Pentru a pierde din kilogramele în exces, de regulă, este nevoie să reduci aportul zilnic de calorii. Din nefericire, de cele de mai multe ori, dietele duc la creșterea apetitului și senzație de foame severă. Așa că este dificil să slăbești și mai ales să te menții, mai ales când trebuie să te lupți cu foamea. Iată, mai jos, cum să nu îți fie foame între mese pentru a menține un plan alimentar sănătos
5 reguli care te învață cum să nu îți fie foame între mese
Consumă suficiente proteine
Adăugând mai multe proteine în dieta zilnică te ajută să menții mai mult timp senzația de sațietate. Astfel, vei mânca mai puțin și vei pierde treptat și sănătos în greutate.
De exemplu, în cadrul unui studiu recent cu privire la procesul de slăbire au fost comparate două tipuri de mic dejun cu număr identic de calorii. Un mic dejun avea ouă, iar celălalt mic dejun avea covrigei. Rezultatele au arătat că aceia care au consumat mic dejun cu ouă au slăbit, în decursul a opt săptămâni, cu 65% mai mult decât cei care au mâncat covrigei.
Un alt beneficiu este acela că, dacă aportul de proteine în alimentație este suficient, nu se pierde din masa musculară atunci când numărul de calorii este scăzut.
Astfel, dacă mesele principale pe care le consumi zilnic au proteine în proporție de 20 – 30%, este suficient să vezi efectele în foarte scurt timp.
AICI poți citi TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DETOXIFIERE SĂNĂTOASĂ ȘI CORECTĂ
Optează pentru alimente bogate în fibre
Un aport de fibre ridicat ajută stomacul să se simtă plin mai mult timp. În plus, prin fermentarea în intestine, fibrele produc acizi grași esențiali, care te vor împiedica să îți fie foame între mese.
De aceea, este indicat ca, în regimul alimentar pe care îl adopți, să existe regulat alimente precum lintea, mazărea și năutul. Dacă vei consuma unul dintre aceste alimente, cu siguranță nu îți va mai fi foame între mese. Senzația de sațietate, dacă vei mânca linte sau năut, este mai crescută cu 31% decât dacă vei consuma alimente sărace în fibre.
Și încă un plus! Efectele negative ale dietelor bogate în fibre sunt foarte puține în comparație cu beneficiile.
Alege gustările solide în defavoarea celor lichide
Caloriile solide și cele lichide afectează apetitul în mod diferit. Un studiu publicat în 2015 arată că 38% dintre persoanele care au consumat gustări lichide au acuzat senzație de foame între mese.
Care este explicația? Gustările solide implică procesul de masticație. Acesta transmite mai repede către creier semnale cu privire la starea de plin. De aceea, este chiar recomandat ca, în timpul meselor principale mai ales, alimentele să fie mestecate foarte bine.
Bea cafea
Se știe deja despre cafea că aduce zeci de beneficii organismului. Totuși, cum să nu îți fie foame între mese dacă bei cafea? Explicația este foarte simplă: cafeaua reduce apetitul prin eliberarea de peptide de tipul YY. Acestea sunt un hormon care este produs la nivelul intestinelor, ca răspuns la ingestia de alimente, și care induce senzația de sațietate. Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă în număr tot mai mare consumul unei cafele simple între mese.
Consumă ghimbir
Ghimbirul este considerat de secole plantă-minune. Printre beneficiile lui se numără reducerea stărilor de greață, a durerilor musculare, a inflamațiilor și a nivelului de zahăr din sânge.
Dar, cercetări recente au demonstrat un beneficiu în plus: reduce senzația de foame. Astfel, prin consumul a două grame de pudră de ghimbir într-un pahar cu apă, senzația de foame între mese dispare aproape complet.