Detox sau cum ne mințim frumos

To detox or not to detox? Aceasta-i întrebarea pe care ți-o adresezi mai ales vara, în perioada când trupul tău are o mai mare expunere. Pentru că, nu-i așa, pentru multe dintre noi, detoxul este echivalentul curei de slăbire. Și așa ajungem să facem detoxifiere după ureche și să ne dăm metabolismul peste cap. Pentru că uităm că organismul nostru este mai deștept decât credem noi și știe cum să se detoxifice natural. Este o fabrică în care totul funcționează ca un ceas elvețian. Inclusiv eliminarea deșeurilor.

Desigur însă că, dacă, în loc de hrană, îi oferim doar alimente de calitate îndoielnică, precum fast food, alimente procesate, grăsimi trans și zahăr rafinat, va ajunge să nu mai poată face față eliminării deșeurilor și toxinelor, ne-a explicat dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Clinicii de Nutriție KiloStop. Și atunci da, poate că este indicată o cură de detoxifiere, subliniază aceasta. Dar care este rostul ei dacă, după cele 3-4 zile de detoxifiere, o luăm de la capăt punând iar presiune pe organism să muncească mai mult decât este cazul?

Este același cerc vicios pe care îl remarcăm și în cazul reclamelor la medicamentele pentru digestie. Ne încurajează să mâncăm fără măsură și fără control pentru că avem oricând la dispoziție soluția: pastila care ne scapă de probleme. Dar oare chiar ne scapă?

Așa că nu îți propunem o cură de detoxifiere clasică, ci, la sugestia medicului Laura Ene, îți vom arăta cum  un stil alimentar corect, bazat pe 5 reguli simple și ușor de respectat, îți pot asigura o detoxifiere de durată a organismului.

Regula nr. 1: Hidratează-te

Oricât de banală ți se pare recomandarea, hidratarea este vitală. Fără apă nu putem supraviețui. Ea ajută nu numai la buna funcționare a organelor noastre interne, ci și la detoxifiere. Apa este cea care „spală' organele de toxine și ajută la eliminarea acestora din urmă din corp.

Poți alege banala apă plată cu lămâie sau poți încerca arome noi: apă fructată, apă minerală cu mentă, cu ghimbir sau scorțișoară. Sau, de ce nu, un comport de fructe fără zahăr.

Orice ai alege, hidratează-te constant, pe tot parcursul zilei.

Regula nr. 2: Fă mișcare

La capitolul detoxifiere, mișcarea îi face concurență redutabilă hidratării. Asta pentru că, atunci când facem mișcare – mai ales de intensitate cel puțin medie – transpirăm. Iar prin transpirație, corpul nostru nu face altceva decât să elimine toxinele acumulate. Așa că, dă-ți liber la mișcare!

Poți să te plimbi sau să alergi prin parc, să mergi la cursuri de dans, să te plimbi cu trotineta, bicicleta sau rolele. Orice tip de mișcare ai alege, ai grijă să o practici în fiecare zi!

Regula nr. 3: Alege 5 porții de fructe și legume pe zi

Fructele și legumele reprezintă bazele unei alimentații sănătoase. Ne aduc vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului și ne desfată simțurile cu gusturi și culori care mai de care mai apetisante. Așa că include-le și tu în alimentația ta de zi cu zi.

'Regula de care îți propun să ții cont este să mănânci zilnic 3 porții de legume și 2 de fructe. Cu alte cuvinte mănâncă o porție de legume la fiecare masă principală și cel mult 500 g de fructe pe zi', este recomandarea medicului Laura Ene.

Legumele le poți consuma sub formă de salate proaspete sau calde, supe cremă reci, sau legume preparate la cuptor. 'Salata mea preferată de vară are: rucola, baby spanac, brânză feta, nuci și câteva căpșuni. Este delicioaasăăă: curcubeu în farfurie și explozie de arome pe cerul gurii! Cât despre supele din meniul meu, campioană iese mereu supa cremă de broccoli cu crutoane de salată iceberg', spune aceasta.

Fructele le poți consuma la gustare sau desert dar nu mai târziu de ora 18.00. Alege-le proaspete, sub formă de smoothie sau salată. Ocolește fresh-urile pentru că nu sunt altceva decât apă cu zahăr.

Regula nr. 4: Alege deserturi ușoare

Cremoasă, gustoasă și răcoritoare, înghețata este desertul perfect într-o zi toridă de vară. Așa că, de la mic la mare, cu toții simțim nevoia de înghețată, mai ales când dăm peste tonete cu înghețată la tot pasul. De cele mai multe ori, însă, înghețata pe care o cumpărăm nu este altceva decât o combinație de grăsimi, zahăr și arome, fiind plină de calorii dar nu și de nutrienți.

Așa că îți propunem să o înlocuiești cu iaurt cu fructe preparat chiar de tine acasă, cu pepene roșu sau galben congelat, sorbet sau spumă de fructe făcute în casă.

Regula nr. 5: Practică detoxul mental

Ce-ar fi corpul nostru fără minte, creier și emoții? Ai ghicit: probabil că nu ar putea funcționa. Și atunci, ce rost are să avem grijă să îl detoxifiem fizic, iar în rest să-l hrănim cu gânduri negative?

Detoxul mental este la fel de important ca acela fizic, așa că îți propunem ca, în fiecare zi, dimineața, la trezire, sau seara, la culcare, să faci o scurtă meditație sau să îți spui o afirmație motivațională.

Iată câteva exemple pe care le poți folosi:

  • Mă eliberez de nevoia de a fi perfectă.
  • Mă bucur de fiecare clipă alături de cei dragi.
  • Sunt mai mult decât numărul kilogramelor mele pe cântar.
  • Mă iubesc și mă accept exact așa cum sunt.
  • Aleg să-mi hrănesc corpul doar cu alimente de calitate.

Urmează și tu aceste 5 reguli și te asigur că organismul tău îți va mulțumi în fiecare zi. Tenul tău va fi mai luminos și mai neted, vei fi plină de vitalitate și vei deborda de energie. Și crede-mă că spun asta în cunoștință de cauză, pentru că am testat pe propria-mi piele fiecare regulă în parte.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton