Ce efecte grave poate avea insuficiența respiratorie provocată de căile superioare

.

Tot ce trebuie sa stim despre insuficiența respiratorie provocată de căile superioare ne spune Dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL.

1. Când apare insuficiența respiratorie?
Insuficiența respiratorie apare atunci când oxigenarea și ventilația sunt insuficiente pentru a satisface cerințele metabolice ale organismului.


2. Care pot fi cauzele insuficienței respiratorii acute provocate de căile superioare ?
Una dintre cele mai frecvente cauze care poate crea probleme respiratorii este obstrucția nazală. Când vorbim de obstrucție nazală ne referim ne referim la senzația de respirație dificilă pe nas.

3. Pune viața în pericol insuficiența respiratorie provocată de căile superioare?
Este mult spus că pune viața în pericol, însă poate afecta calitatea vieții pacientului pentru că apar simptome precum insuficiența respiratorie sau dureri de cap ce ne pot împiedica în activitățile de zi cu zi.


4. Ce factori pot determina obstrucția nazală?
Obstrucția nazală poate fi consecinţa unei variaţii structurale ori a unui proces inflamator sau infecţios la nivelul structurilor nazale.
Când vorbim de factori determinanți ne referim la probleme mai grave cum ar fi deviația de sept, inflamația cornetelor nazale sau mai superficiale precum congestia nazală provocată de rinita alergică.

5. Ce afecțiuni ale tractului respirator apar din cauza deviației de sept?
La deviația de sept avem mai multe probleme cu traiectul respirator. Prima, care este uscăciune în gât, faringită repetată, amigdalită repetată, sinuzită repetată, și dacă coborâm mai jos poate produce și probleme pulmonare, laringită, faringită sau orice boală care este legată de căile respiratorii superioare sau inferioare. Nu excludem nici sforăitul, o problemă foarte des întâlnită la pacienții cu deviație de sept.


6. Când este necesar să apelăm la o operație de deviație de sept?
Operația de deviație de sept, care se numește în termeni medicali, septoplastie, se poate opera începând cu vârsta de 18 ani în momentul când este diagnosticată drept obstrucție nazală, atunci când pacientul nu poate respira cu gura închisă, are dureri de cap, are senzația de sufocare și singura modalitate prin care poate respira este cu ajutorul picăturilor de nas.

7. Putem combina operația de deviație de sept și pentru îmbunătățirea aspectului estetic?
Marea majoritate a pacienților cu deviație de sept au și hipertrofie de cornete nazale inferioare, care sunt filtre pentru aerul din exterior care ajunge în plămâni, contra bacteriilor. Din cauza septului deviat se pot inflama cornetele nazale și se dezvoltă rinita cronică hipertrofică. Putem face în același timp toate cele 3 operații, care se fac în cadrul rinoseptoplastiei complete, adică vom avea două operații funcționale – una pentru corectarea septului și una pentru micșorarea volumului cornetelor nazale și a treia operație este estetică pentru îmbunătățirea aspectului exterior. Deci rezolvăm și problema estetică și funcțională.