5 strategii practice pentru combaterea stresului

.

Zilele solicitante își pot pune amprenta asupra psihicului tău din cauza încărcăturii mari de stres pe care o creează, astfel că te vei simți tot mai lipsit de energie, morocănos ori irascibil. Pentru a redobândi echilibrul psihic, este necesar să practici anumite exerciții de relaxare. 

Printre cele mai cunoscute metode de combatere a stresului se numără: meditația, alergarea, băile lungi și fierbinți, vizionarea unui film sau a unui serial etc. În continuare, îți prezentăm câteva strategii practice din care să le alegi pe cele mai potrivite stilului tău de viață:


  1. Lectura

Cunoști, probabil, efectul relaxant pe care îl are lectura, mai ales când te bucuri de cartea preferată, în timp ce bei o cană de ceai aromat. Pentru a reduce nivelul de stres acumulat după o zi de muncă, este recomandat să citești cel puțin 15 minute în fiecare seară. În oferta de cărți de la Editura Pandora M, găsești cele mai apreciate romane, dar și volume pentru copii și adolescenți, pentru organizarea unor seri de lectură în familie, în care să vă puteți relaxa împreună. Copiii care citesc încă de la o vârstă fragedă obțin rezultate școlare mult mai bune decât cei care nu au deprins acest obicei. 


  1. Plimbările în aer liber

Dacă ai posibilitatea, din programul tău săptămânal nu ar trebui să lipsească o zi pe care să o dedici plimbării prin parc sau într-o zonă preferată a orașului. Plimbările în aer liber te ajută să te relaxezi și să te deconectezi de la problemele cotidiene. Poți, de asemenea, să iei cu tine în această plimbare și o carte de dragoste cu o poveste frumoasă, așa cum găsești în volumele de la Editura Orizonturi, întrucât acțiunea este ușor de urmărit și o face potrivită pentru lectura în aer liber. După această plimbare, când ești deja relaxat, structurează-ți programul pentru următoarele zile, astfel încât să scapi de grija organizării.  

  1. Meditează

În cadrul ședințelor de meditație este recomandat să introduci și exercițiile de relaxare prin respirația profundă, astfel încât tehnica să fie cât mai eficientă. Pentru a descoperi tainele și tehnicile de meditație, poți citi cărțile de spiritualitate sau de dezvoltare personală disponibile pe site-ul librăriei online Libmag, în care vei găsi diferite tipuri de meditație și exerciții de relaxare. Poți medita oriunde te-ai afla, în drum spre job, la sală, la plimbare în parc ori chiar la tine acasă. 


  1. Adoptă o gândire pozitivă

Când ești stresat, modul tău de gândire suferă modificări, lucru care te determină să te concentrezi doar pe aspectele negative ale lucrurilor care se pot întâmpla într-o zi, să devii irascibil și să nu îți mai fie nimic pe plac. Atunci când trăiești astfel de momente, este recomandat să iei o pauză și să faci câteva exerciții de gândire pozitivă, să privești în jurul tău și să admiri peisajul. De asemenea, o altă practică utilă este să analizezi emoțiile negative pe care le trăiești și cu puterea gândurilor să le transformi în emoții pozitive. Manifestarea afecțiunii față de o persoană apropiată poate produce o schimbare pozitivă în starea pe care o ai. 


  1. Vizionarea unui film sau a unui serial

Atât filmele cât și serialele au menirea să-ți ofere o pauză de la problemele stresante din viața cotidiană. Când vizionezi un film pe placul tău, mai ales unul cu o temă pozitivă, subiectul abordat în acel film va trezi anumite emoții pozitive și în interiorul tău, astfel că la sfârșitul vizionării vei constata că îți este mult mai ușor să analizezi o situație sau să iei o decizie. Creierul are nevoie de un astfel de repaus, mai ales în weekend, atunci când ai mai mult timp liber la dispoziție.  


Orice tehnică ai alege, este foarte important să îți acorzi câteva minute de relaxare, de preferat în fiecare seară. Practicând un exercițiu de relaxare, vei observa multiple îmbunătățiri atât în viața personală cât și în viața profesională.