Colesterolul este un tip de grasime produsa in cea mai mare parte de catre ficat, dar care se poate asimila si din alimentatie. In momentul in care colesterolul depaseste limitele normale se instaleaza bolile cardiovasculare, iar riscul de infarct si accident vascular creste semnificativ.
Exista doua tipuri de colesterol: colesterol bun, notat HDL, si colesterol rau, notat LDL. Colesterolul bun are rol de reciclare a colesterolului rau, in timp ce acesta din urma se depune pe vase si ingreuneaza circulatia sangelui pana la blocare. Din acest motiv, preventia si tinerea sub control a colesterolului este deosebit de importanta.
Metode de preventie a colesterolului marit
Colesterolul mare este numit in termeni medicali hipercolesterolemie si singura cale de depistare a sa sunt analizele uzuale de sange, dat fiind faptul ca acesta nu prezinta simptome specifice. Punctam ca jumatate din populatia Romaniei, indiferent de varsta, este afectata de hipercolesterolemie si principala cauza este alimentatia nesanatoasa combinata cu sedentarismul. Prin urmare, cea mai buna cale de preventie a colesterolului marit este adoptarea unui stil de viata sanatos care sa includa consumul alimentelor in stare cat mai naturala, activitate fizica minim 30 de minute pe zi, chiar si daca este vorba de o plimbare in natura, si evitarea pe cat posibil a viciilor si a stresului.
Metode cu rezultate sanatoase pentru scaderea colesterolului
In cazul colesterolului toata atentia se indreapta asupra dietei si a suplimentelor alimentare adecvate. Pentru scaderea colesterolului este recomandat sa se adopte un regim alimentar strict. Acesta presupune consumul de fructe si legume in stare cruda, eliminarea completa a prajelilor, a produselor semipreparate, de tip fast-food si de patiserie si renuntarea la sucurile din comert si inlocuirea acestora cu ceaiuri anticolesterol. Renuntarea la grasimile saturate, acele grasimi de origine animala, este obligatorie pentru a scadea colesterolul rau. Acestea pot fi inlocuite cu grasimi monosaturate care se gasesc in uleiurile vegetale, migdale, nuci, si avocado. Consumandu-le zilnic, pofta de alimente grase si nocive va scadea in timp. De asemenea, dieta pe baza de fibre integrale, categorie in care intra indeosebi fulgii de ovaz, orezul brun, soia si fasolea, dar si dieta pe baza de peste bogat in Omega-3 aduce un aport considerabil in hipercolesterolemie. De o importanta majora in scaderea colesterolului sunt suplimentele alimentare pe baza de acizi grasi Omega-3, ulei de peste, coenzima Q10, ulei de catina si magneziu.
Sfaturi pentru mentinerea nivelului optim
In primul rand, persoanele care se confrunta cu obezitate, declarata boala la nivel mondial, trebuie sa se supuna obligatoriu unei diete de slabire, colesterolul marit aflandu-se in stransa legatura cu surplusul de kilograme. De asemenea, este important sa se faca analizele de sange anual pentru a se depista intocmai nivelul colesterolului si a se interveni din timp acolo unde este cazul, cu atat mai mult cu cat suferiti de diabet, hipertensiune arteriala sau alte boli cardiovasculare. Un sfat important in mentinerea nivelului optim al colesterolului este respectarea orelor de masa, cu precadere a micului dejun cand meniul trebuie sa contina fibre din cereale integrale. Introduceti in meniul zilnic usturoiul, un aliat de baza al sistemului cardiovascular, care, gratie alicinei din componenta, actioneaza prin impiedicarea depunerii colesterolului rau pe vasele de sange. Ca desert, consumati fructe de goji bogate in aminoacizi, antioxidanti puternici si vitamine, cu rol in reglarea nivelului de colesterol. Nu in ultimul rand, reduceti nivelul de stres si faceti miscare zilnic.