Pericolul din pâinea caldă. E gustoasă, dar produce multe probleme de sănătate

 Dumba Gabriela
.

Doar citind titlul și, cu siguranță, ați simțit miros de pâine caldă, abia scoasă din cuptor. Din păcate, ca orice lucru bun care este ilegal, imoral sau îngrașă, în cazul pâinii calde putem spune că este periculoasă dacă este consumată în cantități mari și foarte des.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Specialiștii ne avertizează că pâinea caldă este mai greu digerabilă decât pâinea prăjită sau cea veche' de o zi. Explicația este următoarea: miezul unei pâini calde este mai lipicios și, deci, mai greu de transformat de către sucurile gastrice.

În plus, pâinea caldă' conține mai mult amidon, un element care favorizează balonarea și fermentațiile la nivelul colonului.

În ceea ce privește teoria că pâinea prăjită ar avea mai puține calorii, acesta nu este un lucru adevărat. Prin prăjire, nu se pierde conținutul caloric al pâinii, ci doar o parte din cantitatea de apă. Însă, prin prăjire, amidonul se digeră mai usor, susțin specialiștii citați de capital.ro.

Pe de altă parte, pâinea din făina integrală, graham sau neagră este mult mai sănătoasă! Ea conține un procent sporit de nutrienți (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) și previne balonarea și constipația.

Ce înseamnă pâinea perfectă

„O pâine care nu este bine coaptă provocă probleme celor suferinzi de ulcer şi gastrită”, susține Magdalena Şandric, biotehnolog IBA.

„Pâinea se consumă în stare proaspătă”, aşa spune biotehnologul Magdalena Şandric. „După 10-12 ore de la scoaterea din cuptor, aceasta începe să prezinte semne de învechire, iar păstrarea ei un timp îndelungat şi în condiţii necorespunzătoare de temperatură şi umiditate duce la mucegăirea produsului. O pâine de foarte bună calitate trebuie să aibă anumite caracteristici: o aromă plăcută şi apetisantă, o simetrie plăcută a formei, culoare intensă a cojii, coajă subţire şi crocantă, miez moale, cu pori deschişi, relativ neuniformi.”.

Pâinea, mai ales cea din comerț, nu este un aliment hrănitor. În timpul procesului de rafinare, aceasta își pierde o mare parte din proprietățile benefice, deoarece sunt îndepărtate tărâțele și germenii de grâu. Astfel, se obține un produs sărac în fibre, vitamine și minerale care, din cauza concentrației ridicate de amidon, poate afecta digestia și metabolismul.

Mai mult, pâinea albă din comerț poate conține până la 19 g de sare per kilogram, adică 4,7 g la o porție de 250 grame, potrivit dozadesanatate.ro.

Efectele pâinii albe asupra organismului se aseamănă cu cele ale zahărului rafinat. Ambele produse cresc glicemia, afectează funcțiile pancreasului și produc tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, ducând la îngrășare.


Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton