Mereu am fost atrasă de biografii. Cred că este ceva inerent naturii umane de a fi curios în legătură cu viața altora, cu experiențele pe care le-au trăit în vremuri mai mult sau mai puțin apropiate de propria viață. Viețile unor persoane bine cunoscute în lume, aduse în lumina caldă a artei biografice umanizează subiectul în măsura în care nu mai este perceput ca un simbol sau ca o ființă învăluită de mit, ci este văzut ca pe o persoană obișnuită din viața de zi cu zi, o persoană a cărei personalități nu se rezumă numai la hiperstatutul de celebritate care i-a fost conferit de publicul larg.
Cărțile internaționale menționate ce urmăresc viețile unor femei care și-au lăsat incontestabil amprenta pe istorie (fie ea istoria drepturilor femeii, a filmului sau a literaturii) și care relevă nișele necunoscute până în momentul publicării acestor biografii și detaliile pe care publicul cu greu le-ar fi putut intui despre ele, pot fi găsite în librăriile Antic Exlibris.
- Diana: Her True Story, Andrew Morton
Cea mai mare boală de care suferă lumea din zilele noastre este boala oamenilor care se simt neiubiți.’ – Prințesa Diana.
În anul 1981 Diana Frances Spencer (1961 – 1997) a devenit parte din familia regală prin căsătoria ei cu Prințul Charles, o căsătorie prin care Diana, la vremea logodnei cu Charles fiind învățătoare la o grădiniță, a devenit în scurt timp cunoscută sub titlul neoficial de Prințesa Poporului.
Pe cât de publică a fost viața ei, pe atât de secretă și constrângătoare – până la publicarea cărții biografice despre Prințesa Diana de Andrew Morton, publicul larg percepea căsătoria dintre Diana și prințul Charles ca fiind una de poveste, o iubire la care mulți aspiră, însă după apariția cărții lui Morton, straturile necunoscute ale vieții scurte, dar tumultuoase ale prințesei Diana au ieșit la suprafață.
Abia în anul 1997 s-a aflat că Diana a colaborat cu Morton la scrierea biografiei – Morton începuse să lucreze la carte încă din 1991; Diana știa de carte și cu toate că membrii familiei regale nu colaborează cu scriitori, reporteri sau jurnaliști, prințesa își dorea ca perspectiva ei asupra lucrurilor să fie auzită, iar această carte a devenit portița ei de scăpare, alături de toate casetele înregistrate pentru scrierea cărții, care au fost ulterior publicate sub formă de documentar.
Diana: Her True Story evocă latura poveștii prințesei în propriile cuvinte, relevând lupta ei cu bulimia, depresia și tentative de sinucidere, punând-o într-o lumină mai vulnerabilă față de lumea întreagă care îi urmărea fiecare pas și fiecare mișcare prin ochii presei.
- Elsa Schiaparelli: A Biography, Meryle Secrest
În vremuri dificile, moda este întotdeauna scandaloasă.’ – Elsa Schiaparelli
Schiaparelli (1890 – 1973) s-a născut la Palazzo Corsini în Roma într-o familie influentă intelectual, tatăl ei fiind directorul bibliotecii Lincei și ocupând totodată postul de profesor de Literatură Orientală, iar mama ei fiind descendentă a familiei de Medici.Crescând într-un mediu aristocrat intelectual, Elsa a studiat filosofia, visând însă să devină actriță.
Mutându-se în Franța în 1922, Elsa a ajuns să cunoască marii artiști ai vremii, lucrând în timpul zilei într-un anticariat și petrecându-și serile la restaurantul Le Boeuf sur le Toit, unde cercul ei de artiști creștea constant. În urma întâlnirii cu designer-ul Paul Poiret printr-un prieten comun, Elsa a modelat pentru creațiile acestuia, găsind inspirația și motivația necesară pentru a-și începe propria linie de modă, prima ei creație fiind un pulover tricotat cu un model trompe loeil de fundă în alb și negru.
