Știai că poți obține un consum mai mic de energie fără a-ți sacrifica gradul de confort și fără eforturi prea mari? Economia la energie electrică nu este sinonimă cu restricția. Poți face economie schimbând modul în care folosești aparatele electronice și electrocasnicele. Descoperă, în cele ce urmează, câteva metode ca să economisești inteligent.
- Schimbă-ți obiceiurile casnice
Un consum smart de energie electrică are la bază schimbarea modului în care utilizezi electrocasnicele din casă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi afectate confortul și obiceiurile zilnice. Scopul schimbării modului în care se folosesc electrocasnicele este eficientizarea consumului.
Potrivit Energy Policy Group (EPG), think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, în fiecare cameră există cel puțin un consumator mare de energie, dintre care menționăm frigiderul și mașina de spălat rufe. Ce soluții poți implementa astfel încât să eficientizezi consumul în cazul acestor consumatori? Iată câteva exemple:
Când vine vorba despre frigider, poți pune în practică următoarele recomandări:
- nu depozita alimente fierbinți în frigider;
- deschide ușa frigiderului doar când este necesar și asigură-te că o închizi cât mai repede;
- frigiderul trebuie amplasat într-un loc aerisit, la o distanță decentă de perete și departe de surse de căldură;
- setează temperatura ideală pentru frigider la 6°C și la -18ºC pentru congelator.
În ceea ce privește mașina de spălat rufe, poți urma aceste sfaturi:
- pornește mașina doar când este plină;
- folosește o temperatură cât mai joasă pentru a spăla hainele dacă nu sunt foarte murdare (poți reduce cu 50% consumul de energie electrică spălând la 20ºC în loc de 40ºC).
Dacă aceste sfaturi ți se par utile, află mai multe despre cei mai mari consumatori de energie electrica din locuinta și cum poți să reduci consumul fără a-ți afecta calitatea vieții.
De asemenea, acordă atenție și consumatorilor ascunși din locuință. Ce sunt aceștia? Toate aparatele electrocasnice și electronice din casă pe care nu le folosești într-un anumit moment și care sunt în modul stand-by sau oprite, dar conectate la priză. Pentru a scăpa de consumul inutil de energie, scoate din priză toate aparatele pe care nu le folosești peste noapte sau chiar și când pleci de acasă pentru câteva zile.
- Alege sisteme eficiente de izolare a casei
Izolația casei este o componentă importantă în economisirea energiei electrice, dacă folosești o centrală electrică pentru încălzire. Pentru a reduce cantitatea de energie consumată, conform Energy Saving Trust, poți face următoarele schimbări:
- izolația pereților exteriori cu materiale special realizate pentru aceștia (spre exemplu, izolația este diferită pentru pereții din cărămidă față de cei din BCA);
- izolația acoperișului, mansardei sau a acoperișului plat, în funcție de caracteristicile locuinței tale, ceea ce te poate ajuta să economisești aproape un sfert din căldura ce se pierde în mod obișnuit fără această măsură.
- Asigură-ți confortul termic, prin metode inteligente
Confortul termic este important pentru ca tu și familia ta să vă simțiți bine în locuință și pentru a vă păstra sănătatea. Îți poți asigura confortul termic și în același timp poți reduce consumul de energie electrică, dacă alegi aceste metode de economisire:
- alege o centrală termică cu condensare care, spre deosebire de o centrală convențională, recuperează o parte din căldura care ar fi fost evacuată pentru a încălzi apa din țevi;
- utilizează termostate inteligente, care îți permit să setezi temperatura dorită în cameră și, de asemenea, să setezi temperaturi diferite în fiecare cameră, în funcție de preferințe și de utilizarea încăperilor;
- utilizează un aparat de aer condiționat eficient energetic, cu funcții smart, care te va ajuta să ai confortul dorit pe timpul verii, fără a-ți face griji în privința facturii.
- Optează pentru un sistem de iluminat inteligent
Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și utilizarea unui sistem de iluminat inteligent ca parte importantă a încercării de a avea un consum responsabil de energie. Potrivit EPG, un bec LED consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie electrică decât un bec incandescent.
Schimbarea becurilor cu unele LED poate fi completată de instalarea unor senzori de poziție, mișcare și lumină, atât în exteriorul locuinței, cât și în interiorul acesteia. Aceștia vor determina aprinderea becurilor numai dacă detectează mișcare sau în funcție de cum îi setezi, când lumina naturală scade până la o anumită intensitate.
Așadar, aplicând aceste sfaturi, vei putea avea un consum mai mic de energie electrică, fără a renunța la confort și la obiceiurile zilnice.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat de ENEL