Chiar dacă sună pretențios, vă asigurăm că această salată raw cu avocado și morcovi caramelizați va deveni una dintre preferatele voastre și nu numai. Prietenii voștri vă vor vizita mai des de acum înainte, însă doar cu o condiție – să-i invitați la masă!
Se știe deja – carnea este cel mai bun prieten al românului, însă, din când în când, o deviere de la meniul tradițional nu strică nimănui. Iar această salată raw cu avocado și morcovi caramelizați, spectaculoasă și ușor de preparat, o simfonie de gusturi și culori, va deveni cu siguranță preferata voastră. Morcovii caramelizați, alături de feliuțe super-subțiri de morcovi, avocado și verdețuri proaspete, oferă un contrast irezistibil, nu doar extrem de apetisant, ci și pe măsură de gustos. Vă invităm să vă convingeți de asta, așadar, iată rețeta!
Ingrediente:
- 900 g morcovi, curățați
- 1 sau 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- sare
- 1 avocado mare sau 2 mici, descojite
- 4 lingurițe de dressing de salată, după gust (de preferat, o vinegretă pe bază de iaurt, miere și muștar Dijon)
- ⅓ ceașcă de ceapă verde mărunțită
- ⅓ ceașcă de verdețuri mărunțite (busuioc, mentă, mint, mărar și/sau coriandru)
- ¾ linguriță sare de mare
- o priză de fulgi de ardei iute roșu
- piper proaspăt râșnit, după gust
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și introduceți în interior o coală mare de hârtie de copt, pentru a-l curăța mai ușor.
- Pentru a pregăti morcovii: Mai întâi, descojiți-i. Apoi alegeți 3 dintre cei mai mari și puneți-i deoparte. Tăiați morcovii rămași pe diagonală în bucăți de circa 1 cm grosime și 4 cm lungime. Aranjați morcovii feliați într-un singur strat pe hârtia de copt și stropiți-i cu puți ulei, apoi presărați un praf de sare. Coaceți-i pentru 25-30 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului de coacere, până ce morcovii devin aurii pe margine.
- Între timp, feliați cât puteți de subțire cei trei morcovi păstrați în rondele (ar trebui să obțineți o ceașcă plină). Puneți rondelele într-un castron și umpleți-l cu apă rece și o mână de cuburi de gheață – aceasta va păstra morcovii proaspeți și crocanți. Puneți bolul deoparte.
- Când morcovii din cuptor sunt gata, scoateți-i din cuptor și puneți-i pe un platou mare, apoi amestecați-i cu feliile de morcovi crud, pe care, în prealabil, le-ați scurs bine.
- Curățați apoi cele două bucăți de avocado, pe care le veți tăia unul în felii subțiri, iar celălalt în cubulețe. Amestecați cu grijă în salată cubulețele și după aceea puneți și feliile.
- Adăugați apoi dressingul de salată și, la final, presărați ceapa verde, ardeiul iute, sarea, piperul și verdețurile proaspete tocate mărunt.
Iată ce ușor se obține cea mai gustoasă salată raw cu avocado și morcovi caramelizați! Singura mentiune: serviți-o imediat deoarece avocado oxidează foarte repede! Este atât de gustoasă însă, încât ne îndoim că nu se va consuma în primele 5 minute!
Foto: Pexels