5 modalități prin care poți economisi pe timp de vară

.

Sursa foto: pexels.com

Vara este anotimpul potrivit în care să faci anumite schimbări în bine în viața ta, de la o curățenie generală în casă până la îndeplinirea anumitor obiective pe care ți le-ai setat, cum ar fi: mai multă relaxare, economisirea unei sume de bani lunar, dezvoltare personală și profesională etc.


Poate unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut este să economisești o anumită sumă de bani lunar, mai ales dacă nu ți-ai creat un astfel de obicei. Dorim să îți prezentăm câteva tactici care să te ajute să pui bani deoparte pe timp de vară, simplu și fără efort:

  1. Vinde cărțile pe care le-ai citit

Odată cu startul curățeniei generale pe care îți recomandăm să o faci pe timpul verii, poți selecta și acele cărți pe care le-ai citit oricare nu îți mai sunt utile și să le vinzi unui anticariat care cumpără cărți. Suma pe care o obții de la anticariat atunci când ai cărți de vânzare poate fi folosită, fie pentru a fi depusă în contul de economii, fie pentru achitarea unor facturi, și astfel vei reduce din costurile lunii respective.  

  1. Economisește 20% din venituri

Dacă nu ți-ai creat obiceiul de a economisi lunar și nici nu ți-ai făcut o evidență a bugetului familiei, ți se poate părea destul de dificil să pui în contul de economii 20% din venit, mai ales în prima lună. Aceasta este crucială, astfel că, pentru început este recomandat să pui, fie în pușculiță, fie să transferi online în contul de economii suma necesară care te va ajuta să atingi la sfârșitul lunii 20% din venit. În cazul în care ai cheltuieli prea mari într-o lună, poți să apelezi la serviciile unui anticariat dacă ai cărți vechi de vânzare, iar suma pe care o vei obține de pe urma respectivelor titluri să o adaugi în contul de economii. În acest fel, nu vei rata startul spre siguranța financiară cu ajutorul economiilor.


  1. Bugetul lunar este esențial

Fără să ai o evidență a unui buget lunar, nu vei ști pe ce îți cheltui banii și nici nu vei putea fi motivat să economisești. Evidența cheltuielilor te poate ajuta să ajustezi modul în care faci cumpărături și să economisești fără niciun efort în fiecare lună. Imediat ce ai primit salariul, creează acest plan de cheltuieli în care să incluzi toate plățile lunare și observă dacă unele cheltuieli pot fi eliminate sau ajustate. Creează acest plan în fiecare lună, fie cu ajutorul unor programe, cum ar fi Excel, fie cu ajutorul unui carnet pe care să îl ai mereu la îndemână. Dacă urmezi aceste reguli, la sfârșitul verii vei avea în contul de economii o sumă de bani care te va ajuta pentru orice urgență ai avea.


  1. Cumpără doar ce îți este necesar

Costurile pentru utilități sunt mai mici pe perioada verii, iar acest lucru te poate face să îți cumperi unele produse care nu îți sunt neapărat necesare. Atunci când ești la început de drum, pentru a-ți crea un fond de urgență, este recomandat să eviți achiziția unor obiecte foarte scumpe precum: electronice sau electrocasnice, obiecte de mobilier ori accesorii vestimentare care nu îți sunt necesare. De asemenea, este recomandat să îți faci cumpărăturile alimentare cu ajutorul unei liste și să fii atent să o respecți cu strictețe. 


  1. Cheltuie mai puțin pe ieșirile la restaurant

Vara este un anotimp în care poți consuma numeroase alimente proaspete, cum ar fi fructele și legumele, iar temperaturile destul de ridicate favorizează consumul redus de carne, astfel că este recomandat să îți faci un meniu săptămânal cât mai prietenos cu bugetul tău. Pentru că tentația de a ieși tot mai des la restaurant este mare, acest lucru contravine obiectivului tău de a economisi, astfel că îți recomandăm să eviți pe cât posibil să mănânci la restaurant, iar pentru ieșirile cu prietenii să apelezi la soluții alternative, cum ar fi: organizarea unui picnic, vizitarea unui obiectiv turistic, planificarea unei excursii de o zi etc.  


Unii dintre cei mai importanți specialiști din domeniul finanțelor recomandă să începi să economisești mai mult în timpul verii pentru a fi mai pregătit pentru anotimpul rece, care înseamnă un trai mai scump și cheltuieli mai mari. Pune-te, așadar, la adăpost și începe să economisești chiar de acum.