6 sfaturi pentru a mânca sănătos primăvara

.

Primăvara nu vine doar cu temperaturi mai calde, un soare mai prietenos sau cu o natură care se trezește la viață în jurul nostru. Dacă te-ai hotărât să-ți regândești dieta, ai noroc. Pe rafturile magazinelor și în piețe apar noi recolte de fructe și legume și astfel îți va fi mai ușor să mănânci echilibrat, dar într-un mod distractiv și plăcut. Așadar, este timpul să ne aprovizionăm cămara și frigiderul cu salate de tot felul, ridichi, ceapă verde, anghinare, sparanghel sau mazăre proaspătă, să cultivăm ierburi aromate pe pervazuri sau balcoane și să savurăm alimentele sănătoase din farfuria noastră. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi o alimentație mai sănătoasă de primăvară.

  1. Alege legumele potrivite

Când vine vorba de legume, nu poți greși: cu cât mai multe, cu atât mai bine. Fiecare legumă conține nutrienți diferiți, iar primăvara ne oferă o selecție pe cât de variată, pe atât de gustoasă. 

  • Anghinarea, de exemplu, ne ajută să reducem senzația de foame: ne obligă să mâncăm încet și este bogată în fibre sățioase. Alege pentru masa de prânz anghinare umplută cu ardei, dovlecei și napi. Curăță anghinarea, taie frunzele la două treimi din înălțimea lor și cu un cuțit ascuțit, scoate-i interiorul. Fierbe anghinarea 20 de minute, în apă cu sare și zeamă de lămâie. Taie cuburi de ardei gras, dovlecel și ridichi și trage-le 15 minute la tigaie, în ulei de măsline. Asezonează-le cu sare și piper. Scurge anghinarea și umple-o cu legumele crocante. Decorează cu fulgi de ardei și pătrunjel. Un deliciu.
  • Spanacul este considerat un superaliment, cu proprietăți terapeutice prin conținutul ridicat de substanțe nutritive. Întărește sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială și menține sănătos sistemul nervos. Alege, de exemplu, pentru prânz sau cină, un quiche cu spanac, sățios, delicios și rapid de gătit, alături de o salată de verdețuri și nuci.
  • Sparanghelul, o altă legumă emblematică de primăvară, este un bun diuretic și detoxifiant. Pregătește-l tras la tigaie în puțin unt, alături de piept de pui la grătar și un sos lejer de verdețuri, ulei de măsline și zeamă de lămâie.
  • Mazărea proaspătă și ridichile de orice fel conțin compuși benefici care ne ajută să ne protejăm sănătatea. Optează pentru o salată de crudități, cu mazăre crudă, ridichi, morcovi, nuci, puțină brânză cu mucegai și crutoane de pâine, asezonată cu ulei de măsline și zeamă de limetă.

  1. Adu legumele în meniu încă de dimineață

Un mic dejun gustos poate consta și într-o porție de legume. O omletă cu frunze de spanac, o felie de pâine integrală prăjită, cu avocado, stropită cu ulei de măsline și suc de lămâie. Experimentează după bunul plac. La prânz, adaugă morcovi rași într-un sendviș sau sfeclă ori spanac, într-un smoothie. Seara, cartofi dulci la cuptor, quinoa și salată de varză vor completa meniul zilei. Nu uita, resturile rămase de la cină pot fi, de asemenea, o bază excelentă de legume pentru micul dejun a doua zi.

  1. Fă o schimbare pe zi

Cea mai mică schimbare a obiceiurilor noastre ne poate îmbunătăți semnificativ sănătatea. Înlocuiește gustările dulci cu un pumn de nuci sau un fruct, bea apă în loc de sifon. Renunță la carne o zi pe săptămână, optează pentru orez sau paste integrale și alege oricând uleiul de măsline în locul untului. Sunt doar câteva dintre schimbările benefice care pot fi ușor de încorporat în viața ta de zi cu zi.


  1. Savurează aromele și mirosurile

Deserturile și hamburgerii nu sunt singurele preparate care ne pot face să salivăm de plăcere. Alimentele sănătoase au un miros uimitor, cum ar fi căpșunile perfect coapte, sparanghelul proaspăt cules, un măr crocant, dulce și suculent sau porumbul proaspăt. Fă-ți timp să observi aceste mirosuri și să savurezi alimente sănătoase. Vei vedea că starea ta de spirit va fi una mai bună.

  1. Creează o grădină cu plante aromatice proaspete

Ierburile proaspete sunt ușor de cultivat, chiar și pe un pervaz. Nu numai că pot îmbunătăți calitatea nutrițională a preparatelor tale, dar adaugă și aromă alimentelor și te ajută să folosești mai puțină sare. Ierburi precum busuiocul, oregano și pătrunjelul conțin antioxidanți care vor împiedica deteriorarea celulelor. Cultivă-le, crește-le și adaugă-le în salate, supe, mâncăruri de legume, sau pregătește un pesto pentru a asezona pastele, carnea sau legumele. 


  1. Profită de beneficiile legumelor pentru sănătate

Legumele din salată oferă puține calorii, dar vitaminele și mineralele ajută la menținerea unui organism sănătos. Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui în organism. Vitamina A este importantă pentru o vedere bună, o piele sănătoasă, pentru funcția imunitară și funcționarea corectă a celulelor. Vitamina C menține oasele și dinții puternici, poate ajuta la combaterea infecțiilor și absorbția fierului. Cu toate acestea, beneficiul real al legumelor din salată vine din modul în care le folosești pentru a înlocui alimentele bogate în calorii la prânz sau cină. De exemplu, salatele verzi, și aici vorbim despre spanac, rucola, romano etc., prin conținutul de fibre și prin faptul că au un aport slab caloric, te pot ajuta să menții o greutate sănătoasă.


Dacă iarna avem tendința de a consuma produse cu o densitate energetică mare, odată cu venirea zilelor însorite, este un prilej bun să facem o schimbare de meniu, consumând alimente cu un aport mare nutritiv, pentru a fi într-o formă de invidiat.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Selgros