Este binecunoscut faptul că fructele, legumele și semințele sunt esențiale pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, însă dacă nu sunt consumate corect, pot deveni otrăvitoare. Există, așadar, o serie de alimente pe care le considerăm banale, dar care ne pot omorî pe loc, iar cireșele sunt periculoase dacă nu le mâncăm corect.
Iată la ce alimente să ai grijă:
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
1. Socul
Folosit în prepararea siropurilor și sucurilor, socul poate provoca probleme grave la stomac daca nu este consumată corect. Florile sunt singurele comestibile, tulpina și diferite alte părți ale plantei, pot cauza probleme severe de stomac.
2. Ciupercile
Culese din pădure nu trebuie consumate sub nicio formă, atrag atenția medicii, întrucât pot suferi transformări (încrucișări de spori între ciuperci comestibile și otrăvitoare) și chiar și cei cu ochiul format se pot înșela. Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă urgențe medicale majore, putând provoca insuficiență renală, hepatică și chiar decesul. Primele simptome sunt greață, vărsături, amețeli, dureri de cap și amețeli, potrivit doctorulzilei.ro.
3. Peştele-balon, mai otrăvitor ca cianura
Delicatesa japoneză fugu sau peştele-balon este atât de periculoasă, încât cea mai mică eroare de preparare poate fi mortală. Îndepărtarea icrelor este cea mai periculoasă parte. Ficatul şi intestinele peştelui sunt de asemenea letale, chiar de 200 de ori mai letale decât cianura. Nu există antidot pentru toxinele conţinute de carnea acestui peşte. Și, cu toate astea, unii oameni aleg să îl consume.
4. Ricinul
Seminţele sale conţin toxina denumită ricin, iar doza letală ar fi între 4-8 seminţe. Ingerarea lor duce la senzaţii de arsură în gură şi în gât, dureri abdominale intense, diaree cu sânge, iar în 3-5 zile duce la moarte, dacă intoxicaţia nu este tratată.
Citește și:
5. Cartofii
Uneori, cartofii au o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glicolalcaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă și poate surveni moartea, în cazurile mai grave.
6. Migdalele
Migdalele sunt extrem de otrăvitoare dacă nu sunt preparate la o sursă de căldură. În general migdalele amare trebuie să fie tratate pentru a elima otrava. Seminţele sunt pline de cianuri şi în multe ţări este ilegal să fie vândute până nu au fost procesate pentru a îndepărta otrava din aceste semințe
Citește și:
Ştii care sunt cele mai periculoase fructe şi legume? N-ai crede că au atât de multe pesticide!
7. Cireșele
Dacă ați mestecat un sâmbure de cireașă, l-ați sfărâmat în dinți sau crănțănit, acesta produce automat cianură de hidrogen. Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.
8. Merele
Merele conțin cianuri, dar nu în concentrație atât de mare încât să ne pună viața în pericol și nu pulpa fructului, ci seminţele mărului. În niciun caz semințele din mere nu ucid, dar cu siguranță nu sunt recomandate.
9. Roșiile
Deși fructul în sine nu conţine otravă, tulpinele, precum şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid. Concentrații mai ridicate se găsesc în roşiile sălbatice, dar și cele cultivate pe plan intern conţin glicoalcaloid. Această substanţă chimică este cunoscută ca provocând dureri stomacale, dar și nervozitate.
10. Ardeiul iute
Capsaicina conținută de ardei este cea care dă senzația de iute, iar în cantitate mare poate deveni otrăvitoare. În cazul unor soiuri de ardei iute, capsaicina poate fi simțită pe piele, senzația fiind asemănătoare arsurii.
Citește și: