Când este recomandată o vizită la ginecolog?

.

În unele specialități medicale este foarte clar când ar trebui să mergem la un control, dar în cazul ginecologiei, când știm că trebuie să ne prezentăm? Multe femei întârzie adesea vizita deoarece se simt stânjenite sau pur și simplu pentru că sunt de părere că problema lor nu este atât de gravă. Cu toate acestea, medicul ginecolog consultă o mulțime de femei, ca atare nu trebuie ne îngrijorăm, ci să privim în ansamblu, întrucât sănătatea noastră este cea mai importantă.

În articolul de față vom face o scurtă listă cu acele situații în care este necesar să efectuăm controale ginecologice. De asemenea, în caz de orice îndoială sau neregulă sesizată, este recomandat să mergem la ginecolog Cluj și să înlăturăm astfel orice dubii și posibilitatea existenței sau absenței anumitor afecțiuni.


Verificări de rutină

Acestea variază în funcție de vârstă, precum și de istoricul sexual și clinic al femeii. Controalele generale sunt cel mai bun mod de a detecta chisturile, fibroamele și bolile cu transmitere sexuală. În cazul fetelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani, este recomandat să se efectueze o examinare pelviană pentru a examina vulva, organele de reproducere interne.

Verificările de rutină inclus și următoarele analize, dar nu se rezumă doar la acesteaꓽ

●  Ecografia abdominală și transvaginală


Ecografia pelviană și transvaginală permit medicului să observe ovarele și uterul, ajutând la detectarea precoce a anumitor boli, cum ar fi ovarele polichistice, uterul crescut, endometrioza, sângerarea vaginală, durerea pelviană, sarcina (intrauterină sau extrauterină) și infertilitatea, de exemplu.

●  Testul Babeș-Papanicolau

Acesta este efectuat printr-o răzuire din interiorul uterului, cu un fel de tampon, în vederea prelevării unui eșantion mic de celule, care sunt apoi analizate în laborator, permițând identificarea infecțiilor și a modificărilor vaginale sau în zona uterului, care ar putea fi un indiciu al cancerului. Testul nu doare, dar poate fi incomod în momentul în care medicul face răzuirea celulelor uterine. Examinarea trebuie efectuată cel puțin o dată pe an și este indicată pentru toate femeile care și-au început viața sexuală. 


●  Teste ale secreției

Urmărirea infecțiilor se face printr-un test de sânge și are ca scop identificarea bolilor infecțioase care pot fi transmise sexual, cum ar fi herpesul, HIV, sifilisul, chlamydia și gonoreea, deși aceste patologii sunt într-un număr mult mai mare.


Alte verificări de rutină includ teste de screening pentru depistarea HPV, dar și ecografii mamare. În funcție de vârstă și de istoricul personal și cel al familiei, se vor recomanda și alte analize specifice fiecărei paciente.

Situații care impun vizitarea ginecologului

●  Dacă există durere severă sau disconfort după prima menstruație, întârzieri ale ciclului menstrual, absența acestuia sau un flux excesiv, dar și dureri menstruale.

●  După începerea vieții sexuale.

●  Dacă există îndoieli cu privire la ovulație, utilizarea contraceptivelor, dar și metode de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.


●  În cazul detectării sângerării între menstruații.

●  Dacă există arsuri și/sau mâncărime în zona genitală.

●  Dacă secreția vaginală are un aspect diferit în ceea ce privește consistența și mirosul (miros mai puternic și acid).

●  Prezența negilor, coșurilor, petelor, roșeață sau umflături în zona vaginală.

●  Dacă se detectează orice neregulă, durere bruscă în zona mameloanelor.

●  Dacă există suspiciunea prezenței sarcinii, care apare, de regulă, imediat după întârzierea menstruației.


Cum ne ajută ginecologul în timpul sarcinii?

Perioada de îngrijire prenatală (înainte de naștere) este esențială pentru a avea un copil sănătos, dar și pentru ca noi să avem o sănătate optimă. În funcție de trimestru, se vor face anumite analize medicale, toate fiind extrem de importante. Medicul ne va ajuta cu următoarele, dar și cu alte proceduri pentru a se asigura că atât mama, cât și fătul sunt sănătoșiꓽ

●  În primul rând, cu confirmarea sarcinii prin intermediul ecografiei abdominale


●  Data estimativă a nașterii, raportată la numărul de săptămâni ale sarcinii

●  Consult general

●  Analize de sânge (inclusiv stabilirea grupei de sânge și a RH-ului) și urină

●  Morfologii

●  Diferite teste pentru depistarea eventualelor patologii (inclusiv cele pentru Sindromul Down și nu numai).

Ideal este ca prima vizită la ginecolog să se facă după prima menstruație. Cu toate acestea, multe îl vizitează pentru prima dată câțiva ani mai târziu, când își încep viața sexuală. Recomandat este să se meargă anual la controale de rutină, deoarece prin intermediul acestora se pot trata patologii ce nedepistate la timp, vor avea repercursiuni, inclusiv infertilitate. Deși poate fi jenant să vorbim despre probleme legate de sănătatea sexuală, acest lucru ne poate salva de probleme și complicații.


Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău si Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.