Problemele de fertilitate afectează multe cupluri și pot fi cauzate atât de partea feminină cât și de cea masculină a perechii. Dacă nu poți rămâne însărcinată, nu înseamnă neapărat că tu sau partenerul sunteți infertili. Poate fi vorba despre prezența unei afecțiuni care împiedică ovulația sau care face dificil procesul de concepție sau pur și simplu de un stil de viață dezechilibrat care afectează ovulația. Pe de altă parte, diagnosticul de infertilitate poate fi pus doar după 12 luni de încercări consecutive de a concepe în perioada ovulației, adică după 12 ovulații în care ai avut contact sexual neprotejat. Iată ce să faci dacă nu reușești să rămâi însărcinată.
Ține cont de perioada ovulației
Dacă nu ți-ai urmărit până acum ovulația, ar fi timpul să începi să o faci și să programezi mai multe contacte sexuale neprotejate în jurul acestei perioade. În timpul ovulației, care durează o zi din ciclul menstrual, un ovul fertil este eliberat pentru a fi fecundat de către spermatozoid. Ovulația este cu fix 14 zile înainte de prima zi a următoarei menstruații. Dacă ai menstruația neregulată, ziua ovulației poate varia de la lună la lună. Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, este indicat să ai contact sexual înainte cu o zi sau două de ovulație, dar și în ziua respectivă.
Cum poți ști dacă ești la ovulație:
- poți folosi aplicații care monitorizează ciclul menstrual și te anunță prin notificare când apare ovulația; totuși, dacă ai un ciclu neregulat, aceasta nu este o metodă eficientă.
- folosește teste de ovulație disponibile în farmacii;
- fii atentă la modificarea secreției vaginale–aceasta devine mai subțire, transparentă, asemănătoare albușului de ou.
Îmbunătățește-ți stilul de viață
Stilul de viață poate afecta fertilitatea ta și a partenerului. Ce schimbări trebuie să faceți?
- renunțați la fumat;
- mâncați mai sănătos și mai echilibrat, fără alimente intens procesate industrial; consumați mai multe fructe și legume intens colorate, cereale integrale, pește gras, oleaginoase.
- faceți sport zilnic;
- limitați consumul de alcool;
- țineți stresul sub control;
- pentru partener: suplimentele cu seleniu pot ajuta la creșterea fertilității.
- pentru tine: suplimentele cu acid folic pot crește șansele de a rămâne însărcinată; în plus, ajută la prevenirea malformațiilor la făt.
Ia măsuri de scădere în greutate
Supraponderalitatea sau obezitatea pot fi cauza problemelor de fertilitate. Excesul ponderal poate afecta ovulația. Ia măsuri pentru scăderea în greutate, cum ar fi îmbunătățirea dietei și creșterea nivelului de activitate fizică. Totuși, evită dietele restrictive. Apelează la un nutriționist, dacă nu reușești să slăbești singură.
Programează-te la medicul ginecolog
Dacă după toate aceste schimbări, testele de sarcină rămân tot negative în cursul lunilor următoare, este indicat să te programezi la medicul ginecolog. Acesta îți va face investigațiile necesare pentru a verifica dacă nu cumva ai o problemă ginecologică vinovată de infertilitate (endometrioză, sindromul ovarelor polichistice, fibrom uterin, infecții cu transmitere sexuală etc.).
Fă teste de fertilitate
Dacă nu se identifică o cauză medicală a problemelor de fertilitate, medicul îți poate recomanda analize de sânge atât ție, cât și partenerului. Acestea au rolul de a identifica tulburările hormonale care pot cauza infertilitate. De asemenea, în cazul bărbaților se recomandă efectuarea spermogramei (analiza lichidului spermatic).
Urmează tratamentul recomandat de medic
Dacă ai fost diagnosticată cu o afecțiune care cauzează probleme de fertilitate, tratarea afecțiunii respective ar putea reda fertilitatea. Așadar, urmează tratamentul recomandat de medic. În unele cazuri, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. De asemenea, medicul îți poate prescrie medicamente sau suplimente care ajută la creșterea fertilității, în cazul în care nu a fost identificată o cauză medicală.
Apelează la proceduri de reproducere umană asistată
Dacă problemele de fertilitate nu pot fi tratate sau dacă s-a pus diagnosticul de infertilitate în cazul tău sau al partenerului, singura soluție rămâne reproducerea umană asistată medical. Procedurile moderne de reproducere umană sunt de mai multe tipuri. Cele mai utilizate sunt fertilizarea în vitro (FIV) sau inseminarea artificială. Inseminarea artificială presupune introducerea de către medic a lichidului spermatic în cavitatea uterină sau la nivelul colului uterin. Fertilizarea în vitro presupune combinarea în laborator a ovulelor recoltate de la parteneră sau de la donatoare cu sperma de la partener sau donator. Mai mulți embrioni sunt apoi transferați în uterul partenerei.
Așadar, încearcă metodele de îmbunătățire a fertilității pentru a crește șansele de a obține o sarcină. Solicită ajutorul medicul sau apelează la procedurile de reproducere asistată, dacă nu reușești să rămâi însărcinată prin alte metode.
Sursa foto: pexels.com