Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie. Mulți se întreabă însă ce semnifică, de fapt, această zi specială. În România, în data de 8 martie mai este și Ziua Mamei, un bun prilej pentru a le arăta recunoștința și dragostea noastră celor care ne-au adus pe lume.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Potrivit ONU, Ziua Internațională a Femeii este un prilej cu care sunt sărbătorite actele de curaj și hotărâre ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol excepțional în istoria țărilor și a comunităților lor, dar și un moment în care trebuie să reflectăm asupra progreselor înregistrate în societate până acum, datorită faptelor acestora.
Se pare că Ziua Mamei, care este sărbătorită de români în aceeași zi, este o ocazie specială încă de pe vremea grecilor antici. Anual, în timpul primăverii, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Ulterior, în anii 1800, a fost menționată în Anglia „Duminica mamei”. Aceasta a fost stabilită în a patra dumincă de la începerea Postului Paștelui.
Citește și: Mesaje de 8 Martie – Ziua Femeii și Ziua Mamei. Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața noastră
Citește și: Andra, recunoscătoare de 8 martie: „Mama mea e cea mai puternică din lume!”
Citește și: Mesaje de 8 MARTIE, Ziua Mamei. Cele mai frumoase felicitări, SMS-uri și urări pentru mame
Ziua Femeii. Ce semnifică și ce se sărbătorește pe 8 Martie
În data de 28 februarie, anul 1909, în Statele Unite, femeia a fost sărbătorită la nivel național. Totul a pornit ca o inițiativă a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York. În cadrul acelei greve, femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă la care erau supuse.
Această idee a fost preluată ulterior, în anul 1910, și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima Zi Internațională a Femeii pe continentul nostru s-a ținut în data de 19 mai 1911, în Austria, Germania, Danemarca și alte câteva țări europene.
Această dată a fost aleasă chiar de către femeile germane deoarece a fost ziua în care regele Prusiei a făcut față unei revolte armate, în anul 1848. În acel moment istoric regele a promis că va face o serie de reforme importante, inclusiv introducerea votului pentru femei, potrivit sfatulparintilor.ro.
În anul 1975, cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie. În România, în data de 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.