7 lucruri de care să ții cont înainte să alegi patul pentru dormitor

 advertising.ringier
.

Piesa de rezistență și elementul indispensabil din orice dormitor, patul trebuie ales astfel încât să creeze un mediu relaxant și armonios. Dacă te-ai decis să-i oferi un refresh camerei de odihnă sau abia te-ai mutat și trebuie să-ți mobilezi locuința, află că sunt câteva aspecte importante ce țin de alegerea acestei piese de mobilier. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi un pat nou, ca să te bucuri de confort, eficiență și rezistență în timp:

  1. Tipul și forma patului

Cu baldachin, suprapuse, suspendate, matrimoniale, single, extensibile, tip sanie, cu platformă sau tapițate – paturile disponibile în comerț sunt extrem de variate. Tot ce trebuie să faci este să iei în calcul particularitățile fiecărui model și să te gândești care ar fi cel mai potrivit pentru nevoile și preferințele tale!

  1. Somiera

Orice pat are nevoie de o somieră, și anume suprafața propriu-zisă pe care vei dormi. Rolul acesteia este să sprijine salteaua și să o mențină în locul potrivit. În general, o somieră de calitate asigură un somn odihnitor și sănătos. Anumite modele de pat includ și acest element, în timp ce altele au nevoie de o somieră separată. Totuși, ca să nu-ți faci niciun fel de griji referitoare la compatibilitatea între produse, poți alege un pat pentru dormitor cu saltea inclusă care automat conține și somiera potrivită.

  1. Cadrul patului

Structura pe care este așezată somiera și salteaua poate fi confecționată din lemn sau metal. O altă variantă ar fi patul tapițat, care devine tot mai popular întrucât sporește senzația de confort. Calitatea materialului din care este făcut cadrul reprezintă un aspect demn de luat în considerare atât în ceea ce privește rezistența produsului, cât și pentru designul camerei. De pildă, lemnul se potrivește de minune într-un dormitor amenajat în stil clasic, în timp ce metalul poate fi adecvat într-o cameră decorată în stil romantic.

  1. Dimensiunea patului

Mărimea dormitorului este cea care determină și dimensiunea patului. În cazul în care spațiul îți permite poți opta pentru un articol de mobilier generos, de 180×200 cm. Însă, dacă încăperea este mai mică sau îți dorești să economisești spațiu și pentru o comodă, noptiere ori un dulap, ar trebui să-ți îndrepți atenția către un pat cu dimensiuni reduse. Important este locul din cameră, dar și numărul de utilizatori.

Pentru alegerea unei piese adecvate ia în considerare lățimea, lungimea și înălțimea patului. Referitor la ocupanți, asigură-te că produsul are cu 10-15 cm mai mult decât înălțimea celei mai înalte persoane care va folosi articolul, iar, pentru un cuplu, că lățimea le permite să stea cu brațele în spatele capului și coatele în afară, fără să se atingă.

  1. Spațiul de depozitare

Este considerat un atu important pentru un pat întrucât poate salva spațiu în dormitor. Dacă încăperea nu permite integrarea în decor a unei comode, sertarele de sub pat reprezintă o variantă excelentă pentru păstrarea anumitor lucruri. Unele modele au un mecanism automat de ridicare și depozitare încorporată.

  1. Tăblia

Considerată o parte clasică a patului, tăblia este cea care dă formă și stil. De regulă, aceasta este lucrată într-un mod interesant, tapițată sau chiar iluminată cu LED-uri. Poate fi amplasată doar în partea capului sau și la picioare și realizată din diverse materiale. Sunt însă și paturi fără tăblie, care au un aspect sobru și simplist, potrivite mai degrabă pentru camerele copiilor.

  1. Tema camerei

Patul este elementul cu cel mai mare impact vizual, așa că trebuie să te asiguri că se potrivește cu stilul de amenajare al dormitorului. Materialul din care este realizat, designul și construcția acestuia trebuie să îndeplinească nu doar cerințele de ergonomie, ci să respecte și criteriile estetice. De obicei, majoritatea paturilor din lemn, precum și cele tapițate în piele și produse textile, se potrivesc stilului clasic. Variantele din metal sunt potrivite pentru încăperile tehno, shabby chic ori provence.

Un pat alb, din fier forjat, va crea un adevărat paradis într-un dormitor mediteranean, o piesă decorată cu detalii aurii descrie perfect stilul baroc, în timp ce un articol jos din lemn, cu baldachin și picioare curbate este ideal într-o cameră orientală.

Indiferent de nevoile și preferințele tale, crearea unui spațiu adecvat pentru odihnă și relaxare este un must-have pentru dormitor. Așadar, înainte de a cumpăra patul mult visat, acordă atenție dimensiunilor camerei, stilului de amenajare și funcționalităților pe care le prezintă articolul de mobilier!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton