Ziua Marinei. 120 de ani de la prima celebrare

.

Sărbătorită pentru prima dată la 15 august 1902, la bordul crucișătorului Elisabeta, Ziua Marinei Române împlinește anul acesta 120 de ani de la înființare. Anul acesta, Forțele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, numeroase manifestări la Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.

Evenimente de Ziua Marinei


La București, Forțele Navale Române sunt prezente, în perioada 11-15 august, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, unde publicul va putea vizita, între orele 16.00 și 21.00, o expoziție de pictură cu tematică marinărească, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină și medalii aniversare realizate de RA Monetăria Statului, iar cei care doresc vor putea învăța să facă noduri marinărești în cadrul unui atelier interactiv.

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Semnificație și obiceiuri


Luni, 15 august, manifestările de la Constanța încep la ora 10:00, cu ceremonialul de ridicare a Drapelului, a Vestei și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în Portul Militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitățile vor începe cu slujba religioasă și vor fi urmate de alocuțiunile oficialităților și de vizita navei școală Mircea, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române, se vor desfășura între orele 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de echipamente militare, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri navale, face-painting și photo-corner, iar pasionații de nave vor putea experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul unor bătălii navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.



Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Ce NU e bine să faci astăzi

Comandamentului Flotei, va defila, între orele 11.00 și 12.00, până la Midia și retur, pentru a-i întâmpina pe turiști pe litoral. Parada se va încheia cu defilarea ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care va avea loc un spectacol de focuri de artificii, oferit de Primăria Constanța.

În a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, între orele 17.00 și 20.00, după care publicul este invitat la un miniconcert susținut de formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și ale Diviziei 101 US Air Force staționate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va avea loc pe faleza Cazino, în zona grupului statuar Pescarii, între orele 20.00 și 20.30.


Aniversarea a 120 de ani de Ziua Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmată de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc între orele 20:30 și 22:00 și se va desfășura pe traseul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți din prăznuit în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci


Concertul intitulat Ave Maria, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea marinarilor, și este programat să aibă loc între orele 21:00 și 22:00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Spectacolul de focuri de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de Primăria Constanța și va încheia manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române.

La Mangalia , Muzica Militară a Forțelor Navale și grupul muzical al Diviziei 101 Aeropurtate din SUA, staționată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, vor deschide seria evenimentelor cu un concert susținut miercuri, 10 august, de la ora 18.00-19.00, în Piața Revoluției .


În continuare, Cercul Militar Mangalia organizează, în perioada 11-14 august, între orele 19.00-22.00, Săptămâna spiritualității marinărești, eveniment care cuprinde activități culturale, expoziții interactive, ateliere de marinărit, jocuri și concursuri navale, spectacole de muzică ușoară și muzică populară, susținute de ansamblurile artistice Cununa grăului și Doinița din cadrul Cercului Militar Bistrița.

Despre Ziua Marinei 

Sărbătoarea care separă vara de toamnă este și momentul în care este marcată Ziua Marinei. În fiecare an, Marina Română organizează în această perioadă o serie de evenimente menite să comemoreze eroii marinari și să celebreze forțele navale.


Citește și: Tradiții și obiceiuri de SÂNZIENE (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul). Ce nu trebuie să faceți astăzi pentru că aduce ghinion

Pe 15 august, publicul prezent pe malul mării din Constanța poate urmări cel mai mare exercițiu naval organizat anual în țară. 

Acesta implică o serie de nave, de diferite dimensiuni și destinații, angrenate într-un exercițiu care simulează un atac la țărm, la care vor răspunde scafandrii de luptă.

În aceeași zi, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din București va avea loc o ceremonie militară și religioasă care va marca Ziua Marinei. Aceasta are loc începând cu ora 08:45, în zona debarcaderului.


Ziua Marinei este o sărbătoare civilă și militară în care se organizează manifestări și ceremonii militare. 

A fost instituită prin Legea nr.382 din 28 septembrie 2004. Începând cu anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională. 

Sursa foto: Shutterstock.com