Meryl Sercrest surprinde în biografia Elsei Schiaparelli spiritul vizionar care a împletit suprarealismul cu designul de modă, în special prin colaborări cu asemenea artiști ai vremii precum Salvador Dali, Jean Cocteau și Man Ray.
- Miss Muriel Matters: The Fearless Suffragist Who Fought For Equality, Robert Wainwright
Muriel Lilah Matters (1877 – 1969) a fost o sufragetă, educatoare, actriță și elocuționistă din Australia care a jucat un rol primar în Mișcarea Drepturilor Femeii cu impact internațional.
Cunoscută drept acea fată australiană îndrăzneață’, Muriel s-a înlănțuit de un grilaj de fier de la House of Commons pentru a cere voturi pentru femei, devenind astfel prima persoană de sex feminin care să țină un discurs în Casă și ajungând la renumele de celebritate la vremea respectivă.
În anul următor a apărut pe prima pagină a ziarelor din toată lumea când s-a aventurat cu o aeronavă ce purta mesajul ‘Votes for Women deasupra casei parlamentului. Pionieră în Mișcarea Sufragetelor, Muriel a călătorit prin Anglia într-o caravană trasă de cai pentru a-și promova cauza. Feminismul era însă numai una din pasiunile ei: prin zelul ei îndreptat către schimbare socială, Muriel a candidat în parlament, a participat la campania pentru reforma închisorilor, a promovat învățăturile Mariei Montessori și i-a apărat pe cei săraci. În biografia sa inspirațională și de mult așteptată, Robert Wainwright ne introduce prin această carte internațională o femeie inteligentă, spirituală și curajoasă care a luptat neîncetat pentru cei din jur într-o lume departe de a fi egală.
- Watch Me: A Memoir, Anjelica Huston
Îmi place când citești un scenariu și există acea parte din tine pe care o arăți și celorlalte personaje, iar apoi este partea pe care numai publicul o știe’ – Anjelica Huston
Cunoscută pentru roluri precum Morticia Addams în Addams Family’, Marea Vrăjitoare în The Witches’, și colaborări frecvente cu regizorul Wes Anderson, Anjelica Huston este una dintre cele mai recogniscibile figuri ale Hollywood-ului din zilele noastre.
Continuând cartea ‘A Story Lately Told, când Anjelica Huston are 22 de ani, ‘Watch Me îi prezintă anii strălucitori și plini de evenimente din Hollywood, carte fiind una dintre cele mai plăcut de citit biografii de celebrități contemporane. Spune povestea îndrăgostirii de Jack Nicholson și relația ei aventuroasă, turbulentă și high-profilede 17 ani cu el. Huston povestește despre cum a învățat arta de a juca în filme, despre portretizarea Maerosei Prizzi în Prizzis Honour, despre colaborarea ei cu regizori mari de Hollywood, printre care Woody Allen, Wes Anderson, Richard Condon, Bob Rafelson, Francis Ford Coppola și Stephen Frears. Ea scrie emoționant și frumos despre moartea tatălui ei, legendarul regizor John Huston și despre relația ei cu sculptorul Robert Graham.
- Mad Girls Love Song, Andrew Wilson
Am alegerea de a fi constant activă și fericită sau pasivă introspectiv și tristă. Sau pot înnebuni ricoșând între acestea.’ – Sylvia Plath
La mai mult de 50 de ani de la moartea sa, poezia Sylviei Plath încă are puterea de a răscoli. Această biografie surprinzătoare oferă o imagine cuprinzătoare a anilor formativi de dinaintea căsătoriei cu Ted Hughes. Bazându-se pe documente indisponibile anterior și pe interviuri exclusive cu prieteni și cu iubiți, volumul schițează ambiția sa puternică, problematica relație cu tatăl său și multele aventuri și încercări de sinucidere, pentru a dezvălui originile unei neliniștite voci poetice.
Biografia scrisă de Wilson ne introduce o Sylvia nemaivăzută până acum, oferind o imagine de ansamblu mult mai completă decât biografii anterioare, punând accent pe fluxul vieții uneia dintre cele mai faimoase scriitoare a secolului 20, și nu pe relația ei cu Ted Hughes, sau romantizarea sinuciderii ei.