5 sarcini pe care nașii de botez trebuie să le îndeplinească

.

Botezul este una dintre cele mai emoționante evenimente de la începutul vieții bebelușului, în special pentru părinții micuțului. Aceștia trec printr-o perioadă copleșitoare la începutul călătoriei lor în rolul de părinți, iar acest eveniment de inițiere al bebelușului în religia creștină vine încărcat cu multe trăiri intense pentru cei doi, dar și pentru restul familiei.

Pentru organizarea petrecerii de după, părinții trebuie să aleagă modelul special de invitație de botez, să aleagă locația unde va avea loc petrecerea de și să pună la punct toate detaliile organizatorice, dar fără îndoială, cea mai importantă sarcină a părinților este alegerea perechii de nași ce va boteza bebelușul.


Dacă și tu ești fericitul ales al unui cuplu de părinți, ce își doresc să devii părintele spiritual al micuțului sau micuței lor, și încă nu știi care îți sunt îndatoririle în această calitate, te ajutăm noi. În rândurile ce urmează, vom discuta despre cele mai importante 5 sarcini pe care nașii trebuie să le îndeplinească în procesul de pregătire al botezului. 

Care sunt cele mai importante 5 îndatoriri al nașilor de botez?

  1. Nașii cumpără trusoul de botez – toate cele necesare bebelușului pentru slujba de botez, vor fi cumpărate de nași. Aici vorbim despre o ținută cu care cel mic să fie îmbrăcat înainte de slujbă, încă o ținută în care să fie îmbrăcat după ceremonie, trusoul de botez și orice alt cadou pe care aceștia doresc să îl facă celui mic. Pentru astfel de idei de cadouri, poți vizita și site-ul celor de la BoutiqueWedding.ro, care au o varietate de produse tematice ce pot fi folosite pentru ziua botezului. Trusoul de botez reprezintă un set de piese ce sunt necesare preotului în timpul ceremoniei de botez și care au fiecare câte o însemnătate aparte. Deasemenea, nașii trebuie să cumpere și lumânarea de botez pe care o vor aprinde în biserică.
  2. Nașii țin copilul în brațe în timpul slujbei de botez – tradițiile spun că dacă bebelușul este fetită, trebuie să fie ținută în brațe de nașă, și reciproc, dacă este băiețel, să fie ținut în brațe de către naș. Dar preoții nu pun accent pe acest aspect și permit oricăruia dintre nași să țină copilul în brațe, mai ales că celălalt va trebui să țină lumânarea de botez.
  3. Nașii rostesc rugăciunile și Crezul în timpul slujbei – preotul îi va îndruma pe cei doi nași să recite Crezul și îi va întreba dacă se leapădă de Satana’, acestea fiind rugăciuni și ritualuri menite să îl protejeze pe copil de spiritele rele. Nașii se vor întoarce cu fața către apus și vor rosti o rugăciune în numele copilului ce se botează.
  4. Nașii îl vor primi în brațe pe cel mic după încheierea ritualurilor de botez – după ce a avut loc scufundarea în cristelniță, nașa îl va primi în brațe pe cel mic, urmând ca acesta să fie îmbrăcat într-o nouă ținută și dus la altar de către preotul care oficiază slujba, pentru a fi împărtășit. De acolo, tot nașii sunt cei care îl vor primi în brațe pe bebeluș, urmând să îl dea în brațele părinților, rostind cuvintele Ne-ați dat un păgân, vă dăm un creștin’, cuvinte ce au rolul de a semnifica încheierea slujbei de botez, astfel cel mic a devenit creștin.
  5. Nașii achită taxa de biserică pentru slujba de botez – la sfârșitul ceremoniei, este de datoria nașului să achite taxa de oficiere a slujbei de botez.

Pe lângă aceste sarcini pe care le au în ziua botezului, nașii sunt cei care trebuie să ducă acasă micul nou creștin și să îi facă baia de a doua zi. Acestea sunt tradiții populare, care au o însemnătate aparte în cultura noastră, iar majoritatea oamenilor țin foarte mult la acestea.

Principalele îndatoriri spirituale ale nașilor asupra noului creștin este să îl octotească, să îl înconjoare cu grijă, atenție și iubire, de unde provine și termenul de părinți spirituali.


Sursa foto: Unsplash.com