Ce presupune îngrijirea paliativă și când este necesară?

 advertising.ringier
.

Sănătatea este unul dintre cele mai de preț aspecte din viața umană, iar menținerea acesteia în parametri optimi este unul dintre motivele pentru care oamenii iau anumite decizii. Din nefericire, anumite afecțiuni cronice pot afecta sistemul imunitar până în punctul în care corpul devine incapabil să lupte cu boala, iar tratamentele cu scop curativ devin ineficiente. 

Acela este unul dintre momentele în care pacienților ar trebui să li se acorde îngrijire paliativă. Ea poate fi realizată atât la spital, cât și la domiciliul persoanei în cauză, având ca principal scop ameliorarea simptomelor generate de afecțiune. 

Ce este îngrijirea paliativă? 

Îngrijirea paliativă a bolnavilor este o metodă alternativă de tratament care presupune abordarea complexă a tuturor manifestărilor afecțiunii de care suferă aceștia, atât din perspectivă fizică, cât și psihică sau emoțională. 

Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, mai puțin de 15% dintre pacienții care au nevoie de această formă de îngrijire o primesc într-o manieră eficientă. Datorită progreselor medicale care au dus la extinderea speranței de viață în cazul persoanelor care suferă de boli incurabile, rata de supraviețuire a crescut. 

Din acest motiv, pacienții diagnosticați cu afecțiuni care nu pot fi tratate medical în scop curativ trăiesc mai mult, însă condiția în care aceștia se află accentuează suferința acestora din mai multe perspective. 

Obiectivele îngrijirii paliative

Îngrijirea paliativă presupune o abordare complexă și holistică a bolii pacientului, principalul său scop fiind promovarea calității vieții acestuia. Ea presupune asistența permanentă a persoanei în cauză și oferirea unei combinații de tratamente medicale (active) dedicate ameliorării simptomelor fizice și susținere psiho-emoțională. 

Obiectivele principale ale îngrijirii paliative presupun:

  • Ameliorarea manifestărilor fizice ale bolii care pun în suferință pacientul și persoanele apropiate acestuia;
  • Gestionarea metodei de administrare a tratamentelor medicale în funcție de necesitățile și particularitățile pacientului;
  • Facilitarea procesului de comunicare și înțelegere dintre pacient, personalul medical și familia/persoanele apropiate de acesta;
  • Acordarea de suport psihic, emoțional și spiritual atât pacientului, cât și familiei acestuia în stadiile terminale ale bolii. 

Ce presupune îngrijirea paliativă 

Pentru a beneficia de îngrijire paliativă, personalul care o va efectua trebuie să se întâlnească cu pacientul și să completeze dosarul medical al acestuia. Se vor stabili stadiul bolii, prognosticul și tratamentul administrat până în prezent, detalii pe baza cărora se va elabora un plan de îngrijire personalizat. 

Pacientul poate beneficia de terapii precum fizioterapia, pentru ameliorarea durerilor fizice, ședințe de consiliere pentru protejarea aspectelor psihice și sufletești atât ale persoanei în cauză, cât și a membrilor familiei acestuia sau chiar de terapie ocupațională ori religioasă. 

Îngrijirea paliativă presupune abordarea tuturor problemelor întâmpinate de persoana care suferă de o afecțiune cronică în scopul de a le ameliora. Aceasta nu are ca scop vindecarea sau prevenirea bolilor incurabile, ci îmbunătățirea calității vieții într-o etapă critică. Ea trebuie îmbinată cu tratamentele medicale de specialitate pentru a completa maniera în care acestea acționează. 

Un avantaj al îngrijirii paliative este posibilitatea de a fi efectuată atât în cadrul spitalului în care se tratează pacientul, cât și la un centru medical de profil sau la domiciliul acestuia. Aspectele vor fi stabilite atât în funcție de disponibilitatea familiei, cât și de starea și stadiul în care se află persoana afectată. 

Contrar ideii că apelarea la îngrijirea paliativă reprezintă imposibilitatea ca o boală să fie vindecată, aceasta are ca scop oferirea suportului fizic și psiho-emoțional pentru persoana în cauză. Acest tip de terapie vine în completarea tratamentelor medicale cu scop curativ și urmărește alinarea suferinței pacientului.

Sursa: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton