3 provocări într-o nouă relație și cum le gestionezi

.

Fiecare persoană posedă o proprie definiție a unei relații sentimentale ideale. Dar există câteva puncte comune pentru aproape oricine pentru ca o relație să înceapă sub bune auspicii. Cei doi parteneri trebuie să fie pe aceeași lungime de undă, adică să împartă anumite pasiuni și perspective esențiale asupra vieții. Apoi este important să lase lucrurile să decurgă de la sine și să nu petreacă tot timpul împreună, pentru că riscă sufocarea relației. Nu în ultimul rând, comunicarea este un aspect important într-o relație, pentru a evita neînțelegeri și interpretări ce pot duce la tensiuni. Iată mai jos trei puncte cheie pentru gestionarea unei relații sentimentale.

Ai grijă de sănătatea ta sexuală


Este recomandat ca, dacă ești activ/activă sexual, să te testezi privind bolile cu transmitere sexuală (BTS), pentru a-ți proteja sănătatea. Asigură-te că ai o conversație deschisă și sinceră cu medicul ginecolog despre istoricul sexual, astfel încât acesta să poată recomanda, dacă este necesar, un test pentru BTS. Un test de screening pentru HIV este recomandat oricărei persoane între 13 și 64 de ani, chiar dacă nu a fost expusă. De asemenea, un test anual de screening pentru chlamydia și gonoree este util pentru toate femeile active sexual sub 25 de ani, precum și pentru cele în vârstă cu factori de risc, ca un nou partener sexual sau unul care a fost diagnosticat cu o infecție cu transmitere pe această cale. În afară de acestea, este recomandat să efectuezi testul Papanicolau, o metodă de screening folosită pentru depistarea celulelor precanceroase sau canceroase din colul uterin. Testul este recomandat femeilor tinere dacă sunt active sexual și cele cu vârsta până la 69 de ani o dată la trei ani, dacă nu sunt probleme. Un test anual de screening pentru sifilis, chlamydia și gonoree este recomandat și pentru bărbații activi sexual cu noi partenere, mai ales dacă au făcut sex neprotejat anterior. Un diagnostic precoce ajută la o mai bună gestionare a tratamentului și la limitarea infectărilor.


Oferă-ți timp pentru descoperirea celuilalt

Înainte de a vorbi despre dragoste, sunt multe alte subiecte de discutat: cine ești, care îți este stilul de viață, valorile, ce proiecte sau visuri ai. Este bine ca fiecare dintre voi să vorbească despre aceste lucruri și multe altele, pentru a vedea unde este terenul comun. Concepțiile diferite sunt bune, atâta timp cât nu contravin propriilor valori de viață. Încearcă să vezi dacă înțelegi aceste diferențe, dacă le accepți, pentru a nu ajunge ulterior la stări de frustrare. Orice psihoterapeut îți va spune că o relație sănătoasă se bazează pe comunicare. Este bine să vorbiți mai degrabă față în față, cu ocazia aceasta vei putea să-l descoperi pe celălalt mai în profunzime și să afli mai multe multe despre el observându-i gesturile. Un alt mod de a-l cunoaște pe celălalt este de a-l descoperi în mediul lui, alături de prieteni. Aplică ceea ce se numește simetria relațională’ și evită să-l prezinți tuturor prietenilor tăi dacă el nu a făcut-o decât cu o persoană sau niciuna. Nu în ultimul rând, dacă apar mici conflicte, nu înseamnă neapărat că relația se va încheia. Totul se poate rezolva cu o bună comunicare și cu exprimarea sentimentelor. 


Nu împărtăși totul cu partenerul de cuplu

Intimitatea are limite, chiar și în interiorul unui cuplu. Păstrarea autonomiei și a misterului poate ajuta cuplul să reziste mai mult timp. Să fii autonom înseamnă să poți îmbina viața comună (sex, casă), cu cea individuală (job, pasiuni etc.). Păstrează anumite aspecte ale vieții tale intime doar pentru tine. Poți să faci un duș cu partenerul sau să te dezbraci în fața lui pentru a vă distra, dar păstrează pentru tine aspecte care țin de rutina zilnică de îngrijire, precum spălatul pe dinți și îmbrăcatul. De asemenea, nu dezvălui detalii din trecutul tău sexual, pentru că nu servesc niciunuia dintre voi, nu aduc nimic util în cuplu. Nu-ți încărca partenerul sistematic cu problemele tale și nu-l lăsa nici pe el să facă acest lucru cu tine. Dacă ai o îngrijorare din când în când, vorbește, dar nu face acest lucru zilnic și abține-te de la a-ți spiona partenerul, respectându-i bunurile private (telefon mobil, cont de e-mail, buzunare etc.).


Debutul unei relații amoroase poate fi dificil, cu tensiuni și stângăcii și chiar haotic, în funcție de modul de a reacționa al fiecăruia. Luarea în considerare a aspectelor de mai sus vă poate ajuta la punerea unor baze pentru o relație solidă.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Nativia