul din Oz povestea micuței Dorothy, o fetiță care locuia în Kansas, la ferma mătușii și unchiului său. Povestea începe, în fapt, când o tornadă stârnită din senin face ca micuța, alături de prietenul său cel mai bun, cățelușul Toto, să ajungă pe tărâmul de basm numit Oz. Aici îi întâlnește pe Sperie-Ciori, care-și dorește puțin creier în căpățâna-i de paie, cu Omul de Tinichea, care tânjește după o inimă și cu Leul cel Laș, care are nevoie de curaj.
Aflând de Marele Oz, atotputernicul vrăjitor din Orașul Smaraldelor, aceștia sunt hotărâți să ajungă la acesta pentru a-și îndeplini dorințele. Mesajul poveștii este acela că, dezvoltându-ne pe baza experiențelor de viață și având încredere în forțele proprii, ne vom putea găsi drumul în viață. Maturizarea, minunea de a ne descoperi și de a ne accepta pe noi înșine sunt experiențe esențiale în etapa de adolescență.
Cu aceste titluri în minte, mai mult ca sigur ți-ai format deja o idee despre tipurile de cărți pe care le apreciază adolescenții. Ține cont de sugestiile noastre și recomandă și tu aceste cărți copilului tău. Vor fi adevărate lecții de viață!
Sursa foto: shutterstock.com