5 provocări ale vârstei înaintate

.

Speranța de viață a crescut semnificativ în ultimele decenii și, odată cu ea, au crescut și provocările cu care se confruntă bătrânii și familiile lor. În acest articol, poți afla care sunt acestea și ce soluții există pentru fiecare dintre ele. 

  1. Lipsa unui scop în viață

Există, în societate, un nivel crescut de discriminare pe bază de vârstă care are ca rezultat marginalizarea bătrânilor atât în comunitățile urbane, cât și în cele rurale. Este esențial, pentru sănătatea individuală și pentru echilibrul familiilor, ca bătrânii să rămână implicați și să aibă un scop în viață. 

Răbdarea și deschiderea din partea segmentului mai tânăr de vârstă au ca rezultat apariția unor moduri noi de implicare a bătrânilor în societate, astfel încât comunitatea să beneficieze de înțelepciunea și experiența lor. În același timp, persoanele vârstnice au, în acest fel, ocazia de a învăța lucruri noi și de a rămâne active pe toată durata vieții. 


  1. Nevoia de îngrijire

Îngrijirea persoanelor în vârstă se poate face în cadrul familiei sau apelând la un serviciu de ingrijire batrani. Ambele tipuri de îngrijire trebuie realizate cu niveluri crescânde de complexitate. 

Îngrijirea în familie se realizează, tradițional, de către adulți care jonglează, deja, cu o serie de responsabilității: serviciu, propria familie, copii. Adesea, ei locuiesc în altă gospodărie decât persoana care are nevoie de susținere. În plus, este necesară educarea acestor adulți, astfel încât sprijinul pe care îl oferă să fie adecvat. 


Serviciile profesionale de îngrijire a persoanelor în vârstă nu sunt foarte bine dezvoltate în România. Există puține persoane specializate care să ofere aceste servicii și nu este un cadru legal bine definit care să cuantifice responsabilitățile acestora. 

  1. Nesiguranța financiară

Modelul clasic de organizare socială în ceea ce privește activitatea profesională, respectiv pensionarea, nu ține pasul cu durata de viață crescută. Longevitatea financiară presupune o reorganizare, din acest punct de vedere. 


Sunt necesare oportunități noi în ceea ce privește locurile de muncă destinate persoanelor în vârstă, după cum este nevoie și de o educație financiară solidă și de un grad sporit de atenție în ceea ce privește prevenirea înșelătoriilor și a fraudelor. 

  1. Limitarea mobilității

Locuințele și obiectele de uz zilnic nu sunt proiectate având în vedere longevitatea crescută din prezent. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea se transformă în veritabile obstacole în calea socializării și a independenței. Iar siguranța și mobilitatea sunt esențiale pentru orice adult în vârstă.


Este necesar, pentru a menține calitatea vârstnicilor dragi, să găsești produse, programe și servicii care să îi ajute să își maximizeze siguranța, forța, echilibrul, independența și mobilitatea pe măsura trecerii timpului. Este un proces care merită atenție și în vederea propriei îmbătrâniri. 

  1. Schimbarea stilului de viață

Majoritatea adulților își exprimă dorința de a îmbătrâni în propria locuință, dar o treime dintre persoanele de peste 65 ani au nevoie de asistență cu unele dintre activitățile zilnice: gătit și mâncat, spălat, îmbrăcat.


Nevoia de asistență cu aceste activități reprezintă un important factor de stres pentru persoanele de vârsta a treia, un final de viață marcat de dependență fiind ceva ce cu toții dorim să evităm. Produsele și serviciile care vin în sprijinul vârstnicilor, care îi ajută să își practice în continuare pasiunile și să își păstreze stilul de viață sunt necesare pentru o minte tânără și un corp mai sănătos. 

Bătrânețea nu este o vârstă ușoară, mai ales că ei suferă, adesea, de o multitudine de afecțiuni cronice care trebuie gestionate într-o manieră integrată de către un medic cu o viziune de ansamblu. Pe de altă parte, provocările care vin la pachet cu vârsta înaintată pot fi diminuate și controlate prin intermediul unor măsuri de sprijin social care să încurajeze socializarea și funcționalitatea în cadrul societății. 


Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu The Care Hub