7 probleme care pot trăda afecțiuni ale tiroidei

 advertising.ringier
.

Diferitele dureri aleatorii sau senzații bruște de disconfort pot semnala foarte multe lucruri – de la o răceală banală la cele mai complicate afecțiuni. Poate fi vorba despre o senzație temporară, cu o cauză minoră ce se va rezolva rapid de la sine, sau despre o afecțiune serioasă, ce necesită un consult de specialitate și un tratament adecvat.

Multe dintre simptomele uzuale sunt gestionate cu superficialitate, chiar dacă ele pot ascunde probleme sau dezechilibre mai profunde. De exemplu, afecțiunile glandei tiroide se pot ascunde în spatele unor senzații destul de obișnuite.

Iată 7 probleme și simptome care pot semnala o afecțiune la nivelul tiroidei!

1. Senzația permanentă de oboseală

Există perioade solicitante în viața oricărei persoane. Fie că este vorba despre o lună plină de activitate fizică, sarcini importante la job sau alte lucruri care îți consumă toată energia, este oarecum normal să ai intervale de timp în care oboseala persistă.

Cu toate acestea, dacă fenomenul se prelungește și nici măcar somnul nu rezolvă problema, ia în calcul efectuarea analizelor de sânge. S-ar putea ca de vină să fie glanda tiroidă, mai exact hipotiroidismul – secreția suboptimă de hormoni tiroidieni.

2. O stare recurentă de tristețe sau chiar depresie

Melancolia și stările depresive apar fără un motiv evident? Este posibil ca glanda ta tiroidă să secrete prea puțini hormoni, iar acest lucru să afecteze și secreția de serotonină, denumită și hormonul fericirii.

3. Durere și tensiune la nivel muscular

Unele dureri și tensiuni musculare pot avea drept cauză un efort fizic mai intens decât de obicei sau o lovitură destul de puternică.

Totuși, dacă simți des furnicături, înțepături sau o tensiune inexplicabilă la nivelul mâinilor sau picioarelor, s-ar putea să te confrunți cu hipotiroidismul. În timp, producția scăzută de hormoni tiroidieni se poate traduce prin deteriorarea nervilor care transmit semnale între creier și corp.

Pentru a ameliora aceste simptome, nu ezita să faci și o vizită medicului tău endocrinolog. Un consult de specialitate se află la baza unui diagnostic pus în mod corect, ce determină recomandarea unui tratament adaptat problemei medicale cu care te confrunți. 

De asemenea, medicul endocrinolog îți poate răspunde la orice întrebare ai, vizavi de subiectul în cauză: factorii ce pot periclita funcționarea sistemului endocrin, variantele de suplimente naturale pentru reglarea activitatii glandei tiroide etc 

4. Ceață mentală și scăderea puterii de concentrare

Uneori, afecțiunile tiroidiene se manifestă și printr-o stare permanentă de confuzie, ceață mentală sau dificultate de concentrare. De asemenea, acestea pot veni la pachet și cu dureri de cap destul de intense.

Astfel, dacă simți că, de la o vreme, îți este din ce în ce mai greu să rămâi cu atenția fixată pe sarcini care înainte nu te solicitau la fel de mult, mergi la un control de rutină.

5. Constipație recurentă

Constipația poate avea foarte multe cauze. De cele mai multe ori, este vorba despre un dezechilibru ale sistemului digestiv sau despre o alimentație săracă în fibre.

Cu toate acestea, constipația care apare în ciuda unei diete sănătoase și a unui aparat digestiv sănătos ar putea indica probleme ale glandei tiroide.

6. Menstruație prelungită, cu sângerare abundentă

Unele femei experimentează menstre dureroase, însoțite de sângerări abundente. Cauzele acestora pot fi foarte complexe: sindromul ovarelor polichistice, endometrioză, fibrom uterin și nu numai.

Totuși, dacă simți că ciclul tău menstrual s-a modificat de curând, iar sângerările au devenit mai abundente decât de obicei, de vină s-ar putea să fie și glanda tiroidă.

7. Fluctuații de greutate

Te-ai îngrășat brusc, fără să mănânci mai mult, sau ai slăbit la fel de repede, fără să ții o dietă sau să faci mai multă mișcare? Sau, dimpotrivă, încerci să acumulezi sau să elimini kilograme, iar greutatea ta nu se modifică orice ai face? Este posibil ca glanda tiroidă să aibă de-a face cu acest lucru.

Așadar, dacă observi că te confrunți cu una sau mai multe dintre problemele de mai sus, ia în calcul o vizită la endocrinolog și un set complet de analize.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton