3 plante cu proprietăți antirid potrivite pentru toate tipurile de piele

.

Odată cu înaintarea în vârsta, organismul suferă modificări biologice semnificative. Pielea este și ea afectată de procesul de îmbătrânire, își pierde elasticitatea, iar, în timp, se ridează. Pentru a-ți menține frumusețea pielii, este recomandat să ai o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine de bună calitate și antioxidanți, să te hidratezi corespunzător, să faci mișcare regulat, pentru o bună oxigenare a epidermei, și să folosești produse de îngrijire potrivite tipului tău de ten. 

Unele dintre cele mai importante substanțe pentru menținerea elasticității și a unui nivel de hidratare corespunzător ale pielii sunt colagenul și acidul hialuronic, ambele produse în mod natural de organism. 


Colagenul reprezintă o proteină care structurează dermul și asigură elasticitatea lui. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul produce această proteină în cantități din ce în ce mai mici, iar acest fenomen are ca rezultat apariția ridurilor. Agresiunile externe, ca soarele, poluarea, tutunul, generează radicali liberi care distrug colagenul. Acidul hialuronic este responsabil pentru atragerea și reținerea umidității și promovează sinteza colagenului, îmbunătățind textura pielii. Poți beneficia de proprietățile lor consumând anumite alimente, suplimente alimentare cu colagen și acid hialuronic și folosind produse de îngrijire a pielii care le conțin. 


Pe lângă cei doi compuși, ai la dispoziție anumite plante care au proprietăți antirid. Iată mai jos trei dintre cele mai eficiente plante cu proprietăți anti-îmbătrânire.

Aloe vera

Aloe vera este o plantă din regiunile tropicale și subtropicale, care poate fi utilizată atât intern, cât și extern. Planta este foarte bogată în aminoacizi, enzime și săruri minerale și are un conținut ridicat de vitamine – A, complexul B, C și E. Utilizată extern în diverse tratamente cosmetice, aloe vera poate să susțină elasticitatea și fermitatea pielii, dându-i strălucire. Printre proprietățile plantei se numără cele hidratante, de regenerare, de protecție și reparare, asigurând o barieră împotriva agresiunilor externe (poluare, raze UV etc.), precum și de menținere a pH-ului și echilibrului natural al pielii. Polizaharidele prezente în mod natural în aloe vera au o acțiune stimulatoare asupra celulelor, susținând sinteza colagenului și a elastinei pentru a promova producerea acestora.



Ceaiul verde

Originar din Asia, ceaiul verde este recunoscut la nivel mondial pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, dar și pentru proprietățile anti-îmbătrânire. Ceaiul verde este bogat în taninuri, vitamine și polifenoli, antioxidanți naturali excepționali. Acești compuși ajută la limitarea acțiunilor radicalilor liberi și protejează producția de colagen și elastina, combat îmbătrânirea celulară, încetinesc formarea ridurilor și mențin elasticitatea pielii. Pe de altă parte, ceaiul verde, prin conținutul ridicat de taninuri cu proprietăți astringente, poate să absoarbă excesul de sebum, toxinele, reziduurile provocate de poluare, pe scurt, poate să curețe pielea și să combată porii dilatați, astfel încât epiderma să capete strălucire. 


Gălbenelele

Specie de plantă erbacee originară din Europa, Africa boreală și Asia de Vest, gălbenelele sunt benefice pentru sănătatea organismului datorită conținutului mare de caroten și flavonoide. Ca și ceaiul verde și aloe vera, gălbenelele pot fi folosite și intern, în diverse terapii complementare, și extern. În ceea ce privește pielea, gălbenelele sunt un agent natural anti-îmbătrânire eficient, pentru că pot combate distrugerile celulare provocate de înaintarea în vârstă. Pe lângă proprietățile antirid, gălbenelele pot susține o acțiune antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană, acesta fiind motivul pentru care planta este folosită la scară largă pentru tratarea diverselor probleme ale pielii, precum erupții cutanate, zgârieturi, mușcături, arsuri solare. 


În tratamente de uz intern și extern, plantele prezentate mai sus pot fi aliații pielii tale, ajutând la menținerea frumuseții și strălucirii ei.

Sursa foto: Freepik